Милан Ракић Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Prilikom gostovanja u jutarnjem programu Televizije Pink načelnik Uprave za odbrambene tehnologije najavio je da će Vojska Srbije uskoro ponuditi na prodaju avione tipa Orao, Jak-40 i An-26. Orao, NJ-22 Foto: Dimitrije Ostojić Posle prvobitno šturog saopštenja Ministarstva odbrane o prodaji viška neperspektivne i zastarele vojne opreme, interesovanja medija i detaljnijeg pojašnjenja, danas saznajemo da će se u drugom krugu prodaje Vojska Srbije osloboditi i aviona. Ovo je gostujući jutros na Televiziji Pink potvrdio general-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Vojske Srbije. Po njegovim rečima vojska planira da na prodaju ponudi avione Orao, Yak-40 i An-26. Zrnić nije precizirao koliko će letelica biti otpisano niti kada bi taj proces mogao da započne. Inventar ViPVO Vojske Srbije u svom inventaru poseduje 26 aviona Orao – 9 J-22, 7 NJ-22, 8 IJ-22, 2 INJ-22 koji su proizvedeni između 1981. i 1992. godine. Transportnih Antonova 26 u operativnoj upotrebi ima dva dok su u 204. vazduhoplovnoj brigadi na aerdoromu Batajnica parkirana još četiri primerka proizvdena 1975. i 1976. godine. An-26, Foto: Dimitrije Ostojić Tri letelice tipa Yak-40 se takođe trenutno nalaze na Batajnici, dve su proizvedene 1972. a jedna 1976. godine i trenutno su van upotrebe. Postoje informacije da će se jedan avion remontovati. Analiza sposobnosti ViPVO Kako je juče prenela zvanična prezentacija Vojske Srbije, u Komandi ViPVO održana je Analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti vazduhoplovstva. “Učesnici analize pozitivno su ocenili stepen realizacije zadataka koji su bili usmereni na očuvanje i izgradnju operativnih sposobnosti u predstojećem periodu”, navodi se u vesti. TangoSix Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Која смо ми војна сила. Не само да имамо вишак тенкова, окпопних возила, оружја... него и вишак авиона. А 'вамо нас лажу да нам је авијација никад гора. Али пракса показује чињенично стање. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 An-26, Foto: Dimitrije Ostojić Одувек ме занимало да ли она "сајла" везана за реп поред аеродинамике (у смислу да "сече" ваздух, ако уопште игра и ту улогу) има још неку функцију? Морао сам коначно да питам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Одувек ме занимало да ли она "сајла" везана за реп поред аеродинамике (у смислу да "сече" ваздух, ако уопште игра и ту улогу) има још неку функцију? Морао сам коначно да питам Која сајла? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Аха! Сајла од хрпта авиона (горњих леђних површина), па до врха вертикалног стабилизатора? Ако на ту сајлу мислиш, то је ВФ антена од радио станице Ево, овде се боље види ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Аха! Сајла од хрпта авиона (горњих леђних површина), па до врха вертикалног стабилизатора? Ако на ту сајлу мислиш, то је ВФ антена од радио станице Е то (јој цркох од смеха), фала ви Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Ипак исправка и решена дилема од стране Диње, флајт инжењера са Ан-26 и мог драгог колеге, који је читав радни век провео на Ан-26... Ево Диња лепо "рашчивијава" о чему се ради... Нисам погрешио да је антена, али не од ВФ радио-станице, него од радио-телефона... Диња на "Мај-ситију" каже: dinja ::Tako je Mixelotti,radi se o anteni marsrutne radio-stanice R-836 koja se koristi za radio-telegrafiju (Morze) i moze se koristiti polutelefonski (jedan cuti,drugi prica).Skoro nikada nije koriscena (pregazilo je vreme). Starije kolege sa AN-12 su nam pricale da su se sa roga Afrike culi sa bazom u Batajnici bez problema.Oni su to radili 1970-ih godina. Otprilike krajem 1970-tih je ta marsrutna radio-stanica na avionima tipa AN-26 zamenjena drugom tipa MIKRON koja nema tu dugacku zicanu antenu.Posto je 71386 1984.godiste on se "rodio" sa MIKRONOM.Znaci avioni AN-26 koji imaju tu dugacku antenu su stariji,a oni koji je nemaju su mladji. http://www.mycity-military.com/Avioni/Antonov-An-26_108.html ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 14, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Е то (јој цркох од смеха), фала ви И ја сам, кад си поменуо "сечење ваздуха" Шала ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука