Милан Ракић Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 1. ПЕВАЈТЕ Господу песму нову, хвала је Његова у цркви преподобних. 2. Нека се узвесели Израиљ Створитељу своме, и синови Сионови обрадоваће се Цару своме. 3. Нека хвале Име Његово у хору, уз бубањ и псалтир нека Му псалмопоју. (Псалам 149) У данима када православни са ових простора са нестрпљењем ишчекују најрадоснији хришћански празник, у недељу 28. децембра у цркви Ружици на Калемегдану, светом архијерејском Литургијом свечано су прослављене Материце-највећи празник мајки и жена хришћанских. Светом Литургијом је уз саслужење свештеника Архиепископије београдско-карловачке началствовао Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј. Том приликом, у чин ђакона, Патријарх је рукоположио ипођакона, господина Милоша Велимира. Сама по себи ова вест, иначе објављена и на званичном сајту наше Цркве и није необична. Нови делатници у Винограду Господњем се уводе у дужност веома често, а сходно потребама наше Цркве. Некако је и логичан след ствари да један теолог и вероучитељ, чтец и ипођакон земунског манастира Светог архангела Гаврила буде и хиротонисан у ђаконски чин. Ипак, оно што је занимљиво у причи о новопроизведеном ђакону је то, да је Буца, по којем га надимку знају љубитељи рок музике-бубњар. И то један од најбољих у нашој земљи. За протеклих 20 и коју годину више како се бави музиком свирајући овај инструмент, како сам каже ни сам не зна са колико је музичара и група наступао, односно у колико је пројеката и снимања албума учествовао. О концертним и наступима у клубовима, излишно је и говорити.... Ипак, Буцу многи знају као бубњара многих реномираних бендова. Свирао је (а понегде и певао ) са "Дисциплином кичме", "Електричним оргазмом", "Олд Спајсима", "357", "Саншајном", "Партибрејкерсима",... Такође, учествовао је у више заједничких пројеката сарадње наших познатих музичара и "Друштва пријатеља манастира Ђурђеви Ступови", односно "Радио Светигоре". На првом месту, то је може се рећи сада већ култни албум "Песме изнад истока и запада" (ПГП РТС/Радио Светигора, 2001) где су познате рок-групе и извођачи спевали песме на стихове Светог владике Николаја Велимировића. Буца је на том албуму "ударао" у песмама "Партибрејкерса" и "357", те нумерама које су на тој плочи отпевали Горан Марић (Бјесови), Драго Сенић (Лутке, QRVE) и Светлана Спајић. Такође на албумима у издању "Друштва пријатеља манастира Ђурђеви Ступови": "Подигнимо Ступове" (2005) "Деца деци за Божић" (два издања 2006 и 2007) и "Христос Воскресе Радост Донесе" (2008), ђакон је свирао све удараљке и певао у песмама "Божић, Божић Благи Дан", "Подигнимо Ступове", "Све што дише нека хвали Господа! Алилуја!" и "О Христе Вечни, Источниче Рујни"... Када се све "сабере", ђакон је снимио преко 20 албума са нашим најпопуларнијим извођачима рок-музике, где се посебно ипак издваја сарадња са Душаном Којићем Којом и "Дисциплином кичме", са којима је снимио неколико албума... У интервју објављеном пре неколико година на "Радио Светигори", Милош је причао о музици, рокенролу, православљу... На констатацију да се чини да он не прави разлику између филозофије рокенрола и Православља, Милош је одговорио: - Све је на употребу или злоупотребу. Људи погрешно капирају рокенрол. Мисле да су то секс, дрога, алкохол и остало. По мом мишљењу, рокенрол уопште није то. Музички, он је све што није фолк, етно, хеви метал, панк… Али он исто тако нема везе с анархијом или деструкцијом и насиљем. То је један културни, уметнички израз, једно поимање света. Ми смо својом уметношћу, рокенролом, позвани да утичемо на све што нам се дешава. Позвани смо да пренесемо поруку, да сведочимо истину, да сведочимо Христа. Кроз љубав, кроз веру и наду, кроз милост и радост… Кроз човекољубље које сама наша правоверност казује. За мене, рокенрол је нешто сасвим супротно од онога што људи доживљавају, ако рокенрол доживљавају онако како Јан Дјури сабира у својој песми: "Sex & drugs & rock n roll…" Тако је овај вероучитељ новобеоградске основне школе "Радоје Домановић" и од пре неки дан ђакон наше Цркве, на један симболичан начин могло би се рећи служио и служи Господу. Бубањ, као најстарији музички инструмент у историји људске цивилизације, којег и псалмопојац помиње као средство којим се прославља Господ, као да је наговештавао да ће један виртуоз на њему у једном тренутку своје палице заменити ђаконским ораром... На многаја лета оче ђаконе! Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! звончица, Саша од Москве, Цвета Јовческа and 15 осталих је реаговао/ла на ово 18 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 3, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Браво Миланче, разбијаш са такстовима. А новом ђакону нека је срећно и благословено и да дугу, дуго служи светом Олтару! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Феноменална тема. Још једна прелепа и топла прича. Хвала ти, Милане. Милан Ракић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Е,сад чекамо рукоположење нашег Николе Ђоловића,не би ли човек изашао више из шупе у којој живи са двоје мале деце и женом.Свакако,Никола није овако звучно име нити је био бубњар у ДК,Брејкерсима и тако али шта знам...дипломираан је теолог... Јадранка-Дервента, Ромејац, NemanjaVa and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Јануар 3, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Ovo je vec postalo smesno. NemanjaVa and Tenkista је реаговао/ла на ово 2 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 3, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 3, 2015 Ovo je vec postalo smesno. Шта је смешно? Уосталом, какве везе има о. Буца са било ким? Човек је исто теолог, много је урадио за Цркву и ради и даље. Ја сам задивљен овом вешћу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Шта је смешно? Уосталом, какве везе има о. Буца са било ким? Човек је исто теолог, много је урадио за Цркву и ради и даље. Ја сам задивљен овом вешћу. Ok onda ako je teolog, jer je žalosna pojava da se rukopolažu ljudi van struke dok oni u struci ne mogu da stignu red. Isto se odnosi i na veronauku. Naravno da diploma nije garinst savesnog rada na Njivi Gospodnjoj ali treba da se zna neki red.... Tenkista је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Дошло време, па "не смеш" ни објавити вест да је неко рукоположен... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука