Jump to content

Мартин Бубер

Оцени ову тему

Нифада

Препоручена порука

"Једини истински живот је сусрет."

Мартин Бубер

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Бубер као да остаје на тој мисаоној фигури односа,али сјајно истиче данашњу кризу смисла,занемаривањем односа,поготово са вечним ТИ.

Не знам да ли неко има његову књигу "Ја и Ти" у ПДФ,могао би да је постави.

Подели на овим сајтовима

Узмимо почетак Јовановог Јеванђеља:"У почетку беше Логос." Фаустова тврдња је :У почетку беше чин." Буберова темељна мисао је ."У почетку беше однос."(Други више није објекат него партнер у егзистенцијалној кјомуникацији).

Подели на овим сајтовима

Imam sva djela od Bubera..ali ako ti na osnovu Ja i Ti gradis takvu sliku o Buberu...i povrsnom Kindjicevom ulaskom u problematiku onda jedan minus..uzgred koga si citirala bez navoda ..Buber ostaje dvidimenzionalan u pogledu na svijet i covjeka..vjesto upakovan u kruti hasidski misticizam...ali dobro razumijem treba na Bubera odvojiti vremena i jos dosta predznanja treba imati da se Buber shvati u pravom kontekstu u kome se zapravo i on sam legitimisao....;)

Подели на овим сајтовима

Jako me zanima odnos Levinasa prema Buberu,mogli ste nešto na tu temu,pošto vidim da ste ekspert za Bubera.Inače,postoje simposioni,nisam imala nameru da otvaram simposion o Buberovoj filosofiji ovde.Inače,ne vidim u čemu je problem ako je Buber "vešto upakovan u kruti hasidski misticizam..." Čitamo malo Bubera,a to ne obavezuje .A ko je Kindjić,prvi put čujem za njega;nadam se da mi to nije veliki minus. :)

Srećna Nova godina !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...