Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 Дај бре, Гризли па до 90их година колики се постотак крштавао/венчавао? Мислим, да је овај пример много више за католике, него за православце. pa do tad su bili komunisti, pa su se posle odlucili da ipak budu srbi.. jer vise od komunizma nije bilo vajde.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2014 inace sto se mene tice.. ja sklapam brak samo u crkvi.. jer me brak zanima samo u slucaju da partnerku zanima sveta tajna braka... nista ostalo me ne zanima.. kakvi gradjanski brakovi, kakvi bakraci sta ce mi to u zivotu.... Vesna Milovic, Kaludjerovic Sreten, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 jel moguce da sam ovu temu poslednjih postom toliko izdominirao, d niko drugi ne sme da napise nista posle mene oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Децембар 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 To ti mislis. Nedeljno popodne i svi lalaju posle nedeljnog rucak. Pocekaj vecer. Млађони је реаговао/ла на ово 1 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zero Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 Ма лепо бре на црквене припреме, па ако прођу, онда може брак. Црква је постала установа снисхођења, али не у позитивном смислу, јер снисхођење без едукације и припреме прелази у протестантизам који већ дуго влада, свако тумачи како хоће и ради шта хоће. Било би мање развода, али руку на срце и мање венчања Zar nema svuda onaj bračni ispit da se polaže? Mislim, ja o tome znam iz priča, ali zar nije to neki vid pripreme? Opet, tu je i predbračno savetovalište, al sad zavisi i šta ljudi uopšte hoće iz tog braka... Млађони је реаговао/ла на ово 1 "Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."(Mat. 9, 36) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 To sto grizli prica ima onaj isti smisao kad ateista kaze ako Bog postoji sto se on nama opet ne pojavi,predstavi,"dokaze" i onda sam citao neke odgovore na ta pitanja gde se kaze da Bog mozda to ne zeli jer kad bi svi bili sigurni njegovom fizickom pojavom da je on prisutan da bi ljudi poceli da veruju i bili vernici iz straha i time da bi se gusila sloboda volje svakog coveka. To isto i ovo sto on predlaze,pritom ne znam sta podrazume se pod tim "aktivan hriscanin"? jel to neka kota prisustva na liturgiji,pricescivanju ili? Da ne pricam sto smo prosli 50 godina komunizma,gde je sve i svja vezano za crkvu,veru bilo zabranjivano pa je i normalno da ljudi u crkvi budu fleksibilni u trenutku kad se narod pocinje vracati veri. Mozda za pocetak je dovoljno i da pozelis da se vencas u crkvi. Upravo tako. Neodmerena strogost po tom pitanju donela bi više štete nego koristi, tek tada bi se narod okrenuo od Crkve a ovako postoji neka šansa, spona da se privede Bogu. Sveti Kirilo Jerusalimski (čini mi se!?) u svojim katihezama nabraja raznorazne razloge zbog kojih su ljudi njima pristupali al on iste ne odbacuje već njihovo prisustvo vidi kao šansu da s eti ljudi pridobiju za Hrista. Jednostavno stvari treba d aidu u smeru pridobijanja ljudi a ne odbacivanja. Prvo, ja lično nisam stekao utisak da većina pristupa crkvenom braku bez ikakve svesti svetinje, iako u tragovima ona postoji, nešto pak znači većini ljudi. Drugo, ukoliko ne postoje formalne prepreke crkveni brak se ne može uskratiti, nikome na čelu ne piše iz kog razloga želi crkveni brak. Treće, s aljudima treba postepeno raditi. Nije umesno očekivati od naroda da poseduje eklisijalnu svest ako sami delatnici na njivi Gospodnjoj ne rade na na tome. Uglavnom, naše je da sejemo seme, Sveti Duh će da zaliva a koliko ponikne poniće... lab_man and МилошБГ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NemanjaVa Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 Upravo tako. Neodmerena strogost po tom pitanju donela bi više štete nego koristi, tek tada bi se narod okrenuo od Crkve a ovako postoji neka šansa, spona da se privede Bogu. Sveti Kirilo Jerusalimski (čini mi se!?) u svojim katihezama nabraja raznorazne razloge zbog kojih su ljudi njima pristupali al on iste ne odbacuje već njihovo prisustvo vidi kao šansu da s eti ljudi pridobiju za Hrista. Jednostavno stvari treba d aidu u smeru pridobijanja ljudi a ne odbacivanja. Prvo, ja lično nisam stekao utisak da većina pristupa crkvenom braku bez ikakve svesti svetinje, iako u tragovima ona postoji, nešto pak znači većini ljudi. Drugo, ukoliko ne postoje formalne prepreke crkveni brak se ne može uskratiti, nikome na čelu ne piše iz kog razloga želi crkveni brak. Treće, s aljudima treba postepeno raditi. Nije umesno očekivati od naroda da poseduje eklisijalnu svest ako sami delatnici na njivi Gospodnjoj ne rade na na tome. Uglavnom, naše je da sejemo seme, Sveti Duh će da zaliva a koliko ponikne poniće... I dodao bih još jednu stvar. Crkvenu praksu po pitanju sklapanja braka treba ujednačiti u svim eparhijama (parohijama). Neujednačenost crkvene prakse izaziva i kod crkvenih i kod necrkvenih ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vesna Milovic Написано Децембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2014 Dva su problema... S jedne strane, bezbožni se venčavaju u crkvi samo radi svečane ceremonije, kao što i slavu slave - jer je to srpski običaj (kako to oni misle ''svetovni''). A s druge strane, i sveštenici su većinom danas grešni (čast izuzecima!)... pune džepove i sablažnjavaju narod umesto da ga uče i savetuju, i vrate narod na pravi put. Eh, mnogo truda treba da bi se situacija promenila na bolje. A crkveni brak iz pomodarstva nije još najveći problem (i greh) ovog naroda, nego psovanje Boga - jer Boga psuju i oni koji veruju u Njega. Млађони and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука