Jump to content

Кирби: Добра војна сарадња Србије и САД

Препоручена порука

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби приредио је пријем у част припадника Војске Србије који су се школовали на америчким војним школама и том приликом истакао да је војна сарадња две земље веома добра.

Prijem.jpg

Програмом Стејт департмента ИМЕТ (International Military Education Training Program) САД издвајају годишње између 900.000 и милион долара за усавршавање припадника српске војске на америчким војним академија односно колеџима, истакао је Кирби, преноси Танјуг.

Tan2014-12-10_221128941_0.jpg

"Наша сарадња је добра, квалитетна, дубока", навео је Кирби, додавши да она показује да америчка и српска војска размишљају на исти начин и да две земље посвећују једнаку пажњу сталном усавршавању својих војних кадрова.

Tan2014-12-10_221311570_9.jpg

Амбасадор САД је оценио да српску војску одликује велики професионализам и да је идеја о континуираном образовању војних кадрова дубоко усађена у Војску Србије.

"То је за мене, као америчког амбасадора, један од разлога зашто толико уживам у својој служби у Србији. Јер кад се осврнем око себе, видим професионалце који су увек отворени за учење како да на нов начин раде старе ствари", рекао је Кирби.
Tan2014-12-10_221244366_6.jpg

Он је напоменуо да се и амерички официри школују у Србији, рекавши да у оквиру поменутог програма људи уче једни од других - Американци од Срба и Срби од Американаца.
Tan2014-12-10_221259837_8.jpg

"И ми имамо шта да научимо од вас и ми то и те како ценимо. Ви имате сада много већу сарадњу са Уједињеним нацијама и Европском унијом и много више доприносите очувању мира последњих година у оквиру мировних мисија што је добро за нас, за Србију и за свет", рекао је Кирби.
Tan2014-12-10_22123671_2.jpg

Генерал Славољуб Јанићијевић, заменик команданта здружене оперативне команде, рекао је да за војску Србије програм ИМЕТ значи да знање нема границе и да то знање можемо да поделимо са осталима.
Tan2014-12-10_221239429_5.jpg

Генерал Предраг Бандић, први српски официр који се школовао на војном колеџу у Вашингтону, каже да је искуство са таквог школовања веома значајно.
Tan2014-12-10_221145902_1.jpg

"На основу билатералних споразума Министарства одбране и министарстава других држава са којима постоје партнерски односи, значајан број официра Војске Србије упућује се на школовање у иностранство како би се у Србију донело знање и сазнања о светском безбедносном контексту која се могу применити у реорганизацији и уздизању способности Војске Србије", каже Бандић.
Tan2014-12-10_221225166_3.jpg

Мајор Марко Марјановић истиче такође веома позитивна искуства са школовања у САД, указујући да је фокус његових студија био како искористити чињенице из војне историје, предности и мане садашњег система у трансформацији ка нечем бољем и ефикаснијем.
Tan2014-12-10_221233634_4.jpg

За потпуковника Данијела Стојковића искуство стечено у Америци је драгоцено, будући да систем одбране у Србији и САД има доста сличности, мада војске имају другачији концепт.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 47
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

pa jeste bruka nevidjena, to ne moze niko ni osporiti, samo moze da neko isfilozofira nesto tipa moramo tako, samo nece znati reci zbog cega moramo mi srbi tako nisko da padnemo, koja je to tolika velika korist za koju vredi dati i zadnju kap dostojanstva ljudskog pa se slizati sa institucijama onih zemalja koje su direktno nas srbe ubijale, koje su nas sprecile da odbranimo svoje domove, koje su nam skratile drzavu i napravile invalida od nje

Подели на овим сајтовима

pa jeste bruka nevidjena, to ne moze niko ni osporiti, samo moze da neko isfilozofira nesto tipa moramo tako, samo nece znati reci zbog cega moramo mi srbi tako nisko da padnemo, koja je to tolika velika korist za koju vredi dati i zadnju kap dostojanstva ljudskog pa se slizati sa institucijama onih zemalja koje su direktno nas srbe ubijale, koje su nas sprecile da odbranimo svoje domove, koje su nam skratile drzavu i napravile invalida od nje

U pravu si, ko to u istoriji radi, saradjuje sa onima sa kojima je ratovao?

Evo japanci, ni da pogledaju USA..... imaju cast pa ne saradjuju sa onima koji su ih gadjali atomkom.. a ne ko mi Srbi..bez casti..

E da smo mi Srbi visoko ko japanci pa da kazemo NE Amerikancima kao i oni...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Одлична војна сарања. Решавали се старог наоружања а испробавали ново у најбољој симулацији бомбардовања једне државе. Наша војска им оборла најсавременије авионе и хеликоптере и тиме се додатно увежбала.

Још кад се сетимо бомбардовања Београда у Другом рату, па РС 1995. Ретко ко је имао са њима тако добру војну сарадњу. Браћа по оружју.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Рече Никола и оде да зарађује новац у Немецкој, која нас је окупирала, силовала и убијала у Два рата и једној агресији приде...

Подели на овим сајтовима

Одлична војна сарања. Решавали се старог наоружања а испробавали ново у најбољој симулацији бомбардовања једне државе. Наша војска им оборла најсавременије авионе и хеликоптере и тиме се додатно увежбала.

Још кад се сетимо бомбардовања Београда у Другом рату, па РС 1995. Ретко ко је имао са њима тако добру војну сарадњу. Браћа по оружју.

Tako je brte Ignjaatije.. i ja to kzem.. treba da se ugledamo na japance i da im kazemo jedno veliko NE!

Sta mi ima da saradjujemo sa amerikancima, to su izdjnicka i necasna posla.

Рече Никола и оде да зарађује новац у Немецкој, која нас је окупирала, силовала и убијала у Два рата и једној агресији приде...

Nema to veze, nije on tamo zbog novca... zbog tehnologije....

Подели на овим сајтовима

U pravu si, ko to u istoriji radi, saradjuje sa onima sa kojima je ratovao?

Evo japanci, ni da pogledaju USA..... imaju cast pa ne saradjuju sa onima koji su ih gadjali atomkom.. a ne ko mi Srbi..bez casti..

E da smo mi Srbi visoko ko japanci pa da kazemo NE Amerikancima kao i oni...

bravo, sve za bizMis

Подели на овим сајтовима

isti si ko i milosavljevic u nekim stvarima ogranicen...

vidis i ovaj djujic sa mog avatara je zivio i umro u toj istoj americi, pa sta sad, sigurno se nije slagao sa americkom politikom prema srbima pred kraj svog zivota.

to sto sam ja otisao u njemacku da radim nema nikakve veze sa njemackom politikom ni njemackim sistemom, ja sam tu po licnoj kombinaciji mimo drzave, mimo sistema i radim kako sam mislim da mi je pametno i koliko mislim da mi je potrebno, sigurno nisam dosao tu da trazim milostinju ili azil od njihove bolesne drzave, uporedjivati mene sa institucijama je jadna logika

Подели на овим сајтовима

isti si ko i milosavljevic u nekim stvarima ogranicen...

vidis i ovaj djujic sa mog avatara je zivio i umro u toj istoj americi, pa sta sad, sigurno se nije slagao sa americkom politikom prema srbima pred kraj svog zivota.

to sto sam ja otisao u njemacku da radim nema nikakve veze sa njemackom politikom ni njemackim sistemom, ja sam tu po licnoj kombinaciji mimo drzave, mimo sistema i radim kako sam mislim da mi je pametno i koliko mislim da mi je potrebno, sigurno nisam dosao tu da trazim milostinju ili azil od njihove bolesne drzave, uporedjivati mene sa institucijama je jadna logika

Nemas ti nikakve  veze ni sa politikom, ni sa sistemom, ti si tamo zbog lepog vremena.

Cudno da te kombinacije basa nekako u svim tim libelarnim-sistemima....

daleko si ti od mojih stopa

Hvala Bogu! :) To je put kojim ja ne koracam...

Подели на овим сајтовима

Свака сарадња је корисна. Овакву сарадњу имамо и са Русијом и са још пар земаља. Свака оваква сарадња доноси нова искуства и погледе које Војска касније може да искористи и уклопи у своје системе. Такође, долази до размене кадрова, што није мала ствар за стварање бољих односа, а бољи односи су увек добра ствар.

На крају, и у хипотетичкој ситуацији да заратимо са Америкама, овако ћемо унапред да им провалимо тактику, па ћемо да их развалимо!

Не знам само што би ово била вест, а није вест, рецимо, кад се прича о војној сарадњи са Русијом или Француском или било којом другом земљом са којом имамо војну сарадњу.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Nemas ti nikakve  veze ni sa politikom, ni sa sistemom, ti si tamo zbog lepog vremena.

Cudno da te kombinacije basa nekako u svim tim libelarnim-sistemima....

zavisi ko gdje ima kakva poznanstva, veze nema sa liberalnim sistemima, srbija je po tom pitanju daleko liberalnija samo ce proteci dosta godina dok ti to skontas, mjesto da citas neke statistike na netu koje nista u realnom zivotu ne znace obicnim ljudima

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...