Jump to content

Balkanski bogumili

Оцени ову тему

Zayron

Препоручена порука

Zna li iko šta o njihovoj vjerskoj doktrini, naučavanju,

možda neka vrsta, dio New Age pokreta ili nešto slično?

Imaju impozantno i atraktivno uradjeni dekor i scenografiju.

Ovo im je djed, guru? Šta je to taj "Bogumilski Centar" u Zagrebu?

https://www.facebook.com/pages/Balkanski-bogumili/102262669903567?sk=timeline

395770_285193004943865_569602562_n.jpg?o

1277499_394978017298696_774400221_o.jpg

Подели на овим сајтовима

Ovdje bi to moglo biti objašnjeno, tamo im piše neki musliman a oni mu odepisuju, dualisti izgleda:

Izvor:

https://www.facebook.com/102262669903567/photos/a.229588207171012.53887.102262669903567/513881928741637/?type=1

PITANJE OD MUSLIMANA

Mir neka je svama.
Moje pitanje će biti malo prošireno. Nadam se da imam tu privilegiju jer smo se ranije upoznali i, nadam se da ćete ovo pitanje u potpunosti objaviti na vašem profilu.
Interesuje me da li bogumilstvo, kao jedna univerzalna religija i jedno univerzalno učenje, ima jasne dokaze za svoju univerzalnost. U razgovoru sa vama sam saznao da bogumilstvo uči da je i Isus (mir neka je sa njim) i Muhamed, s.a.v.s., bili dio bogumilstva; što nas uvodi u jednu nenastalu već univerzalnu religiju. S takvim vašim učenjem krećemo sa tim da imamo mnogo toga zajedničkog.
"Religija bez nauke je sakata, a nauka bez religije je slijepa"
Interesuje me da li vaše učenje ima dokaze koji će ljudima 100%, pa i meni, prikazati bogumilstvo kao istinu?
Npr. Allah u svetoj knjizi Kur'an jasno navodi dokaze svoje Jednoće i mudrosti. U nastavku ću vam navesti par primjera da bi moje, do sada ne definisano pitanje, bilo jasnije.
Isaac Newton (1642-1724), je prvi čovjek koji je otkrio silu gravitacije i smatrao je prirodnim zakonom koji je Bog uspostavio u svemiru. Međutim, ni on, a ni mnogi drugi fizičari nisu mogli znati da je svemir u početku bio u gasovitom stanju. To nije bilo poznato ni prije, ani hiljadu godina nakon objave Kur'ana...
Tako Mi neba punog pažljivo sazdanih zvjezdanih puteva (orbita). (51- Az-Zariyat, 7)
Činjenica da se sve zvijezde i sva nebeska tijela u svemiru kreću i da je, kako se to u ajetu ističe, svemir ispunjen orbitama, postalo je jasno tek nakon otkrića teleskopa i razvojem nauke.
Dalje Allah s.w.t.a kaže u suri Kijame, poglavlje 75, ajet 37-39:
„Zar nije čovjek bio kap sjemena koja se ubaci, zatim zakvačak kome On onda srazmjer odredi i skladnim mu lik učini, i onda od njega dvije vrste, muško i žensko stvori.“
Arapski izraz:“nutfeten min menijjin jumna“ označava najmanji dio polne tečnosti!
To nam Kur'an govori da je sastojak muškog sjemena odgovoran za pol djeteta! Današnja nauka je došla do saznanja da pol djeteta zavisi od 23-ćeg para hromozoma, a spermatozoid je taj koji je odgovoran za formiranje pola djeteta. Ako bude XX, onda je žensko, a ako bude XY, onda je muško. U današnjim društvima, pogotovu u onim zatvorenim, iz razloga koje samo oni znaju, ljudi daju prednost muškom djetetu.
Uzvišeni kaže:
„Mi smo zaista čovjeka od uzorka zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, pa neka je uzvišen Allah, Najljepši Stvoritelj!“
Ovi ajeti sure Mu'minun detaljno opisuju faze razvoja embriona. Opis počinje riječima: „...kap sjemena na sigurno mjesto stavili...“ – na bezbjedno mjesto.Danas nam embrioligija kaže da je embrion zaštićen u utrobi majke kičmom, mišićima sa strane i posteljicom u materici...
Dalje se opis nastavlja:
„...pa onda kap sjemena učinili zakvačkom...“
Arapska riječ „alek“ ima tri značenja: nešto što se zakači, nešto što liči na pijavicu, kao i –ugrušak. Hvala Allahu sva tri značenja su prihvatljiva, jer se embrion zalijepi za matericu. Liči i na pijavicu! Jer, kao što kaže prof. Keatmoore, čak se i ponaša kao pijavica, jer uzima krv i hranjive sastojke od majke. Takođe, liči i na ugrušak. Znači izgleda kao ugrušak ali i kao pijavica...
U kur'anu se riječ „alek“ spominje 6 puta – 2 puta u suri Mu'minun, poglavlje 23. ajet 12-14, u suri Hadždž poglavlje 2 ajet 5, u suri Kijame poglavlje 75, ajet 38, kao i u suri Alek poglavlje 96, ajet 2. šest puta se spominje.Isprije, u 17-om vijeku ljudi su smatrali da je spermatozoid kompletno malo ljudsko biće.
Minijaturno ljudsko biće bilo je smješteno u glavi spermatozoida, a koje se kasnije razvija u utrobi majke, kao nova beba. Kasnije kada su otkrili da je jajna čelija veća od spermatozoida, negirali su sami sebe pa su rekli da nije spermatozoid malo ljudsko biće, već je jajna ćelija malo ljudsko biće! Oboje su odgovorni baš kao što Kur'an kaže, oboje, i muška i ženska polna ćelija su odgovorni za rođenje djeteta.
U Kur'anu se dalje kaže:
“...a zatim smo od ugruška grudu mesa stvorili.“
Arapska riječ „mudgah“ znači gruda mesa ili nešto što može da se stavi u usta i žvaće. Prof. Keatmoore kaže da su oba ova značenja prihvatljiva.
U Kur'anu se dalje kaže:
„...pa smo od grude mesa napravili kosti, a onda kosti mesom zaodjenuli...“
Nakon toga Allah dž.š. kaže:
“...i poslije ga kao novo biće oživljujemo...“
Sve faze razvoja embriona, prije ove zadnje, kod svih životinja potpuno su iste kao i kod čovjeka, osim u zadnjoj fazi, kad se formiraju vidljive karakteristike ljudskog bića, glava, ruke, noge...
„... i poslije ga kao NOVO biće oživljujemo...“
I na kraju kaže:
„...pa neka je uzvišen Allah, Najljepši Stvoritelj!“
Zamisli te Kur`an nam daje detaljna objašnjena razvojnih faza embriona.
OVO NIJE PITANJE - PROVOKACIJA. OVO SU JASNI DOKAZI ZA JASNU RELIGIJU I INTERESUJE ME DA LI BOGUMILSTVO IMA DOKAZE JASNIJE OD OVIH, AKO IMA MOJ RAZUM, SRCE I TIJELO PRELAZI NA BOGUMILSTVO.
OVIM PUTEM POZIVAM SVE ONE KOJI ŽELE NAUČITI O ISLAMU NEKA SE MENI JAVE, KAO ŠTO SE JA JAVLJAM DA NAUČIM O BOGUMILSTVU.
HVALA

ODGOVOR:

Mir srcu vašemem, dragi brate! Objavili smo vaš tekst, iako u njemu nema baš pitanja, ali neka - biti će nam drago da odgovorimo.

Prvo, moramo odmah razjasniti da bogumili nikome ne dokazuju da su bolji ili istinitiji, jednostavno se tim ne bavimo. Otvaramo svoje učenje koje se sastoji od mističnog znanja i duhovne prakse, svak nek za sebe odluči je li mu odgovara...

Bojim se razočarati tebe, drugačije gledamo materiju i tijelesnu stranu čovjeka. Ne smatramo da je sve u čovjeku stvorio Dobri Bog, niti sve u svijetu je od Njega. Niti samo začeće i nošnja, po nama, nisu savršeni i božanski, ali sve po redu...

Dolazimo do temeljnog dijela bogumilskog učenja koje se zove "Učenje o Adaptacijskom preoblikovanju". Radi se o drevnoj predaji o tome kako se čovjek promjenio, pomiješao te prihvatio zlo.

Kako je cijela priča malo složenija, voljeli bi odvojiti za nju novi post, ionako ćemo skoro pripremiti tekst koji objašnjava srž Adaptacijskog preoblikovanja (AP).

Svatko tko želi postati bogumil, bez obzira na porijeklo i vjersku pripadnost, treba se pitati: Da li sam spoznao istinu? Hrabro sebi odgovoriti te ukoliko je odgovor negativan, postati tragač istine. Neka bude sreće i da na tom putu susretnete pomazanika koji će otvoriti vrata istine. Na tragaču će biti da uđe tim vratima i spoznaje Nju, čuva te širi.

Dakle, stiže post o AP, malo strpite...

P.S. Bogumilsko učenje je vrlo pozitivno i optimistično. Pobjeda će biti na kraju na strani Dobra. Ljudi će se preobraziti te će nastati Bogocivilizacija!!!

Подели на овим сајтовима

Ah, pa jasna stvar, tamo je dosta osoba sa bošnjačkim ili bosanskim (muslimanskim) imenima, pa se valjda uspaničila braća muslimani da će im neko odvući ovčice iz njihovog u drugi tor, zato ono dosta nervozno pisamce tamo gore.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...