мирођија Написано Фебруар 19, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2010 Ви се налазите:: www.ruvr.ru / Данас на Балкану / Коментар Ксеније Тошић Сребреница – злочин нације? У нашу редакцију стигло је писмо са предлогом да се потпише позив председнику Србије Борису Тадићу и српском парламенту. Позив је насловљен: Не играјте се будућношћу своје земље. Суштина је проста – резолуција која осуђује злочине у време босанског рата у по несрећи чувеној Сребреници, коју председник нуди на усвајање парламенту, у свету може да буде примљена као признање одговорности Срба за геноцид. Међу лицима која су већ потписала писмо са позивом пронашли смо позната имена. Пре свега, то је непосредни сведок већине догађаја из тог рата, италијански новинар и политички коментатор Микеле Алтамура, који нам је у октобру прошле године детаљно говорио како се формирало међународно јавно мњење са јединственим циљем – да се докаже злочиначка, ако не геноцидна суштина Срба. Други наш добар познаник, који је више пута коментарисао у нашем програму правни аспект балканских ратова с краја прошлог века, теоретичар права Александар Мезјаев, такође се потписао под тим позвом. И ево зашто… Тешко ми је да кажем зашто Тадић иступа са таквом иницијативом. Србију, нажалост, руше не само спољне силе, већ и унутрашње, које су сада можда чак разорнији. Уз то, тешко је рећи колико је то иницијатива самог Тадића. Сасвим је могуће да припада и другим круговима. У датим услувима тешко је говорити о нечијој кривици. Ако се разматрају аргументи, ни о каквој кривици Србије не може бити речи, напротив, то што је суд користио отворено фалсификоване доказе, говори у ствари о супротном. А ко треба да сноси одговорност за догађаје у Сребреници још предстоји да се утврди. Јер ни једна, ни друга страна у конфликту не спремају се да признају своју кривицу. Очигледно некоме је потребно да Србија то учини, кад већ није пошло за руком да се докаже њена кривица помоћу судских процедура. О томе да господин Мејзаев у свом ставу није усамљен, сведочи не само број познатих јавних и политичких посленика који су потписали писмо. На страницама београдске Политике развила се оштра полемика „за“ и „против“ резолуције о Сребреници. Познати аналитичар, главни уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић назвао је ову идеју самоубиством са предумишљајем. А нама је изнео следеће закључке: ова резолуција цена је за доспевање на бели шенген и споразум са ЕУ о стабилизацији и асоцијацији. Тешко ми је да поверујем да би неко, политичар или влада повлачили потези који су у суштини контрпродуктивни и који у том неком политичком смислу значе пуцање у сопствену ногу. Када Србија чији су представници већ уназад годинама непрестано ишли по региону и извињавали се у име српског народа за све што се дешавало 90-их година, а да су ти гестови били слабо, мало или нимало праћени адекватним гестовима хрватских и бошњачких страна. Тај процес преузимања одговорности од стране Србије већ толико је одмакао да се већ западним, загребачким и сарајевским медијама уврежило једно мишлење да је отрпилике Србија један кривац. Оваква иницијатива председника Тадића без обзира на мотиви који могу бити хумани и искрени, у суштини значи повлађивање таквом схватању, и што је још горе с позивањем на резолуцију европског парламента о Сребреници заправо на неки начин легитимизује скандалозна интерпретација по којој је малтене то први највећи геноцид у Европи након Холокауста. Тако да српска власт добровољно преузима улогу нациста… Било би неозбиљно не саслушати и другу страну. Зашто Србија треба да призна своју кривицу јавно и зашто законодавно треба да се покаје? Одговор смо потражили код српских либерал-демократа, који одавно нуде да се раскине са „мрачном прошлошћу“ и да се започе нови европски живот. Дајемо реч Зорану Остојићу из Либерално-демократске странке. Ово је морална обавеза пред жртвама. Правне чинењице из пресуде Међународног суда правде и политичке декларације Европског парламента су за ЛДП нешто што морамо да прихватимо ако смо искрено посвећени европским интеграцијама. Мислимо да је то прави пут. Ми морамо да се суочимо са оним што се дешавало 90-их година као друштво. Не мислим само на Србију, мислим и на Хрватску и Босну. То подстиче дијалог, помирење, а некажњени злочини, непризнавање злочина само могу да створе нове злочине. С друге стране ми бисмо волели да су сви народи били спремни да осуде злочине почињене у њихово име. Тек онда стичеш право да друге прозиваш што нису то урадили. Ми мислимо да Србија треба да буде стварно лидер у региону, а овим се показује то лидерство, а не неким испразним речима. И на крају мало личих посматрања. Прво од њих тиче се предлога да се потпише некакав позив, петиција и слични папири. Нажалост, наше искуство сведочи о томе да чак потписивање испод документа које осуђује напад и убиства колега новинара, поједини политички посленици могу да искористе као потврду ваше подршке политици коју воде. Друго посматрање тиче се суштине самог спора. „Вођство“ Србије у признавању сопствене кривице, које предлаже Зоран Остојић, треба ипак разматрати у контекстру догађаја последње деценије. Ако се сетимо бомбардовања Југославије и отцепљења Косова, неће ли резолуција, која признаје кривицу Срба за злочине у Сребреници, бити својеврсна индулгенција за оба ова догађаја? Јер против народа, који је по сопственом признању извршио геноцид, допуштене су све санкције… Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2010 Ви се налазите:: www.ruvr.ru / Данас на Балкану / Коментар Ксеније Тошић СУД ИСТОРИЈЕ Јака жеља Хрватске да добије званични статус жртве оне балканске кланице с краја двадесетог века довела ју је тамо где тако интензивно позива Србију – на суд. Земље су размениле тужбе за геноцид. Сада своју реч треба да каже Међународни суд правде. Пикантност ситуацији придаје чињеница да се Иво Јосиповић, највероватнији будући председник Хрватске, заглављене између два изборна круга, поноси својим учешћем у писању тужбе против Србије. Није га тешко разумети – за сваког правника прави је изазов да докаже да је баш Хрватска жртва геноцида, поготово ако се сетимо да је Срба пред почетак распада Југославије у суседној братској републици било око 600 хиљада, а остало негде око 150 до 200 хиљада, у зависности од извора података. Није могао да оћути ни председник у одласку Степан Месић. Када је сазнао да Србија подноси контра тужбу пожурио је да изјави како српска тужба за геноцид нема никакве шансе јер никада нога хрватког војника није крочила на територију Србије. Занимљиво. Пратећи ову логику може се рећи да није било ни геноцида јеврејског народа јер немачки војници до сада нису примећени на територији Изарела. Заправо ни Хрватска, ни Србија ништа у Међународном суду правде неће доказати. Суд је јако подигао ниво када је донео одлуку да се на Балкану геноцидом има сматрати само случај Сребреница. Чак ни Босна и Херцеговина, која већ добрих петнаестак година успешно експлоатише имиџ жртве, није успела да овај статус и званично добије на суду. Експерти углас тврде да је узајамна размена тужби бесмислена ствар. Углавном се позивају на босански неуспех, али апелују и на Европску унију, куда би хтеле да ступе све земље региона, док бескрајна тужакања не потврђују њихову спремност да се придруже цивилизованој европској елити. Ја се са тим ставом не слажем. Нова генерација Хрвата појма нема о томе да је политика истребљивања Срба, Јевреја и Цигана – апсолутно званична политика њихове државе у првом наврату, у време Другог светског рата – била сасвим успешно реализована деведесетих година XX века. Задатак из Другог светског рата – трећину Срба покрстити, трећину протерати, а трећину побити — крајем века је успешно решен. Срећом, углавном на рачун протеривања. И ако у току судске расправе бар десети део ових података исплива на површину, Хрватима ће то бити само од корити. Јер то што се Хрватска након рата нашла у редовима победника само је горка историјска шала. А сада им се чак и то учинило недољним – пожелели су да се представе још и као жртве. Надајмо се да ће их суд бар мало отрезнити. Ако не, поново нам преостаје само да апелујемо на суд историје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Ви се налазите:: www.ruvr.ru / Данас на Балкану / Ставови Како се спасити од руских ракета? Несумњиво, тема читаве недеље била је обнова дискусија о ступању Србије у НАТО. Оштрину дискусији је придодала и информација о намери Румуније и Бугарске да се придруже сиcтему америчке ПРО. Сада ће се Балкан наћи на нишану руских ракета – такав је патосни тон већине чланака у локалној штампи. О свему томе одлучили смо да разговарамо са стручњацима. Не мислим да ће Србија ступити у НАТО, прилично уверено изјавио је у разговору са нама Анатолиј Циганок, руководилац Центра за војно прогнозирање Института политичких и војних анализа. Чак нови председник Украјине, колико ми је познато, одустаје од ступања у НАТО. У наше време идеално је бити ванблоковска држава. Ванблоковска држава не даје НАТО земљама да се налазе на њеној територији, у случају конфликта она се налази ван опасности. И што више буде ванблоковских држава, боље ће бити и за Европу, и за Русију. А то што Американци нису почели да развијају систем ПРО у Пољској, већ га преносе у Румунију, то је много горе за Србију. СП: Зашто? Руско руководство схвата да у систему ПРО ракета из система ПРО подземног базирања може да се замени нуклеарном у року од 24 сата, суво је упозорио Анатолиј Циганок. Да ли је све тако озбиљно у ствари? Повезали смо се са Павлом Золотаревом, замеником директора Института за САД и Канаду РАН. Један од наслова у српским медијима гласи: Руске нуклеарне ракете нанишаниле Балкан! – започели смо ми… Мислим да је то емоционална реакција, која нема ништа заједничко са објективном реалношћу. Код нас је на помолу кардиналан правац са САД о сарадњи у области ПРО на европском попришту. То што је сада речено за Румунију, наставак је онога чиме су се бавили Американци раније – напредак у европском систему ПРО без учешћа Русије. Очигледно ситауција је условљена тиме тшо нови договор још није потписан. У новој руској војној доктрини нема појма „претња са Запада“, а ако се и помиње НАТО, има се у виду инфраструктура алијансе. Управо она је војна опасност која може да прерасте у војну претњу. У целини, како је било код нас у војној доктрини од 1993. године одсуство противника тако и остаје, али постоји оцена могућих претњи. Доктрина не даје никоме никакве основе да осећају претњу од стране Русије. Као што видите, мишљења експерата се помало разликују. Ипак, постоји општи утисак да настала ситуација не изазива у Русији посебну забирнутост. Србија такође не треба да паничи. И тим пре не треба се спасавати исхитреним придруживањем НАТО-у. 12.02.2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2010 Ви се налазите:: www.ruvr.ru / Данас на Балкану / Ставови Држава по холивудском сценарију. Шта после шпице? Читава прича подсећа на сценарио холивудског акционог филма. За почетак поделили су зараћене балканске народе на добре и лоше момке, затим су уз коришћење најнапреднијих ПР технологија убедили прогресивну западну јавност да су лоши момци толико лоши да заслужују најозбиљнију казну, а добрим не би било згорег дати комад туђе земље ради искупљења, тако рећи, претрпљеног страдања. Даље је уследио убедљив видео низ карактеристичног, али разумно дистанцираног бичевања, у виду тромесечних бомбардовања, које је чувало браниоце слабих и угњетених од непосредног контакта са лошим српским момцима, и као финална сцена – свечано проглашење независности Косова, са алузијом да ова независност представља симбол више правде. На том месту на филму обично започиње одјанва шпица, а дирнута публика напушта салу. У стварности све је много сложеније, јер управо на том месту живот и почиње. Од тренутка проглашења независности Косова прошле су две године. Право је време да поставимо питање: да ли је успела та иста независност? Да ли је полупризната спрпска аутономна покрајина постала држава? За почетак одлучили смо да утврдимо како оцењују стање сами косовски Албанци. Дајемо реч посланику косовског парламента Сабрији Хамитију: После проглашења независности Косова био је усвојен устав, који је осигурао поштовање људских права. Практично у потпуности смо формирали систем важећих закона, сарађујемо са међународним економским организацијама, постигли смо да нашу независност призна 65 земаља. Мислимо да је најважније достигнуће после ове две године независности Косова – достизање невиђених размера стабилизације и мира у региону. То је политичка компонента. А како живе људи на Косову? У таквој земљи као што је Косово, која се после рата нашла у разрушеном стању, потребно је још врло дуго радити у свим правцима, али већ сада постоји прогрес, на пример, у сфери социјалних услуга. За нас је приоритетан развој образовања – земљи су потребни стручњаци. Етиничке мањине на Косову се суочавају са истим проблемима као и сав народ Косова – то су проблеми незапослености, економски проблеми. Да додамо уз речи косовском посланика мало сатистике. Према подацима Светске банке, 45% становника Косова спада у сиромашне, за 15% њих се може рећи да су на ивици беде. Половина ставновника не може да нађе посао, они који га имају морају да се задовоље просечном зарадом од 230 евра. Између осталог, адвокатима косовске независности очигледно није до статистике. За њих је ова прича пре свега сведочанство победе у великој политичкој игри: Мислим да се Косово после проглашења независности успешно развија као држава, изјавио нам је Антон Панчев, софијски политиколог. Осим тога, нису се оправдале песимистичке прогнозе да ће Косово утонути у хаос. Може се рећи, несумњиво, да је Косово демократска држава и то доказује чињеница изградње националних институција брзим темпом. Разуме се, има неколико озбиљних проблема – признаје бугарски политиколог. Интеграција Срба овде је на првом месту. Тако и економски развој и међународна изолација. Али мислим да ће они бити решени у скоријој будућности. Зашто тада Русија, па и низ земаља ЕУ не поздраве рађање нове државе? Искрено говорећи, у Бугарској превладава мишљење да Русија прати принцип одбране совјих економских и политичких интереса, а идеологија православног и словенског братства не игра велику улогу у руској спољној политици. Иначе ми не можемо да објаснимо, на пример, признање независности Јужне Осетије од стране Москве. Уверен сам да ће Русија једном такође признати независност Косова. Полазећи од каквих интереса Русија ће признати независност Косова? – питали смо ми. Мислим да ће се Русија једном врло успешно интегрисати у европске и евроатлантске структуре, рекао је господин Панчев. Право је време да сазнамо какав је руски став. Косовска независност није успела у принципу – ова државност не поседује своје органе управе, економија као таква у покрајини такође не постоји. Ипак, квазидржаву Косово очекује добра будућност, сматра експерт слависта Ана Филимонова: Држава постоји вољом оних који су је створили, а од својих геостратешких планова ове међународне структуре не одступају, зато ће се економска помоћ Косову наставити, покрајини ће се пружати дипломатска подршка, свим силама ће јачати њихова позиција на међународној сцени, без обзира на то што Русија неће допустити стуапње Косова у међународне организације. Жалосна будућност очекује Србе пре свега на северу Косова, које власти Приштине и Међународна цивилна канцеларија сад покушавају да интегришу у остатак квазидржаве. Други наш експерт за Балкан Георгиј енгељгардт посебну пажњу је скренуо на безбеносну ситуацију у покрајини: Што се тиче албанских власти, вероватније чак не толико њих, колико међународних управљачких структура које стоје иза њих, заиста се може рећи да је заслуга мисије ЕУ и постепено одлазеће администрације УН у томе што је пошло за руком да се спрече случајеви масовног насиља против српског становништва за ове две године. Док Приштина не успостави потпуну контролу над територијом Косова, она је објективно заинтересована за максимално позитиван лик, али нико не може да гарантује колико ће се та тежња очувати после постизања циља. То рађа напетост и потенцијалну нестабилност у покрајини. Наше истраживање би било непотпуно без мишљења српске стране. Српски аналитичар, главни уредних издања Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић био је категоричан: О независности се наравно не може говорити с обзиром на чињеницу да је Косово у најбољем случају наглашаван протекторат Запада, односно НАТО-пакта. С једне стране. А у мало горем случају вероватно и нека врста, како бих рекао, територије под надзором организованих криминалних наркокланова, који територију Косова и Метохије, као и неке суседне земље, користе као важну базу и уточиште за транспорт кокаина са Истока на Запад. Тако изгледа ситауција на Косову две године после проглашења његове независности. А шта ће бити сутра? Србија, уз благослов Генералне скупштине УН, предала је косовско питање Међународном суду УН у Хагу. Можда ће судије успети да одреше гордијев чвор? Мислим да је тај процес пре формалан, мислим да ће одлука суда бити неутрална и да неће имати велики утицај на процес међународног признања косовске независности, изјаво нам је бугарски политиколог Антон Панчев. Формалан или не, али процес тече. И Ђорђе Вукадиновић чак полаже у њега извесне наде. С обзиром на то да чак и та највиша међународно-правна институција није изузета и не може да се посматра ван политичког контекста, онда можда неће бити им тако јасна осуда сецесије. Али да ће подршка сецесије бити то, ја мислим, не рачунају чак ни у Приштини и Вашингтону. У том смислу нека надања, која почињу да напомињу председници такозване републике Косово, како ће после саопштења одлуке Међународног Суда Правде покренути неки нови таласи, ја мислим, од тога нема ништа. Наравно, није узорно очекивати да ће неке стране које су признале Косово повући своју одлуку. То је исто тако мало вероватно, може да се догоди у неком случају. Јер, кажем, већина тих признања јесу последице директног политичког и финансијског притиска САД и њихових саветника. Као што видите, мишљења се разликују, али мало ко са сигурношћу може да каже да је експеримент стварања државе успео. Очигледно, холивудски сценарији не преносе се тако лако у стварност. Ипак, као у сваком холивудском филму, и овде постоји своја поука. Ево њене суштине: ако сте становник мале, неутралне и не превише богате земље, можете да уводите ред на својој територији само уз дозволу Беле куће. Иначе све може да се претвори у косвску сагу, где сценаристе не занима превише живот јунака после одјавне шпице. Јер у старту циљ је другачији: свет треба да зна ко је ту главни за поделу бомби и независности. Само Русија и Кина могу да не схватају на шта се алудира. Али то је већ сасвим друга прича. Ксенија Тошић, Тимур Блохин 17.02.2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука