Deja Vu Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Тема је отворена ради одређивања тога да ли је за друштво бољи ефикасан систем или праведан систем. Они који бирају ефикасност су углавном либерали и конзервативци као десница. Са друге стране су социјалисти са идејом о праведном друштву. Праведност обично подразумева једнакост, па тако неки политички теоретичари идеологије деле на спектар једнакости. Десница је за неједнакост (крајњи вид је фашизам), а левица за једнакост (крајњи вид је комунизам) Е пошто се то обично мисли на економију, ја ћу сада скренути мало на политику, али је тема намењена и за економију. Поставићу два питања: - Да ли је политичка једнакост ефикасна? Ако јесте, зашто јесте? Под политичком једнакошћу подразумевам право учешћа у власти и бирачко право. Пошто се сматра да економска једнакост обично није ефикасна, а није, мене занима да ли мислите да је политичка једнакост ефикасна? Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Rekao bih da takodje nije efikasna. Stavise, sve sam blize stavu da bi mozda cak trebalo uvesti npr. obrazovni cenzus za glasacko pravo (niko bez osnovne skole ne moze da glasa). Naravno, govorim hipoteticki, jasno je da bi, pre svega iz pravnih razloga, bilo jako tesko to izvesti. Deja Vu and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 7, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Rekao bih da takodje nije efikasna. Stavise, sve sam blize stavu da bi mozda cak trebalo uvesti npr. obrazovni cenzus za glasacko pravo (niko bez osnovne skole ne moze da glasa). Naravno, govorim hipoteticki, jasno je da bi, pre svega iz pravnih razloga, bilo jako tesko to izvesti. Може се рећи да је тачно. Политичка једнакост је основа демократије, а препустити баш свакоме да одлучује о томе који ће вучић бити на власти није баш паметна идеја, па по томе демократија и не изгледа као нешто ефикасно колико је више праведно и нагиње ка левици. Многима ће то деловати чудно, па сам зато отворио тему да расправимо о томе: зашто не треба да постоји економска једнакост, а политичка треба. Ако смо сви једнаки по политичким правима, што не би били једнаки по материјалном? Што тамо нека баба из којекавих планина има право да постави неког ко може да уништи земљу јер јој се ето свиделе усне Аце Вучића? Да споменем, нисам социјалиста а нити либерал, нисам ништа од идеолошких праваца, немам политичко опредељење, али ме интересују ваша мишљења, мада видим да је тема баш живахна. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Новембар 9, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2014 Ако смо сви једнаки по политичким правима, што не би били једнаки по материјалном? Prvi i osnovni razlog je zato sto je to nemoguce. Kao sto si i sam rekao u prvom postu, ekonomska efikasnost i jednakost ne idu ruku pod ruku, te drustva moraju da se neprestano opredeljuju sta im je draze od ta dva. A cak i tamo gde postoji kakva-takva jednakost, jasno je da je apsolutna jednakost nemoguća. Uvek će postojati neko ko ima više i ko ima manje, i bez toga privreda ne može da funkcioniše. Jednostavno rečeno, da nema toga ljudi ne bi imali razloga da se trude da uspeju (tzv. incentive problem). Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 imao sam jedan dobar esej na temu demokratije prvicnosti i jednakosti ali je pisala omladina helsinskog odbora pa me strah da je okacim ovde..... Ukratko u eseju.... ono sto je opste poznata cinjenica 60 % osrednjih ce uvek da nadlasa onih 20 % najpametnijih i onih 20 % najglupljih, ili 60 % srednje klase ce uvek da nadglasa 20 % naajbogatijih i 20 % najsiromasnijih. Zato demokratijaa nije praavicna nego je mediokritetska sto se tice odluka. U principu vladavina rulje sa ogranicenjima eto to je demokratija i njena pravicnost. Efikasnost i pravicnost cesto idu ruku pod ruku. Dakle cenim da je politicka jednakost - efikasna. Zasto? Zato sto su onih 20 % glupljih i 20 % pametnijih istinite brojke, ali samo brojke. Ko ce odrediti ko su gluplji a ko su pametniji? Tako je jedino najbolje da se kroz slobodno trziste usaavrsi drustvo politicki i ekonomski, da covek postane "zoon politikon" politicko bice i da se ispuni u tom pravcu. Tako, sa tim znanjima napreduje i demokratija. Cak i modern demokratija je pravednij i efikasnija nego demokratija od pre 50 godina. Otvarju se teme, vode se debate, narod se obrzuje upucuje, eto u americi i evropi libertarijanski pokreti cvetaju, ljudi postaju ekonomski svesniji. Sve vise i vise razmisljaju i debatuju o smislu drzve, i njenoj svrhi... neke bolesti su se prelezale daanas se neke josh uvek lece, ali mislim da lagano, debatom i diskusijom, sve se da resiti. Naraaavno treba vremena. Mislim d je slika Srbije danas, na neki nacin slika evropske demokratije pre 100 godina. To jest iz 1900te, kada je demokraatija krenula da cveta a kod nas stala 1941.... tako da mislim da je demokraatija jako los sistem... osim nraavno svih ostalih koji su jos gori Nije savrsheno efikasna, bas kao ni trziste... ali je efikasnija od ostalih. Nije prvicna.. bas kao ni trziste, ali je pravicnijaa od ostalih. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Новембар 10, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Prvi i osnovni razlog je zato sto je to nemoguce. Kao sto si i sam rekao u prvom postu, ekonomska efikasnost i jednakost ne idu ruku pod ruku, tacno ali drugo je jednakost u parama drugo jednkost u pravima.... Prava su nesto sto dobijs rodjenjem, pare to jest ekonomska nejednakost proistice iz alociranj ogrnicenih resursa. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 10, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 10, 2014 Prvi i osnovni razlog je zato sto je to nemoguce. Kao sto si i sam rekao u prvom postu, ekonomska efikasnost i jednakost ne idu ruku pod ruku, te drustva moraju da se neprestano opredeljuju sta im je draze od ta dva. A cak i tamo gde postoji kakva-takva jednakost, jasno je da je apsolutna jednakost nemoguća. Uvek će postojati neko ko ima više i ko ima manje, i bez toga privreda ne može da funkcioniše. Jednostavno rečeno, da nema toga ljudi ne bi imali razloga da se trude da uspeju (tzv. incentive problem). Ни не говорим о апсолутној материјалној једнакости, него о оном класичном комунистичком схватању ''радиш колико можеш, узимаш колико ти треба'' и сви имају подједнако, нема богатих и сиромашних. Неко се појави са више или мање пара, али опет није на рубу егзистенције нити је Мишковић. Или пак социјалдемократско схватање где се узимају паре од богатих и дају сиромашнима па тако добијамо средњу класу. Ја рецимо имам 1000 динара, ти 3000 и држава од тебе узме 1000, да мени па сада обојица имамо по 2000, дакле једнаки смо. Само то у пракси није увек тако прецизно али је тај принцип. imao sam jedan dobar esej na temu demokratije prvicnosti i jednakosti ali je pisala omladina helsinskog odbora pa me strah da je okacim ovde..... Ukratko u eseju.... ono sto je opste poznata cinjenica 60 % osrednjih ce uvek da nadlasa onih 20 % najpametnijih i onih 20 % najglupljih, ili 60 % srednje klase ce uvek da nadglasa 20 % naajbogatijih i 20 % najsiromasnijih. Zato demokratijaa nije praavicna nego je mediokritetska sto se tice odluka. U principu vladavina rulje sa ogranicenjima eto to je demokratija i njena pravicnost. Efikasnost i pravicnost cesto idu ruku pod ruku. Dakle cenim da je politicka jednakost - efikasna. Zasto? Zato sto su onih 20 % glupljih i 20 % pametnijih istinite brojke, ali samo brojke. Ko ce odrediti ko su gluplji a ko su pametniji? Tako je jedino najbolje da se kroz slobodno trziste usaavrsi drustvo politicki i ekonomski, da covek postane "zoon politikon" politicko bice i da se ispuni u tom pravcu. Tako, sa tim znanjima napreduje i demokratija. Cak i modern demokratija je pravednij i efikasnija nego demokratija od pre 50 godina. Otvarju se teme, vode se debate, narod se obrzuje upucuje, eto u americi i evropi libertarijanski pokreti cvetaju, ljudi postaju ekonomski svesniji. Sve vise i vise razmisljaju i debatuju o smislu drzve, i njenoj svrhi... neke bolesti su se prelezale daanas se neke josh uvek lece, ali mislim da lagano, debatom i diskusijom, sve se da resiti. Naraaavno treba vremena. Mislim d je slika Srbije danas, na neki nacin slika evropske demokratije pre 100 godina. To jest iz 1900te, kada je demokraatija krenula da cveta a kod nas stala 1941.... tako da mislim da je demokraatija jako los sistem... osim nraavno svih ostalih koji su jos gori Nije savrsheno efikasna, bas kao ni trziste... ali je efikasnija od ostalih. Nije prvicna.. bas kao ni trziste, ali je pravicnijaa od ostalih. Занимљиве су те бројке, али то би можда важило за европске демократије, код нас је то мало другачије. Ето узми Вучића и СНС нпр. Да ли је ефикасно дати народу право да гласа за Вучића или је ефикасно не дати свима та права, него некима који су нпр. завршили факултете? Или само онима који су богати као што је класични либерализам заговарао у 19. веку? Узми у обзир да је у Србији чини ми се само 6% факултетски образованих људи, не знам колико је сад, али ту је негде. Остали су оних 20% ''глупих'' који уствари и нису 20% него 94%. Што би ових 94% уопште имало право гласа? Зато што је то праведно, али неефикасно. Исто тако економска једнакост је праведна, али неефикасна. Уствари те бројке би важиле само за развијене земље где је доминантна средња класа. Ако погледамо неку сиромашнију земљу, приметићемо да ни демократија није добра. Зато су за демократију потребни ти економски услови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука