Гости Guest Написано Октобар 14, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Чувени дански филозоф и мислилац Серен Киркегор (1813 - 1855) умро је пре 159 година, када се електрична енергија још није користила ни за осветљивање улица. Ипак, у његовим делима се може наћи објашњење психологије која се крије иза веома модерних феномена као што су интернет злостављање, хејтовање и троловање у кометарима, на форумима и друштвеним мрежама. Прослављен као први прави егзистенцијални филозоф, Киркегор је живео само 42 године, али је његова мисао за то кратко време утицала кроз више векова и школа мишљења, све до данашњих дана. У једном запису у свој дневник, 1847. године, тада 34-годишњи Киркегор примећује патолошко понашање које прожима човечанство, како тада у 19. веку, тако и данас. Реч је о оном што данас у жаргону називамо хејтовањем (можда бисмо ми у Србији могли додати - и ботовањем). Киркегор пише: "Постоји форма зависти којој сам често виђао примере, у којој индивидуа покушава да оствари нешто злостављањем. Ако, на пример, уђем у простор у којем се мноштво окупило, често се догоди да се овај или онај одмах окрене против мене и почне да ме исмева; претпостављам да он себе доживљава као алатку јавног мишљења. Али, не лези враже, ако му ја узвратим добронамерном опаском, та иста особа постаје безгранично предусретљива и услужна. У суштини, почиње да ме сматра за нешто величанствено, можда величанственије но што и јесам: али ако му ја не дозволим да саучествује у мојој величанствености, у најмању руку ће ме исмејати. А чим постане саучесник, он хвали моју величанственост. Тако изгледа живот у малограђанштини." Киркегор наводи конкретну анегдоту у свом дневнику. Описује како је затекао тројицу младића испред своје капије који су, чим су га угледали, почели да се кезе и нижу безобразлуке. Када им је пришао, Киркегор је приметио да пуше цигаре и обратио се најближем, замоливши мало ватре да и сам запали. Изненада, став тројице младића се потпуно преокренуо - наизглед банални гест Киркегора имао је споменути ефекат "позива на саучесништво у (Киркегоровој) величанствености". Киркегор даље пише: "Истог тренутка, сва тројица су скинули своје шешире и изгледало је као да сам им учинио услугу молећи их за ватру. Дакле: исти људи су били пресрећни да ми вичу браво! ако бих им се обратио пријатељски, а камоли ласкаво; претходно су викали уа! и били нарогушени..." Можемо само да се сложимо са Киркегоровим закључком: Како је непроцењиво занимљиво да се сазнање о људској психологији обогати на овај начин! Извор: http://www.blic.rs/Riznica/Inspiracije/502524/ZASTO-HEJTERI-HEJTUJU-Umro-pre-159-godina-a-objasnio-internet-trolove-i-botove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Tekst je odličan, ali stvarno ne vidim vezu sa internetom. Ako trolovima uzvratiš dobronamernom opaskom, oni neće da promene ton, nego će da budu još gori. Što je i poenta trolovanja. Botovi su programi koji se predstavljaju kao ljudi i ostavljaju gomile automatski generisanih komentara (ili u onom novijem smislu kod nas, politički aktivisti ). Tu tek sve ovo nema veze, jer njihov cilj i nije da izazovu direktnu reakciju i odgovor na njihove poruke. Jednostavno, internet je sasvim drugačije sredstvo komunikacije i ne može da se tako lako povuče paralela sa odnosima među ljudima u društvu. коЖељ њацИ , Плутон and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Текст лепо показује да је љубазност и пријатељски став увек добар избор који ће повезати људе, омогућити дијалог и самим тим сарадњу међу људима. Што више сарадње, то боље. Могу се искуством сложити са Кјеркегором, да кад год сам био пријатељски расположен, пролазио сам, а кад сам био намргођени смарач, увек сам губио и остајао сам. Но, у вези тролова, била је нека студија скоро која каже да су тролови уствари садисти. Можда је текст на то мислио, да хејтер нико не воли јер нису пријатељски расположени, да исмејавају, понижавају и понашају се као ова тројица младића која зезају Кјеркегора који нуди решење проблема: Бити пријатељски настројен и узвратити добронамерном опаском са циљем да хејтер постане умиљата и услужна маца. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Морају се анализирати сви његови концепти да би се стигло до његове поенте и навода. Да би разумели дела Кјеркегора...нарочито старија филозофска дела захтевају време...немам речи колико је у овом контексту "интернет тролови и ботови" узет јадно, врло, врло јадно, тако велики филозоф. Тако је то кад мали људи са блица имају своје велике болове у глави. Нема се благе везе с везом...монтирано поређење. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Лацмани су изгледа одвајкада били покварени... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Jednostavno, internet je sasvim drugačije sredstvo komunikacije i ne može da se tako lako povuče paralela sa odnosima među ljudima u društvu. Са овим се слажем и не слажем. Интернет није изолован паралелни универзум...преплиће се са нашим стварним животом, граница је невидљива. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Октобар 14, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2014 Киркегор пише: "Постоји форма зависти којој сам често виђао примере, у којој индивидуа покушава да оствари нешто злостављањем. Ако, на пример, уђем у простор у којем се мноштво окупило, често се догоди да се овај или онај одмах окрене против мене и почне да ме исмева; претпостављам да он себе доживљава као алатку јавног мишљења. Али, не лези враже, ако му ја узвратим добронамерном опаском, та иста особа постаје безгранично предусретљива и услужна. У суштини, почиње да ме сматра за нешто величанствено, можда величанственије но што и јесам: али ако му ја не дозволим да саучествује у мојој величанствености, у најмању руку ће ме исмејати. А чим постане саучесник, он хвали моју величанственост. Тако изгледа живот у малограђанштини." Извор: http://www.blic.rs/Riznica/Inspiracije/502524/ZASTO-HEJTERI-HEJTUJU-Umro-pre-159-godina-a-objasnio-internet-trolove-i-botove Првенствено Кјеркегор нигде не користи омаловажавајућу конотацију у својим делима тако не и "малограђанштина", него реч Middelklasse, термин за друштвене класе које не припадају буржоазији или радничкој класи већ су средина соци-економске хијерархије друштва. Очигледно је "малограђанштина" са блица користила Гоогле превод. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука