Jump to content

Moravski Crnogorci i Hercegovci :)

Оцени ову тему

Zayron

Препоручена порука

Ne mislim buákvalno ve´vc prema vrsti muzike kakvu njeguju a i donekele prema mentalitetu, ima tamo dosta toga zajedničkog, u Češkoj se pije piva, rum, zelena (mentolovka) i becherovka a na Moravi rakija, loza,  i vino. Tako vam danas pokažem te Crnogorke i Hercegovke, Crnogorce i Hercegovce od nas sa Moravu. Postavim vam nekoliko videa s muzikom i plesovima, igrama od njih, imamo i gange i oro i gusle. Prvo vam pokažem oro pa potom gange i gusle. Ove dvije dole sam davno već postavljao ali ih mnogi sigurno još nisu vidjeli i odlično ilustruju ovaj naslov teme. A postavim još par videa koji to potvrdjuju. :)

Brněnský Valášek- tanec, na Festivalu v centru dění v Brně 2.10.2014

I tato táhlá písnička "Stáua Kačenka u Dunaja" je na novém CD "Krev není voda" HCM Kubíci

Zpěváci Horňácka: Jan Kružica

Подели на овим сајтовима

DFS Brněnský Valášek - Vyspala jsem sa čistě

DNS Brněnský Valášek -MFF 2009 Brno

CM Valášek z kozlovic v Gannat

Iz ove pjesme ali iz njene slezske verzije je Smetana uzeo klarinetska folklorřna sola i postavio u svojoj poznatoj Vltavi, ta sola medjutim nisu u stanju odsvirati djeca jer su za njih preteška, ustvari su virtuozna, ni svaki klarinetista to ne bi umio.Ustvari to i jeste original slezska narodna pjesma ali se pjeva i na Valašsku a tu čujete njihovu verziju, meni je slezska ljepša.

Подели на овим сајтовима

Ova djeca su iz tog Kijova o kojem sam vam pisao, ta traka se zove ćirilometodska štola tj. epitrahilj i nose je Moravani ali samo ti južni sa  moravskog Slovacka čije su pretke prema moravskoj narodnoj predaji pokrstili lično sveti Ćirilo i Metodije, dakle Velehrad (i tamo imam nekih daljih rodjaka), Kijovsko (odakle mi je pradjed), Podluži, Uherskohradsko i Stražnicko.

Kyjovánek - cimbálová muzika, Festival lidových muzik, Praha 2008

Ovdje uvidite kako ženske kod nas "rasturaju" taj folklor, baš su odlične.

Jitka Šuranská - Polajka

Hluk - akademie školy - cimbálka a Hluboček (www.slovackoDNES.cz)

Подели на овим сајтовима

A ovo su djeca sa Svatoborska, to je odmah pored Kijova ali

oni te ćirilometodske štole ne nose kako to vidite i sami na videu.

Mladá cimbálová muzika ze Svatobořic

Mladá cimbálová muzika ze Svatobořic - Mistřína

Inače čuti ovakve stvari uživo je vrlo silan muzički doživljaj

a ovi mladenci baš to dobro znaju izvesti, otpjevati i otsvirati.

Mladá cimbálová muzika ze Svatobořic-Mistřína - Balada - Chodila po roli

Подели на овим сајтовима

To su opet ti svatoborski mladenci, vidite da imaju sasvim druge

nošnje od Kijovaka a bez te trake, štole ćirilometodske ali isto lijepe.

Cimbálová muzika ze Svatobořic - Mistřína při ZUŠ Dubňany

Ovdje možete vidjet košt, degustaciju šljivovice i ostalih voćnih destilata, uz muziku, naravno.

Te Milotice su odmah pored Svatobořic. Tamo ima poznati Miloticki zamek, dvorac, hodaju ga gledat turisti.

KELČANY u Kyjova-XI. ročník KOŠTU OVOCNÝCH PÁLENEK: cImbálová muzika z Milotic

Ovo je jedna moravska balada, moravska muzika je vječna neprekidna liturgija,

ne zna se kad završava svjetovna a počinje sakralna, tamo nema jasne granice.

Inače ja od raja očekujem da će to biti jedna liturgija bez početka i kraja, kao ova na Moravi.

Cimbálová muzika Friš Ostrava - Šohaj trávu seče

Подели на овим сајтовима

Na kraju dam ove fantastične folklorašice iz Starog Hrozenkova, pjevaju stare moravske

pjesme, sad jasno vidite i čujete da su Rusi, Ukrajinci i Bjelorusi ustvari istočni Moravani

Evo pogledajte, CZ, Češka tj. Morava, nikakva Rusija ni Ukrajina, a južni Moravani to je dole negdje ...  :)

Inače ja stavio onaj videio da vam pokažem kako ona djeca svatoborska imaju druge nošnje a oni im

baš meni za inat valjda stavili te štole, poslije sam to primjetio, inače ne daju se na te nošnje ali oni valjda

im to dali da izgledaju šareniji, veselije ili šta. Prvi put sam i ja to sad vidio.

A ovo je stranica mjesta odakle su te ženske. http://www.staryhrozenkov.cz/

Ženský sbor Čečera: zpívání u památníku americkým vojákům (www.SlovackoDNES.cz)

Prenesčasná cudza maci....Lidová

Čečera-Čečera....Lidová

Završivo sa ovom moravskom vojničkom i spiritualnom pjesmom o smrti i životu

i o Bogu, sve moravske pjesme su o tom najviše, sve sama teologie i eshatologie.

song from moravia

Подели на овим сајтовима

Damo tu još malo te moravske izvorne folklorne eshatologije na koju sam vam gore ukazao,

na primjer ova pjesma je na prvi pogled o putovanju kroz šumu, ustvari kroz umiranje i smrt.

Kad ja podjem kroz tu šumu, slična onoj poemi Maka Dizdara:

Ima jedna modra rijeka ali ovo je izvorna folklorna, narodna zaležitost.

Inače ovdje kad počnu umirat pripadnici iste generacije, ljudi koji su si bili bliski

i poznavali se od rane mladosti se kaže: i u našem lesiku (šumici) se začalo kacet (sjeći).

Pavlica, Zenkl, Čechomor - Až já pojedu přes ten les

Mrtví

I ova je slična na tu temu: Hvala Bogu što sam se narodio, kao što sam rekao,

moravska nmuzika još od doba sv. Ćirila i Metodija je jedna neprekidna liturgija.

Chvalabohu, že sem sa narodil (a cappella)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...