Jump to content

Moravski Hrvati - drugačiji Hrvati?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Uvijek sam tvrdio da Srbi i Hrvati kao Sloveni nikakvu mržnju ni neprijateljstvo nisu imali ni gajili 1500 godina najmanje, čak su si i pomagali kao Hrvati Srbima protiv Bugara, dok se nisu našli u zajedničkoj državi: Kraljevini SHS tj. Kraljevini Jugoslaviji. Zaista je vrijedno zamislit se nad tim šta se tamo desit moralo a da se taj kod slavenski ili slovenski ili po česki slovanski KOD kako to rado govore braća Rusi "raskodovao"? Pokažem vam populaciju moravskih Hrvata koji ovdje žive od XV vijeka i koji nemaju veze ni sa Pavelićeom a ni sa Tudjmanom a sami su doživjeli takvu istu Oluju ovdje u Češkoj za komunista. Iz Hrvatske su otišli tačno tada kad su se Srbi tamo pred Turcima sklanjali. Najviše ih je bilo sa najugroženijih tada područja: Imotske krajine, Hercegovine, Dalmacije i ostrva koja su terorisali turski brodovi tj. turska mornarica. Dakle tema je alternativna istorija, šta bi bilo kad bi bilo i zašto je sve to bilo to što je bilo ili zašto je biti moralo i da li je moralo, razumjećete me valjda, nadam se.

Ovdje možete razgledati kako to izgleda taj južnomoravski kraj i
krajolik tamo gdje dan danas žive moravski Hrvati, bio tamo video

1000x ljepši s maglom i ljepšom muzikom ali zrušen, nema ga više.

Pavlovské Vrchy

22.9.2013 - Pálavské vrchy z modelu letadla, no približno, u stvarnosti ljepše

Folklor Group "Palava" Hrvatski festival DNV 2009

Ovo je pjesma moravskih Hrvata a pjeva ju hor gradišćanskih Hrvata,

oni ustvari su blizu jedni drugima i saradjuju, preuzimauju si tu muziku.

Kolo-Slavuj - Ribari, ribari

NÁRODOPISNÝ SPOLEK PÁLAVA: krásná ukázka svatby moravských Chorvatů (www.SlovackoDNES.cz)

Подели на овим сајтовима

мислим да би тема требала гласити ''Моравски Хрвати - прави Хрвати''. можда би онда поређење имало и смисла.

A ja mislim da se grdno varaš jer je čak i za te prilike srednjovjekovne vrlo malo Hrvata iz zemlje im Hrvatske uprchlo, pobjeglo, naprosta većina ih je tamo ostala gdje bila, izbjegli su samo ljudi iz najugroženijih oblasti a ni iz njih ne ni polovica. Dakle ne sjedi vam ta teorija da su svi Hrvati odletjeli na Moravu i u Gradišće eventualno a po njih priletjeli Srbi, naprosta većina Hrvata se nije makela odonud gdje sjedila do tada a za to postoje i dokazi. Otprilike isto ikao i što to vrijedi za Republiku Srpsku u BiH, ko bi ju molim te branio da su svi otišli i pobjegli, sjeli na azil negdje u Njemačku, Holandiju, USA i Kanadu, takvih je bilo najviše 20%, maximim maximuma trećina. Narod se baš lako ne kreće, slabo je imobilan. Imaš za to dokaze i na Ukrajini, tamo bombarduju taj Donjeck glava - neglava a svi tamo još sjede, daleko od toga da su svi otišli iako im to ne bi niko zamjerio da su negdje pobjegli azil tražit, svejedno gdje, u Rusiji ili na zapadu. Tako je to bilo i u Hrvatskoj za turčske najezde i to su mkitovi da su svi pravi Hrvati ovamo izbjegli a tamo ostali samo ůpokatoličenií Srbi" tj. Srbi koji su kasnije uspješno bili pookatoličeniu, imate vrčlo nisko mišljenje i o sebi kao narodu istovremeno kad si mislite da se tamo svako prodao za porciju pure, palente, pasulja ili leće. To baš nije ni lijepo od vas.

Подели на овим сајтовима

Slazem se za Zayronom delimicno. 

Samo ovo za mobilnost jednostavno nije tacno. 

Srbi Krajsnici i u Bosni kao i u Hrvatskoj su iz Hercegovine. Centralnu Srbiju su naselili Bosanci, Crnogorci i Hercegovci u toku 17 i 18. veka. 

Cele regije su se raselili i naselili iz drugih krajeva. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Slazem se za Zayronom delimicno. 

Samo ovo za mobilnost jednostavno nije tacno. 

Srbi Krajsnici i u Bosni kao i u Hrvatskoj su iz Hercegovine. Centralnu Srbiju su naselili Bosanci, Crnogorci i Hercegovci u toku 17 i 18. veka. 

Cele regije su se raselili i naselili iz drugih krajeva. 

Da, a ja se slažem sa Agnostikom potpuno, samo što ja govorim o starijim migracijama, što se tiče tih novijih cijelu BiH su naselili za SFRJ recimo Crnogorci koje ja mnogo volim, koje sam baš tamo u BiH i upoznao a koji do tada nikad nisu živjeli u BiH. Znači migracije su normalne, kod nas isto Grci u Češkoj, nisu katolici ni husiti ni evangelici kao mi već su pravoslavni a o njima sam baš ovih dana pisao, oni ovdje nikom ne smetaju. Ali je istina i to da oni nikad ovdje nisu nigdje ni skakali sa zastavama Elenika i proglašavali ovo je Grčka, to je takodjer istina, to im ovdje nijedan Čeh oprostio ne bi a zamrzio bi ih više nego Hrvati Srbe da su to ikad napravili. Vi nemate uopšte pojma kako tek Češi umiju mrzit kad bi im nacionalno stao na žulj, Hrvati su ništa još prema tome, mačji kašalj. Ustvari su ih Česi sami te Grke ovdje pozvali i primili. Češi su onako nesrazmjerno brojnije Poljake, ko David i Golijat odnos,  sredili raz-dva. a nisu ih se bojali nimalo. Ono što su kod vas Albanci na Kosovu to su bili Njemci, Austrijanci i Poljaci Česima na Tješinsku, kako rekoh sredili su ih tako te tješinske svoje Poljake da su sad najposlušnija manjina u Evropi kojia postoji. Ne trebam vam valjda zalazit u detalje kako. Sad kako to rastumačit sve to?

Pogledajte još ta dva posta:

https://www.pouke.org/forum/topic/29007-плес/?p=1172830

Подели на овим сајтовима

Ovdje je još jedan video o moravskim Hrvatima sa palave na Mikulovsku i moja

dva koje sam ja napravio, imam materijala za još desetak ali nikako naći vremena.

sve slike su folklorno autentične kao i muzika, pjevaju još recimo i o moru tamo:

Ovdje je pet videa od kojih sam izdvojio dva svoja i jedan televizijski, ne znam čiji,

inače su kod nas poznati kao vrhunski vinari, njihova vina sa mikulovska su vrlo cijenjena.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL8CDD19F81F38D9C5

https://www.facebook.com/pages/Morav%C5%A1t%C3%AD-Chorvati/132694020091284?fref=ts

KroaTarantata, Kolo Slavuj & Palava, od 4:20 su ti Moravski Hrvati

Moravski Hrvati - Moravští Chorvati - Moravian Croats 1.

Moravski Hrvati - Moravští Chorvati - Moravian Croats 2.

Подели на овим сајтовима

мало нам наших, сад треба да гледамо и ваше  :ljut:

A šta bi tek mi Moravane morali reći, moramo tu svaki dan da gledamo i

te vaše Srbove i Chorvate, ahahahaha. Baš me nasmija. Al mi to ne kažemo!

https://www.pouke.org/forum/topic/35762-зашто-срби-кукају/?p=1166664

Подели на овим сајтовима

ма какви бре ''покатоличени'' Срби, у питању су похрваћени Словини, Босанци и Херцеговци, а да не помињем Буњевце и Шокце.

Ma da, ne razumijem samo zašto si toliko libujete i uživate u besmislenim rječičkovanjima, isto kao kad bih ja napisao u pitanju su posrbljeni Slovini, Bosanci i Hercegovci, da ne spominjem Bunjevce i Šokce. I ti nazivi su za nas slaviste relevantni kao i razlika nama pivarima izmedju hmelja Fuggle i Serebrianke. Kakvog to sad ima tačno smisla? Svi su nekad bili jedan narod i Rusi i Ukrajinci i Bjelorusi i Poljaci i Česi i Slovaci i Moravani i Srbi lužički i balkanski i Chorvate, Slovinci, Bulhaři, Makedonci atd. Bili to jednostavno Slovane a razumjeli si medjusobno pred 1000 godina i bez nekakvih tlumočnika, prevoditelja i prevodilaca.

http://chmely.cz/product_info.php?products_id=30

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...