Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Тито!? Дан младости!? ЈНА!? (добро-то се не рачуна ) Већ пословично `спавање на било којој клупи у било којем делу земље`!? Рок музика!? Јахање попова!? Титов фонд!? Шувар и Усмерено!? Додајте по сећању!? Мени лично, та времена бејаху лепа... Гледао се "Јеленко" и "Недељни Забавник"... Одрсатавши у једнонационалној средини, и није било много потребе за неким посебним `активностима`... Ишло се у школу и без обзира што живех у Србији и причах српским језиком, званично се тај језик звао српскохрватским... Негде пред крај тог пута, или барем-на почетку краја тог пута, негде на средини Скадарске улице се састаху директори тадашњих Основних организација удруженог рада (ООУР)... Највећи син наших народа и народности се бејаше тек упокојио... A тамо, у "Три шешира", друштванце у саставу Милан Вукос (ПГП РТБ), Синиша Шкарица (Југотон), Милутин (као домаћин) и Арсен Дедић (као КРАЉ), договорише један `бесмртни` пројекат, који доби име: "Пјевам Пјеснике"... Арсен, као већ етаблирани шансоњер и `поп` забављач-како се то звало у тадашњој земљи и систему, требао је да углазби и отпева туце класика југословенске поезије, а по сопственом нахођењу... Нико му се није мешао у `еснаф`... Из те вечери, зачињене димом цигарета, винским испарењима и духом Скадарске, настаде један од најбољих албума југословенске популарне музике, али за штребере Наравно, скочиће сви у глас, где је ЕКВ, Хаустор, Партибрејкерси, Азра и Атомско склониште напослетку.. Јесте браћо моја! У праву сте! Али, ово је она музика, са којом сте били главни у друштву (мували рибе), а да то нису "Дивље јагоде"... На крају, ово је поезија једног народа, једног времена и једног друштва, које то никада, нажалост није постало... ПГП РТБ "Пјевам Пјеснике" и Арсен Дедић... А `пас бих био, ако не бих поменуо Ведрана Божића, уз Влатка Стефановског свакако најбољег гитаристе СФРЈ, који је одсвирао све гитаре на овом албуму... И Мату Дошена који је одсвирао клавијатуре... И најпознатијег семберског, а самим тим и свецког дизајнера Мирка Илића, који је урадио омот албума Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Дакле А1... Тин Ујевић, Одлазак У слутњи, у чежњи даљине, даљине; у срцу, у даху планине, планине. Малена мјеста срца мога, споменак Брача, Имотскога. И блијесак славна шестопера, и мирис (мирис) калопера Тамо, тамо да путујем, тамо, тамо да тугујем; да чујем оне старе басне, да млијеко плаве бајке саснем; да више не знам себе сама, ни дима бола у маглама. Јелина је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Па А2... Јуре Каштелан, Предосјећај јесени на велеградском плочнику Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 А3... Брана Петровић, Поново горе ватре мога дома Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 А4... Мирослав Крлежа, Пјесма свјетионичара Ја сам потпуно сам са својим празним собом, са свјетиљком у тмини, са свјетиљком и гробом, ја сам потпуно сам са самим собом. Ја сам потпуно сам са својим празним домом, са својом лађом и својим бродоломом. Свјетлости моје путују по тмини, и лете ко ракете пламена сигнала, из блата и магле, из глупости и кала, опет је једна пјесма као звијезда пала. http://www.youtube.com/watch?v=HU-qujD_48U Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 A5... Душко Трифуновић, У намјери да будемо исти У намјери да будемо исти са што мање разлика у срећи са своје сам силазио звијезде трудио се да не будем већи Цијели свијет сам држао на оку да не чини што ти не би хтјела револвер сам носио о боку спремао се на опасна дјела Кад си руку пружила за дугом плакао сам од велике части, господар сам ал ћу бити слугом - смањујем се да ти можеш расти Шта је даље било не зна нико и за дуго неће знати ја је чекам зна се тек толико да ми се са своје звијезде врати Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 А6.. Луко Паљетак, Госпару Шишмунду Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Kaда се плоча окрене на "Б" страну, прва је Крклецова "Јесен"... Б1... Густав Крклец, Јесењи мотив Јесен у Загреб посве тихо дошета у папучама без пета. Тек оком трепнеш, а већ су њени пути засути лишћем што жути. Ћилим се рујни пред њом податно пружа саткан од увелих ружа. И тко је сретне, намах тражити стане махнито минуле дане. И ја их тако у лишћу тражим и иштем пред жутим свеучилиштем. Падо сам и ја ту, да бјеше милота, на испитима живота. Па ипак звиждим ђачку арију лијепу с руком у празноме џепу. Јер негђе у сунцу, тешка, још необрана и моја се свија грана. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Б2... Јеврем Брковић, Опроштај од старе писаће машине Ти часно одслужи своје, Олимпијо пријатељице Колико ноћи нас двоје, Остасмо лицем уз лице Ти мала портабл кроја, Над тобом ја двопрсташ Душу бића, а не строја, Одавно драга ти имаш Само ти, и више нико Зна стиха мог првог лице Шта је остало и колико, Од мене и несанице Ријеч смо туђу претешку, Ситним претуцали везом Истим смо штепом и грешку, Тукли к о митраљезом Понесен рјечју, сликом, Ко да поврнем траку Ти на ваљку невеликом, Ријеч ми сачува сваку С тобом сам бјежао у брда, К о и ја на камен свикла Једном је и трава тврда, Из твојих слова проникла Земљом се заједно вукли, Уморно, болесно сивом У колико се соба свукли, И посумњали у све живо Ноћу нас ћуткале срдито, Комшије с обје стране Као да су знале и то, Да ми живимо док сване А писма пријатељима, Која писасмо душом свом Колико и тебе има, У сваком писму мом Како сад без твојих слова, Остани и чуј Нек је на столу нова, Пријатељима ти отписуј Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 На Б3 се `сместио` бесмртни Иван Горан Ковачић... Иван Горан Ковачић, Мој гроб У планини мркој нек ми буде хум, Над њим урлик вука, црних грана шум, Љети вјечан вихор, зими висок снијег, Мûку моје раке недоступан бијег. Високо нек стоји, ко облак и трон, Да не допре до њег хиског торња звон, Да не допре до њег покајнички глас, Страх обраћеника, молитве за спас. Нека шикне травом, уз трновит грм, Беспут да је до њег, непробојан, стрм. Нитко да не дође, до пријатељ драг, - И кад се врати, нек поравна траг. http://www.youtube.com/watch?v=CeImPF6dUo4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Б4... Арсен Дедић, Пјесма у свитање Небо је сиво Лије млијечни сјај Док спава све живо Топла ноћ је, мај. Тамо сам већ био Овђе ми је ићи А кад сване тко зна Камо ћу отићи Блиједе звијезде дршћу Та цеста ме мами Што ме води, куд ћу Посве сам у тами Да ли нагон духа Или закон цеста Или скрита сила Или пјесма звијезда? А небо је сиво Запад, млијечни сјај. Док спава све живо. Топла ноћ је, мај. Тамо сам већ био Овђе ми је ићи А кад сване тко зна Камо ћу отићи? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Б5... Арсен Дедић, Свете краве Док свака трпи своје уже И свака свој нож изнад главе Само су оне изван муже - Недодирљиве, свете краве Вријеме је зло и несигурно Многа ће заувијек иза браве Крава из опреза краве се клони Сигурне су једино свете краве Никада ништа нису дале А сви се клањају, сви их славе Само их кољу гладне очи Док градом газе свете краве А ми које смо давале рогове и папке И које су вукли за реп и за виме Нас ће на пањеве и на куке Као обичне краве, анонимне А ми које смо смјерно вукле кола И давале путем млијека и меса Нас већ полако кланици воде Док свете краве дижу у небеса Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 5, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Б6... Франсоа Вијон, Мољење опроштаја Шартраше и Целестинце Усрднице и Просјаке лењивце и блудне синце слугане и цуре сваке који носе тесне јȁке драгане што трпе вај што облаче чизме лаке све молим за опроштај. Курве које нуде вимце мамећ људе и војаке отимаче и крадљивце и лажљивце свакојаке још чудаке и глупаке који скупа звижде, ај! девојчице и дечаке све молим за опроштај. Изузимам псе злочинце рȁд којих утрудих крâке и не пијућ рујно винце једох многе тврде крајке. Ево прдеж им од брајке не могу јер седим, знај! Ал’ да избегнем зле хајке све молим за опроштај. Нек тојаге тешке јаке и корбача гвозден крај дигну на те псе опаке све молим за опроштај. Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mini Mi Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 Јако лепа тема. (где је она у којој се гласа за најбољег модератора :good2:) Милан Ракић and Јелина је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Септембар 5, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2014 не знам да ли сте гледали филм о њему "Мој занат", леп је и топао http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2014&mm=05&dd=02&nav_id=843040 Mini Mi је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука