Jump to content

природне и вештачке нације

Оцени ову тему

Млађони

Препоручена порука

Србљи као народ, не као нација. Народ је ово што је @Justin Waters споменуо, а нација је везана за државу, зато је појам настао у 18. веку за време Француске револуције од када се почињу стварати националне државе, до тад никад нису постојале. Душаново царство није српско, већ Душаново, јер су у том царству живели и други народи, племена, рецимо Грци. Оно јесте везано за српску историју, али у то доба када кажеш: ''Ја сам Србин, ви сте Хрвати, уа усташе'' није имало никаквог значења. Да си рекао:''Ја сам вазал Немањића, мој господар је јачи, уа твој господар'' то је већ значило увреду. 

Da su ondasnje Srbe klale hrvatske ustase imalo bi "ua ustase" znacaja kao i danas ne brini ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

ja evo ovdje u vanzemaljstvu poznam srbe po hodanju sa 5 km, vjerovao ili ne, a kad idem u neku radnju ili nesto, svi znaju odakle sam, samo oni ne kazu srbin nego se izrazavaju sa jugo, od jugoslavija i nema sanse da se prodas pod nesto drugo, takodjer recimo poljake prepoznas sa 5 km, ne mozes omanuti, ja ne znam u sta ti gledas kad ti te stvari promaknu... normalno da ima odredjen broj ljudi koji su van ovog sablona, medjutim, oni su manjina u tom je stvar...ž

ja znam da libertarijanstvo ne trpi bas naciju, vec njeguje individualizam, al nije svjet  tako uspostavljen kad su ljudi u pitanju i tu se nista ne moze

Кад ти тако кажеш.. смо не знам на чему базирш идеју да има неке биолошке карктеристике... 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ja evo ovdje u vanzemaljstvu poznam srbe po hodanju sa 5 km, vjerovao ili ne, a kad idem u neku radnju ili nesto, svi znaju odakle sam, samo oni ne kazu srbin nego se izrazavaju sa jugo, od jugoslavija i nema sanse da se prodas pod nesto drugo, takodjer recimo poljake prepoznas sa 5 km, ne mozes omanuti, ja ne znam u sta ti gledas kad ti te stvari promaknu... normalno da ima odredjen broj ljudi koji su van ovog sablona, medjutim, oni su manjina u tom je stvar...ž

ja znam da libertarijanstvo ne trpi bas naciju, vec njeguje individualizam, al nije svjet  tako uspostavljen kad su ljudi u pitanju i tu se nista ne moze

Ovo ti je tacno. Dok sam i ja bio preko grane retko mi je promaklo da ne prepoznam nase. A dok sam radio kao vodic mogao sam da prepoznam sve evropske nacije bez da progovore i jedan jezik. Retko bih napravio gresku.

• Волим 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Србљи као народ, не као нација. Народ је ово што је @Justin Waters споменуо, а нација је везана за државу, зато је појам настао у 18. веку за време Француске револуције од када се почињу стварати националне државе, до тад никад нису постојале. Душаново царство није српско, већ Душаново, јер су у том царству живели и други народи, племена, рецимо Грци. Оно јесте везано за српску историју, али у то доба када кажеш: ''Ја сам Србин, ви сте Хрвати, уа усташе'' није имало никаквог значења. Да си рекао:''Ја сам вазал Немањића, мој господар је јачи, уа твој господар'' то је већ значило увреду. 

to je obicna pretostavka, hipoteza , u mnogo skorijem vremenu iz nase istorije nema mnogo podataka, kamo li o dobu nemanjica, ne znaju se ni svi datumi rodjenja i smrti gospodara i lidera, a kamo li o tome kakvo je stanej nacionalne svjesti bilo, u nas srba je svetosavlje bilo razvijeno , mogo je biti koji oces gospodar svetosavlje nije mogao da prekrije svojom sjenkom, kakav je to oblik svjesti !!? 

Подели на овим сајтовима

Ја смем да се кладим да кад би вам двојици ствили на тест ту тврдњу да би пропала. Тврде људи да могу да погоде хороксопски знак увек, па кад ставиш астрологију на научни тест, д измериш колико пута погоди колико промаши... буде резултт негтиван. 

Подели на овим сајтовима

Кад ти тако кажеш.. смо не знам на чему базирш идеју да има неке биолошке карктеристике... 

baziram, brate na konstalaciji jupitera sa  prugom beograd bar

Подели на овим сајтовима

Палама ти је студент политичких наука, ја права. Обојицу си нас учили да су нације настале у 18том веку. То је мишљење свих теоретичра државе и прва. Ја се не сећам да постоји нека дефиниција нације у мојим књигама. Можда је палама ту упућенији..

Нисам баш нешто претерано  :D  Прочитао сам разне дефиниције да ни сам не знам тачно која је најбоља.

Нација је везана за државу као што сам рекао, док је народ ајд да кажем скуп племена. Постоји разлика између западног и источног појма нације. Западни је везан за оно америчко. ''Ми смо американци јер живимо у Америци, не занима нас да ли смо Енглези, Немци, Пољаци итд.'' Источни је везано за ово наше. ''Ја сам Србин јер говорим српски, православац сам, Карађорђе ми ослободио претке од Турака, цар Душан српски цар је био најјачи, Немањићи су ово оно итд.''. Ту се негује заједничко порекло. 

То би уствари био и народ, са тим што народ не мора имати државу. Курди немају државу, али су и даље народ. Нација има државу. Не постоји курдска нација, већ само курдски народ. Тако, ако имамо неку државу типа Југославија, онда може постојати тежња да се сви грађани у тој држави назову Југословенима, југословенској нацији. То су креатори исте замишљали, али нису успели, јер су се пробудила колективна сећања на цара Душана, на тамо неке хрватске краљеве, на то да сам ја православац, неко муслиман и слично. 

Компликовано је то кад се баратају разна значења. 

Подели на овим сајтовима

baziram, brate na konstalaciji jupitera sa  prugom beograd bar

Па значи, базираш јер ти се тако свиђа а не јер имаш неку емпиријску основу за такву тврдњу. Твоје прво... смо нема пуно смисл. 

Тако, ако имамо неку државу типа Југославија, онда може постојати тежња да се сви грађани у тој држави назову Југословенима, југословенској нацији

Такве нације су данас Шпанија, Француска, Немачка, Енглеска. Све оне броје различите народе.. који говоре исти језик. 

Подели на овим сајтовима

Нација се може схватати као припадност одређеној држави, дакле на основу држављанства. То је грађанско схватање и доминанатно је на Западу. И може у етничком смислу као припадност одређеном народу, као што је то на Балкану. Кад је о дефиницијамa реч, не постој једна права дефиниција већ више различитих. Поготово када је реч о национализму.

Подели на овим сајтовима

Нисам баш нешто претерано  :D  Прочитао сам разне дефиниције да ни сам не знам тачно која је најбоља.

Нација је везана за државу као што сам рекао, док је народ ајд да кажем скуп племена. Постоји разлика између западног и источног појма нације. Западни је везан за оно америчко. ''Ми смо американци јер живимо у Америци, не занима нас да ли смо Енглези, Немци, Пољаци итд.'' Источни је везано за ово наше. ''Ја сам Србин јер говорим српски, православац сам, Карађорђе ми ослободио претке од Турака, цар Душан српски цар је био најјачи, Немањићи су ово оно итд.''. Ту се негује заједничко порекло. 

То би уствари био и народ, са тим што народ не мора имати државу. Курди немају државу, али су и даље народ. Нација има државу. Не постоји курдска нација, већ само курдски народ. Тако, ако имамо неку државу типа Југославија, онда може постојати тежња да се сви грађани у тој држави назову Југословенима, југословенској нацији. То су креатори исте замишљали, али нису успели, јер су се пробудила колективна сећања на цара Душана, на тамо неке хрватске краљеве, на то да сам ја православац, неко муслиман и слично. 

Компликовано је то кад се баратају разна значења. 

A sta su sada Srbi iz Knina?

Narid ili nacija?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

pa nacija i narod su jedno te isto, no globalizam hoce to da korak po korak izbrise iz glavga ljudi, najprije uce nove generacije u tom smjeru i taj proces ce im i  uspjeti kroz 50 godina ako ovako nastavi....

nacija to je gadno, to je hitler i fasizam, zaostalo i ne valja...

mi srbi imamo  svoju rjec za naciju a to je narod. kako komunisti kazu narodnosti 

Подели на овим сајтовима

pa nacija i narod su jedno te isto, no globalizam hoce to da korak po korak izbrise iz glavga ljudi, najprije uce nove generacije u tom smjeru i taj proces ce im i  uspjeti kroz 50 godina ako ovako nastavi....

nacija to je gadno, to je hitler i fasizam, zaostalo i ne valja...

mi srbi imamo  svoju rjec za naciju a to je narod. kako komunisti kazu narodnosti 

Па што су онда Народи имали краљеве који нису из њихових "народа" и нису говорили њихове језике... него су по дворовим парлали француски?

Што се Душан није звао цар Србије него Цар СРба и Грка?

Што су се после пада Немањића Срби распали свако за своје племе, ови за Котроманиће, ови за Бранковиће, они за Хебељановиче итд...

Зашто једноставно сви срби нису живели уједињно ко су сматрали да су "једно исто" и имале данашњи појам нације о ком ти причаш...

Иначе вероватно ни језик тадашњих Срба није био исти... у смислу индетичан. И данс војвођанин им проблем да разуме врањанца а ко зна тад.. ја знам да ми у Крушевцу имамо неке старе речи за које војвођани никд нису чули и обрнуто.. 

Подели на овим сајтовима

Па што су онда Народи имали краљеве који нису из њихових "народа" и нису говорили њихове језике... него су по дворовим парлали француски?

Што се Душан није звао цар Србије него Цар СРба и Грка?

Што су се после пада Немањића Срби распали свако за своје племе, ови за Котроманиће, ови за Бранковиће, они за Хебељановиче итд...

Зашто једноставно сви срби нису живели уједињно ко су сматрали да су "једно исто" и имале данашњи појам нације о ком ти причаш...

zasto su bosnjaci u zadnjem ratu ratovali sami protiv sebe, jer su se podjelili na alijine i babine ??? 

a francuska evolucija bila odavno, al more bit da im nisu javili u bosni da je bila francuska evolucija

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...