Jump to content

Необични детаљи у иконопису, фрескосликарству

Guest Alefshin

Препоручена порука

• Гости

... и црквеној архитектури

Почећу од цркве св.Николе у Љуботену, подигнутој 1337 г. Проскомидија је приказана врло драстично-наиме св.Петар Александријски и св.Атанасије Велики почињу да режу дете Христа на дискосу, што је јединствени детаљ у православној црквеној уметности. На жалост, нисам могао да нађем ову фреску на интернету.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Молдавски/румунски манастири су јединствени у православном свету по спољашњем фрескосликарству, као што можемо видети на примеру манастира Воронец:

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Почећу од цркве св.Николе у Љуботену, подигнутој 1337 г. Проскомидија је приказана врло драстично-наиме св.Петар Александријски и св.Атанасије Велики почињу да режу дете Христа на дискосу, што је јединствени детаљ у православној црквеној уметности. На жалост, нисам могао да нађем ову фреску на интернету.

ова представа није јединствена,

виђао сам на још фресака,чак би рекао и да није ретка...

значење је јасно...

посетите онлајн Уџбеник Иконописа

http://udzbenik-ikonopisa.com

на енглеском језику:

http://iconography-guide.com

logo.jpg

Подели на овим сајтовима

мени су изузетни ови детаљи, мора да је фрескописац био изузетно духован човек или био врло свестан сопственог искуства пада или је морао да пусти неког да падне да би овако нешто осликао:

анђели који плачу крваве сузе, посивелих лица, једном руком држећи скиптар или жезал гурају грешнике у огњену реку, а другом их мазе по главама ...

http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/l1-2-3.html

http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/l1-2-1.html

галерија фонда Благо, спољашња припрата манастира Милешеве, црква Христовог Вазнесења:

http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/index.html

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Господ не жели смрти грешника, него да се обрати и буде жив. Сами грешници желе себи смрт. Како су страшну истину сведоче ове иконе.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

... и црквеној архитектури

У Олтару храма св. Арх. Гаврила у Београду изнад епископског престола стоји такође исти такав приказ,само што су овде приказани св. Јован Златоусти и св. Василије Велики.

Иначе,то је уобичајен приказ Св. Евхаристије.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

поздрав свима,

мала допуна

анђели који плачу крваве сузе, посивелих лица, једном руком држећи скиптар или жезал гурају грешнике у огњену реку, а другом их мазе по главама ...

сива лица- тзв. техника гризаи, посебан ефекат у сликарству када се у једној боји и њеним валерима (ка тамноим и светлим тоновима) осликава неки портрет или сл,

додала бих да је драматика управо овом техником постигнута,

сузе нисам приметила 0202_238

Подели на овим сајтовима

чула сам две верзије,

једна је да су негде (мислим у Македонији) насликани заиста Платон и Аристотел,

а друга, да је у питању Св мученик Платон (Аристотела су ваљда придодали),

проверићу, па јављам

што се тиче спољашњег осликавања храмова, и неки наши храмови су на тај начин били живописани тј. украшени нпр. Пећка Патријаршија, Велуће ...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

једна је да су негде (мислим у Македонији) насликани заиста Платон и Аристотел,

а друга, да је у питању Св мученик Платон (Аристотела су ваљда придодали),

проверићу, па јављам

Неки Свети Оци, међу њима и авва Јустин, називали су античке философе попут Сократа, Платона, Аристотела - "хришћани пре Христа".

У светогорским манастирима на фрескописима из 18-19 века, најчешће у прирпрата се налазе фреске философа, историчара, песника античке грчке, наравно, они немају нимбове (ореоле) око глава.

Поставићу једном те фреске (фотографисао сам их у прирпрати капеле где се налази Иверска икона у Ивирону).

Је л имаш неку ту фреску да видимо?

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Мало чудна икона Св. Тројице, кај не?  pecanje

да, има и изображавања са сва три лица спојена, као једна глава ...

овако нешто, нисам нашао бољи пример  :)

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

поздрав свима,

мала допуна

сива лица- тзв. техника гризаи, посебан ефекат у сликарству када се у једној боји и њеним валерима (ка тамноим и светлим тоновима) осликава неки портрет или сл,

додала бих да је драматика управо овом техником постигнута,

сузе нисам приметила :)

ево овде се боље виде сузе, мада слабо ...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...