Баба Написано Август 20, 2014 Пријави Подели Написано Август 20, 2014 Јасно је да малена Црна Гора данас по прегруписавању геополитичких прилика може једино бити велика НАТО база и то је једина њена величина у овом времену ако јој је то за дику и понос. То што је тако није крив народ Црне Горе, али су криви њени политичари. Уосталом ми их ни не кривимо због тога јер знамо да сила Бога неволи, мада смо слушали да Црногорци не љубе ланце, ал ајде... Јасно је да као таква мора да води политику ближу Загребу него Београду иако је јасно да за Црногорце Београд и Загреб нису исто, јер Београд је друга кућа. Али није јасно зашто та мала Црна Гора вековима православна мора да се одриче свог православља зарад тренутне политике. Ено јуче на Ивановим коритима црногорски полицајци не дадоше свештеницима службу да одслуже у каменој црквици. Иако се током целе године ту служба Богу чини, већ 4 године заредом због дејства некакве групе грађана самозване цпц на преображење јок вала. Овај пут ова група грађана црногорствујушче религиозне идеологије звана цпц није ни дошла на корита Иванова ко претходнихгодина да прави изгреде, но свеједно полицајци недадоше поповима регуларне православне цркве да уђу у свој храм. То је као када бисте имали своја имања по свој земљи на која вам право оспорава група грађана истих оних у кожним мантилима који су та имања отимали од вас у претходном за њиховог земана комунистичком периоду а сад вам у име демократије не могу више отимати али вас и даље спречавају да их користите. Е да би оправдали своје "потурчењаштво" данас у Побиједи пишу свакојаке глупости које су на нивоу кретенизма. Ево линка ко жели нек чита: http://www.pobjeda.me/2014/08/17/je-li-moguce-odvajanje-spc-od-drzave-svetovni-duhovnici/#.U_RZa-9ggQY Први кретенизам из Побијединог текста: Уводни пасус "Iako su papa Franja i pravoslavni vaseljenski patrijarh Vartolomej krajem maja u Jerusalimu potpisali ekumensku deklaraciju u cilju ujedinjenja hrišćana, koji je odmah dobio epitet istorijskog događaja u hrišćanstvu koje je podeljeno (od 1054) već 960 godina, Srpska pravoslavna crkva kao da se i dalje drži poput političara koji zaboravljaju da je srušen zid u Berlinu." Одмах је јасно да им је текст писао неко ко не прича ијекавицу. Дакле неки србијански аниправославац а црногорски аутокефалиста или атеиста. Који је смисао ове уводне шпице? Наговештај да је СПЦ ретро, те није тако фенси као папа и патрија васељенски који гле чуда никако да призна цпц иако је тако фенси, а и зашто би признао аутокефалију неког групи грађана. Ма колико да је патрија Вартоломеј фенси зна се шта ред и закон. Следећи пасус: " Papa je na svom prvom putovanju po Svetoj zemlji pozvao na misi u Vitlejemu predsednike Izraela i Palestine da zajedno dođu u Vatikan i mole se za mir. ,,Na mestu gde je rođen Princ mira, želim da pozovem Šimona Peresa i Mahmuda Abasa da se zajedno sa mnom u Vatikanu mole za mir…“ Na ,,lokalu“ je drukčije. Nakon izjave zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta da je papa pozvao srpskog patrijarha da poseti Vatikan i da je poziv prihvaćen, SPC je negirala biskupovu izjavu, navodeći da sekretar Svete stolice nadbiskup Dominik Mamberti, prilikom nedavnog susreta, nije patrijarhu Irineju uručio poziv. Bilo je reči i o potrebi i korisnosti bilateralnih susreta ,,na visokom i najvišem nivou“, stoji u saopštenju." Даље све у фенси и миротворачком стилу се "високоумно примећује" како ето цео свет миру тежи и све верске вође сем четничке СПЦ која само рат жели, јербо је друкчије на локалу вели писац. А као аргумент за доказ ратнохушкачке политике зле СПЦ узима недавни спор бискупа Немета и владике бачког Иринеја. Занимљивио овај спор и наши домаћи ревнитељи узимају на сличан начин као и ови Милови евроатлантисти. Мислим нећу да прејудицирам да су у некој спрези али нећу ни да прескочим овај "детаљ". Јел било договора да се иде код папе или није и шта је било у то не улазим, но не би било први пут да српске владике иду код папе у Ватикан а вероватно ни последњи тако да цела ова прича око одласка у Ватикан није ништа друго до једна злонамерна конструкција. Сад да они(владике) први пут у историји иду тамо па и да се копља ломе око тога јел треба ил не треба, а овако... Идемо даље: "Za zemana jugoslovenskog SPC nije javno politički delovala, ali je, nema sumnje, služila kao barjaktar i katalizator srpskog nacionalizma. Očitovala je nazadan pogled prema nacionalnom identitetu pojedinih naroda, Crnogorce je tretirala kao Srbe, a posebno grub stav ispoljavan je prema Makedoncima koji su nazivani ,,etničkom grupom“. Pod okriljem Crkve razvijaju se neki aspekti ideologije svetosavskog nacionalizma, posebno njen antiekumenski karakter. Prednjače episkop Justin Popović i njegovi učenici – Artemije Radosavljević, Atanasije Jevtić, Amfilohije Radović i Irinej Bulović. Crkveni vrh povremeno je s negodovanjem gledao (i ograđivao se, iako je isto mislio) na istupe i aktivnosti pojedinaca, justinovaca." Наравно да за вашег комунистичког земана СПЦ није јавно деловала јер сте јој претежно ви црногорски комунисти то и забрањивали, не само да није политички јавно деловала него скоро да није деловала уопште пошто сте је ВИ ставили у окове. Комунисти су и службе у храмовима прекидали и спречавали исто овако као и јуче на преображење на Ивановим коритима. То је ваш стари обичај за који нема сумње да жалите што га у демократији не можете толико рабити( како би рекла браћа Хрвати на које се сада угледате ). СПЦ је Црногорце третирала у то време онако како су Црногорци сами себе третирали а и дан данас добар део у самој Црног Гори сам себе тако третира а ван Миловог режима веома мали део Црногораца себе другачије третира до Србима. Дакле није СПЦ измишљала топлу воду нити апартхејд већ је просто Црногорце третирала Србима пошто су се и сами тако третирали а у то време су се и босански муслимани почевши од Алије Изетбеговића па на даље исто тако сами себе третирали. Што онда не би и једнокрвни и једноверни Црногорци. Ево сад прва ми вијест да је Јустин Поповић био епископ, не знам како ми је то промакло све ове године а и на гробу сам му био небројено пута но ми нико не рече за ову појединост. Побиједин писац би се макар требао информисати о ономе што пише пре него почне своје фрустрације уобличавати у текстове. Па даље вели:" Raspadom Jugoslavije ljudi u mantijama naglo su izašli na javnu scenu i dosta verskih teoretičara je mišljenja da za to nisu bili spremni i da to Crkvi i narodu nije bilo potrebno. Je li bilo potrebno državi? Jeste, ukoliko državu (što se ovde često pogrešno doživljava) poistovetimo sa rukovodnim strukturama, i pristašama. Crkva se nije trudila da u svoje hladne odaje vrati vernike nego da ih usmeri ka veličanju svoje nacije i, bogami, ka mržnji prema drugima, koji su drukčiji i manje vredni od Srba, a bezbroj je primera da su predstavnici Crkve, čak i oni najviši, huškali na rat i nisu skrivali imperijalističke težnje. SPC je promovisala i afirmisala nacionalističku ideologiju na kolektivnom identitetu, umesto da se prednost da individualizmu i pluralizmu koji preobrazuju svet ka modernom. Crkva neprestano pokušava da pojedinca zarobi, stvori od njega plahovitog poslušnika (neukog jadnika) koji treba čvrsto da se drži njihovog slova, dogme, i kljuka nejasnim (netačnim) zastarelim, desničarskim i nazadnim mitovima i idejama." Не, но су требали остати онако како сте им ви комунисти наметнули 50 година, мимо света забијени у мишије рупе, а најбоље би било да су неким чудом Божијим сви попови ишчезли за време вашега земана, ал шташ нема чуда па (ти)то ти је. Ко није био спреман, шта народу није било потребно? Мислиш вама комунистима попови и Црква нису били потребни? Реци брате шта ти је на души, немој лагати около наоколо. Каква песничка слика за један безвезни новински чаланк "Crkva se nije trudila da u svoje hladne odaje " а слика би требало да објасни како су одаје црквене хладне као и црквени људи, ал шипак, хладна је само твоја душа комуњаро! Дај примере или умукни! Шта има Црква са твојом новом идеологијом плурализма и индивидуализма, ми смо питање мноштва и једнога решили пре пар хиљада година, ал наравно ти за то још ниси чуо, пошто си тако фенси и модеран комуњаро ! Црква ослобађа, јер Црква је истина а истина ослобађа, идеологије пробљавају као што је та твоја идеологија, ваша догматика модерности је тако ретро пуна митова и нејасних идеја. А даље вели:"Što se slova Ustava tiče ,,Republika Srbija je svetovna država“, ali samo na papiru proglašenom 8. novembra 2006. godine. Prisetimo se nošenja raznih moštiju po ,,svesrpskim jugoslovenskim zemljama“, krajinama (Hrvatska) i Bosni i Hercegovini. Čak je i nevernik Slobodan Milošević rado koristio Crkvu i svoje partijske fešte redovno su kitili patrijarh Pavle i drugi crkveni velikodostojnici. Inače njegov stav o Crkvi dobro je oslikala reakcija prilikom uzaludnog ubeđivanja bosanskih Srba (Bijeljina) da prihvate Vens-Ovenov plan. Nakon što je Radovan Karadžić patrijarhu poljubio ruku, Milošević je rekao nešto neočekivano. Bio sam jedva dva metra udaljen i neću to reći jer je Karadžić u Hagu, a druga dva aktera događaja nisu među živima." А теби сметају мошти, или њихово изношење из храмова или шта? Да ниси опседнут? Па реци нам што си стипса, подели то са нама кад се већ потписујеш као ДеБе. Овако само правиш непотребну мистику иако си гадљив на верске теме. И тако даље у тексту су све сами комунистички демагогија, догмати, стереотипи и митологије (mrse u vreme posta…). Није пропустио ни патрију Павла да поткачи. Можда се осврнем још који пута на ову небулозу од текста са поБиједе. Пг, Никола Поповић, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Август 20, 2014 Пријави Подели Написано Август 20, 2014 Nego sta nego da se osvrnes, nama su potrebni ljudi koji jasno definisu stvari. Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Август 20, 2014 Пријави Подели Написано Август 20, 2014 Брате, код нас "Побједа" не служи више чак ни за налагање шпорета, нити је ико више чита. Обично дукљанско "средство информисања" које служи владајућима за њихове потребе, тако да буквално не знају шта значи критика власти, истраживачко новинарство... Притом, толико мали утицај има да ни не знам због чега је држе у животу. Баба and Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 2 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БРЂАНИН Написано Август 20, 2014 Пријави Подели Написано Август 20, 2014 Има 15 година постојала је емисија на РТЦГ ”Догодило се на данашњи дан”. Била је годишњица Подгоричке скупштине и тако је приказано уједињење, малтене као да су нас усташе окупирале. Све је то, иако нисам дуго могао да вјерујем у то, много озбиљнији пројекат. Нешто слично оном што су аустроугари радили у Босни... Кад се промијени ситуација глобална, и то ће престати, само треба чувати народ и говорити истину и свијетљети у тами а то Црква и ради. А ако не будемо ваљали и више заволимо таму, онда је свеједно, што би рекао драги наш и свети деда Паја. Тако... немој се śекирати ... Баба and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука