Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 Ех... Неки ме песнички дерт "у`ватио" данас, те се након Маје Перфиљеве на овај начин присећам једног и непоновљивог-Душка Трифуновића... Песник који је обележио младост многих од нас... Засигурно, био је један од најдаровитијих и најплоднијих песника српског језика, у последњих пола века. Доказао је да у српском песништву има толико простора, лепоте, благости, и толико још недостигнутих висова. Висова дивне, велике и романтичне поезије! Писао је и за децу, али је свакако најпознатији по својим текстовима, који су прославили, најпре Бијело дугме, Индексе, Здравка Чолића, а на његове текстове, музику су изводили и Вајта, Арсен Дедић, Неда Украден, Тешка индустрија, Јадранка Стојаковић, Жељко Јоксимовић и још многи, многи други... Поред поезије за децу и омладину(како се то некада говорило, а иначе, објавио је 84 збирке песама, а најпознатије су свакако „Златни куршум“, „Шарена лажа“, „Тајна веза“, „Победнички круг“, те 4 романа („Гола сеча“, „Анђел до анђела“, „Казнени простор“ и „Давно и далеко“), Душко је са Мирзом Идризовићем написао и сценарија за два филма, и то: “Рам за слику моје мајке“ и „Живот је масовна појава“. Бавио се и уредничким послом на ТВ Сарајево, а нама старијима, у сећању ће остати две култне емисије за децу, којима је био аутор и коаутор. То су емисије, „Шта дјеца знају о завичају“ и „Недељни забавник“. За свој рад, награђен је многим признањима, а свакако највреднија су, Бранкова награда, те Шестоаприлска награда града Сарајева, у којем је провео свој стваралачки век, и за који је био итекако везан. Душко се родио у селу Сијековцу, крај Босанског Брода, септембра 1933. године. Са свршеним браварским занатом, у својој 24 години долази у Сарајево и у том граду објављује прву књигу и уписује студије књижевности. У Сарајеву остаје до избијања рата, након чега прелази у Нови Сад, у којем је и преминуо 28. јануара 2006. године. Сахрањен је по сопственој жељи у Сремским Карловцима, на брду Черату, у близини Стражилова и свог, у поезији претка, великог Бранка Радичевића.... Јелина and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 Свакако, најлегендарнија Душкова песма... Има нека тајна веза Има нека тајна веза за све људе закон крут њоме човјек себе веже када бира себи пут сидро које лађу чува да не буде бури плијен тоне скупа са том лађом јер је оно дио ње има нека тајна веза тајна веза за све нас има нека тајна веза тајна веза за све нас Млађони and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 И још једна прелепа... За шапутање преко јастука... Ти си ми била у свему нај Ти си ми била у свему нај, нај, нај и у добру и у злу, и у добру и у злу вјеровали или не ти си мени све нај, нај нај, нај (у свему нај) Сви ми други своју таму нуде а из тебе сија вјечни сјај зато си у свему за ме нај, нај, нај нај, нај, нај, у свему нај Ти си ми била у свему нај, нај, нај и у добру и у злу, и у добру и у злу вјеровали или не ти си мени све нај, нај нај, нај, у свему нај Млађони and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 Било ми је лијепо с` тобом Човјек сам који има разлоге своје да прашта Да прашта свима У име нове, стара љубав у срцу се носи Док снаге има Ал' једно, морам да ти признам Било ми је лијепо с тобом Било ми је лијепо с тобом И због тога, што ниси била као друге жене Кад си била против мене Твоји су ми гријеси дражи Блиске су ми твоје лажи Било ми је лијепо и зато праштам Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 Главо луда Главо луда, све се мијења шта ће нама измирења Ако није срце вруће све је - немогуће К'о не жели да се мијења воле га из сажаљења Памти то за убудуће јер сад је немогуће Промијенила риба море роб чувара, звијерка горе кожу змија, дуга боје а ти само тјераш своје И заведе ме у беспуће зивјети је немогуће, немогуће знај! Данче* је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 ПРИСТАО САМ БИЋУ СВЕ ШТО ХОЋЕ Пристао сам бићу све што хоће Ево продајем душу врагу своме И остаћу само црна тачка Послије ове игре кад ме сломе Кад ме мирно сломе Пристао сам бићу све што хоће Ла ла ла ла ла ла ла ла ла ла Мислио сам да се звијери боје Ове ватре која траг ми прати И то сам мислио А сад носим како ми га скроје По мени се ништа неће звати По мени се ништа неће звати Заблуде сам, ево, престао да бројим Немам коме да се вратим кући Докле пјевам дотле и постојим Пријатељи бивши, пријатељи будући Памтите ме по пјесмама мојим Памтите ме по пјесмама мојим Млађони, nana and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 РИЈЕКА СУЗА И НА ЊОЈ ЛАЂА Не плачи душо, касно је твој се роб уморио златним сам сатом некада све наше дане мјерио Не плачи, ја немам наде ти немаш стида некада и тога било је међу ова четри зида Зато не плачи, твоје сузе ће падати на земљу која само сумњу рађа зато не плачи, бит ће тешко када почне расти ријека суза и на њој лађа Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 Буди јача Нећу више да се играм с тобом нешто ми је друго на памјети Учини нешто од живота свога буди јача па ми се освети Досјети се сваке моје мане свега што си некад знала клети Наљути се како мислиш на ме буди јача па ми се освети Заборави да те волим жаром од кога се може умријети Обрадуј ме само једним даром буди јача, буди јача па ми се освети Млађони and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 ШТА БИ ДАО ДА СИ НА МОМ МЈЕСТУ Шта би дао да си на мом мјесту да те мрзе а да ти се диве шта би дао шта би дао за велику гесту мјесто свога да твој живот живе шта би дао ти буди срећан сад што си преко пута ти што нас страшни лет над провалијом дијели јер ово је мојих пет минута а пред тобом стоји живот цијели шта би дао да можеш овако дићи руке а пук да те слиједи шта би дао да л би и ти у свом срцу плак`о као што се моје срце леди да л` би и ти у свом срцу лако, као што се моје срце леди... Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 9, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 9, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=Upyk8ob2Ti0 Има нешто у том што ме нећеш Има нешто у том што ме нећеш остављаш ми времена за друге гледам како весело се крећеш као лептир око моје туге Има нешто у том што ме нећеш нешто чему сама не знаш име има нешто у том што ме нећеш а све значи не заборави ме Има нешто у том што ме нећеш од те лажи начисто умрећу има нешто у том што ме нећеш и у томе што ја тебе нећу Данче* је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2014 Главни јунак једне књиге Главни јунак једне књиге дошао ми да се жали дивно бјеше главним бити док ме нису прочитали. Свијету је свега доста ничег жељан није осим – главних јунака. Сазнали су моје мане моје тајне моје туге покидали неке стране и пошли да траже друге затим пошли да траже друге. Свијету је свега доста он чека свога госта а душа се труди свака да има свог јунака. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2014 Љубав нема боље дане Љубав нема боље дане све је сад и никад више све што иза тога дође дође само да њу збрише. Љубав нема боље дане нема сутра нема јуче то је школа за лудаке који мало теже уче. Љубав нема боље дане сама креће сама стане сама пали сама гаси. Нас уништи себе спаси немој да јој бројиш мане љубав нема боље дане. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 4, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 4, 2014 ТО ЈЕ СВЕ ОН!? Мораћу да пронађем још његове поезије oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=zwO2X9rpCfs У НАМЈЕРИ У намјери да будемо исти са што мање разлика у срећи са своје сам силазио звијезде трудио се да не будем већи Цијели свијет сам држао на оку да не чини што ти не би хтјела револвер сам носио о боку спремао се на опасна ђела Кад си руку пружила за дугом плакао сам од велике части господар сам ал ћу бити слугом - смањујем се да ти можеш расти. Шта је послије било не зна нико и за дуго нико неће знати ја је чекам зна се тек толико да ми се са своје звијезде врати. Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 4, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 4, 2014 ТО ЈЕ СВЕ ОН!? Мораћу да пронађем још његове поезије Музички уредник Радио Новог Сада Богица Мијатовић заузео се у среду да покојни песник Душко Трифуновић (1933-2006) уђе у Гинисову књигу рекорда, с обзиром да је књижевник чије су песме највише компоноване и снимљене. "Из његових књига које имају фину и згодну метрику за писање музике ја сам скупио 239 различитих песама које су музичари углазбили. По томе је он апсолутно први у свету и зато треба да се нађе у Гинисовој књизи", рекао је Мијатовић за новосадски Радио 021. Мијатовић је најавио да ће упутити позив представницима Гинисове књиге рекорда да се и сами увере у наведене податке. Душко Трифуновић је по избијању рата у Сарајеву 1992. године дошао у Нови Сад, а сахрањен је 2006. у Сремским Карловцима. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо Сарајевска рок сцена, а најпознатији је постао по сарадњи са "Бијелим дугметом". Између осталих, његове су песме "Има нека тајна веза", "Шта би дао да си на мом мјесту", као и песма коју изводи Здравко Чолић "Главо луда". Данче* and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука