Јаков. Написано Фебруар 6, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2010 Među pravoslavnom braćom i sestrama koji vole filmove, postoji izvestan kult Tarkovskog. Ja sam pogledao otprilike pet njegovih filmova od kojih mi je jasan u potpunosti samo Rubljov. I on mi se nešto nije preterano svideo, mada sam ga gledao davno, pa bih mogao to da obnovim možda ću promeniti mišljenje. Ove ostale sam gledao relativno skorije i u svima sam osetio poetiku i umetničku notu autorovu, ali film kao film mi je nedorečen, to jest do pola ispričan. Koja je poenta? Šta se dešava na kraju? Navedeni filmovi su...Solaris, Stalker, Nostalgia. Na stranu što se u njegovim filmovima veoma malo priča, uglavnom je tišina, što ne mora da bude mana, jer je i Čarli Čaplin ćutao, pa je bio genijalac. Kako onaj astronaut u Solarisu završava? ON je otišao na stanicu jer se posada nije javljala. Tamo sreće duhove, to jest duha svoje preminule žene. Onda na kraju nešto vidi svoju kuću...Da li to znači da je i on umro i zašto? Stalker...pustoš neka, onaj čovek se prebacuje sa jednog mesta na drugo. Ko to tu ratuje i sa kim? Šta taj čovek u stvari hoće. Nostalgija...Neko mesto u Italiji, neko jezerce...to zaista nisam nimalo razumeo. Pričam po sećanju ovo iz tih filmova. Zaista sa neke umetničke strane što se tiče scena, fotografije i kadrova, dada je Tarkovski, ali dajte mi objasnite molim vas za bit. Braću Končalovski-Mihalkov već mogu da razumem sve. I oni su poete, ali su brate jasni i u radnji. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 6, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2010 Јел занте да се Солжењицину уопште није свидео ''Андреј Рубљов''. Јако га је критиковао. Погледајте сајт Светигорин у периоду септембар-децембар прошле године. Била је емисија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 6, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2010 А шта бисте рекли за Дејвида Линча тек? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Фебруар 6, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2010 Колико ја знам, а рекли су паметнији од мене Линч је '' наш човек''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Фебруар 6, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2010 Bra?u Kon?alovski-Mihalkov ve? mogu da razumem sve. I oni su poete, ali su brate jasni i u radnji. Na stranu ove dvojice, Tarkovski je genije, veci od obojice zajedno. Ono shto ih razlikuje jeste shto je Tarkovski umetnik. Shto film razume na sasvim neki drugi nachin. Pisao sam o filmu Moskovskaya elegiya (Aleksandr Sokurov, 1987). Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука