Искушеник Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 "Другови моји искрени моји..." старац Никодим Светогорац Како би ми добро било са друговима по духу у Господу.Али немам духовне другове,немам са ким да на корист прозборим о своме духовниом стању,или да макар да макар у сладости поразговарамо о духовним стварима.Да,сада се нигде не може видети истинско духовно друштво.Настало је такво време,да је услед различитих укуса и схватања тешко заједнички савршавати духовна дела.Ако се саберемо на заједничку молитву,једноме дај дуго слаткопјеније,а другоме мало брже бденије,да би се потом у својој усамљености што боље бавио омиљеним занимањем;једноме се допада да чита поуке,док се другом свиђају опште беседе;и није угодно једноме са дргугим.Ако узмемо да читамо књигу или да беседимо о духовним стварима,услед различитих схватања почећемо да се споримо и ругамо,и увек ћемо се у мишљењу поделити.И обрнуто,ако се буду плеле светске сплетке,ако се буде о свему судило и похађало,ако се буде пресипало из шупљег у празно,онда ће и другова бити и време че неприметно да пролази,као уз какво ситно мезе:"речи теку као река,а нема чиме да се утоли жеђ". Ево ти другова,ево ти људи данашњег века,"као ђубре на тањиру" - од којих сам први ја... Извор: Старци Теодосије и Никодим - Светогорски Молитвени Дневници,стр. 152. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука