Jump to content

Predanje - ples izmedju Istine i monopolizma

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ovih dana, osim o monopolizmu, razmišljam i o Predanju (u kratkim vremenskim intervalima)

Da li je predanje samo ono što se o njemu tvrdi ili pojedinci kroz njega provlače lične tendencije pozivajući se na neke tamo kanone i praksu oiz minulih vekova?

Znam da se kaže kako je Novi zavet nastao iz predanja ali o njihovoj kompatibilnosti možda vredi pričati (u segmentima, naravno). Možda najzanimljivije od svega mi je kako je lično postajalo predanjsko...Nažalost, ne poznajem dovoljno predanje a ni Novi zavet da bih mogao u potpunosti ili u većem delu analizirati.

O monopolizmu sam već pisao

http://www.motivacioni.info/index.php/topic,221.msg12892.html#msg12892

Da li je svrha Predanja čuvanje Istine ili otudjenje od drugih, drugačijih?

Molim za pomoć - znam da su predanje i biblija dve strane jedne medalje ali da li je to u potpunosti, do poslednje jote kompatibilno jedno sa drugim... nabacao sam ovo ali hajd da nekako počnemo pa ćemo u nastavku...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Па ако верујемо да Дух Свети руководи и надахњује, онда да, ако не верујемо, онда не :)

U to apsolutno ne da verujem nego svim bićem verujem i ispovedam. Da nije Duha mi bismo odavno bili .... da se ne izražavam.

Evo i jednog o mojih omiljenih tekstova o Duhu

Kod pravoslavnih je očuvana – stara vira – (kako kažu dalmatinski Hrvati), očuvana drevna hrišćanska, neprekinuta tradicija i iskustvo, crkvenoliturgijsko

– bez Duha Svetoga nema hrišćanstva, nema ni Hrista bez Njega. On je Taj Kojim jedino možemo poznati u Isusu Hristu – Sina Božijeg (1. Kor. 12,3) i u Sinu Božijem poznati Boga Oca. Zaista je naša vera bitno zavisna od Duha Svetoga, i On je, kako kaže jedan pravoslavni teolog, tajanstvena Ličnost, koja se iz smernosti povlači, ne istupa u prvi plan, a sve On čini i sve On deluje, sve On zaista ostvaruje, oprisutnjuje, prezentira i nas nadahnjuje a Sam se On povlači, ustupajući sve Ocu i Sinu, kao što se i Sin povlačio i sve ustupao i pridavao Ocu. Njegova uloga, dejstvo, služba, Njegova -ekonomija- tj. Domostroj, koji nije poseban nego je jedan i isti Domostroj Sina – jedinstveni domostroj sve Svete Trojice. Njegovo delo je izrazito delo ljubavi, utehe i nadahnuća a to znači delo smirenja i On je sav u službi Bogočovečanske Tajne Sina, kao što na svoj način i Bog Otac nas upućuje ka Sinu a Sin opet sve prinosi i pridaje Ocu i sve pripisuje Duhu.

To je tajna ljubavi i smirenja Svete Trojice.

(iz knjige Predavanja o liturgiji, Jeromonah Atanasije (Jevtić)

manstir Žiča, 2008.

http://motivacioni.wordpress.com/2013/01/13/o-duhu-svetom-potresno/

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Можда бих се упитао - колико простора остављам(о) Духу а с тим у вези је и оно на теми о Божијој немоћи

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...