w.a.mozart Написано Мај 26, 2014 Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Ovih dana, osim o monopolizmu, razmišljam i o Predanju (u kratkim vremenskim intervalima) Da li je predanje samo ono što se o njemu tvrdi ili pojedinci kroz njega provlače lične tendencije pozivajući se na neke tamo kanone i praksu oiz minulih vekova? Znam da se kaže kako je Novi zavet nastao iz predanja ali o njihovoj kompatibilnosti možda vredi pričati (u segmentima, naravno). Možda najzanimljivije od svega mi je kako je lično postajalo predanjsko...Nažalost, ne poznajem dovoljno predanje a ni Novi zavet da bih mogao u potpunosti ili u većem delu analizirati. O monopolizmu sam već pisao http://www.motivacioni.info/index.php/topic,221.msg12892.html#msg12892 Da li je svrha Predanja čuvanje Istine ili otudjenje od drugih, drugačijih? Molim za pomoć - znam da su predanje i biblija dve strane jedne medalje ali da li je to u potpunosti, do poslednje jote kompatibilno jedno sa drugim... nabacao sam ovo ali hajd da nekako počnemo pa ćemo u nastavku... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Па ако верујемо да Дух Свети руководи и надахњује, онда да, ако не верујемо, онда не U to apsolutno ne da verujem nego svim bićem verujem i ispovedam. Da nije Duha mi bismo odavno bili .... da se ne izražavam. Evo i jednog o mojih omiljenih tekstova o Duhu Kod pravoslavnih je očuvana – stara vira – (kako kažu dalmatinski Hrvati), očuvana drevna hrišćanska, neprekinuta tradicija i iskustvo, crkvenoliturgijsko – bez Duha Svetoga nema hrišćanstva, nema ni Hrista bez Njega. On je Taj Kojim jedino možemo poznati u Isusu Hristu – Sina Božijeg (1. Kor. 12,3) i u Sinu Božijem poznati Boga Oca. Zaista je naša vera bitno zavisna od Duha Svetoga, i On je, kako kaže jedan pravoslavni teolog, tajanstvena Ličnost, koja se iz smernosti povlači, ne istupa u prvi plan, a sve On čini i sve On deluje, sve On zaista ostvaruje, oprisutnjuje, prezentira i nas nadahnjuje a Sam se On povlači, ustupajući sve Ocu i Sinu, kao što se i Sin povlačio i sve ustupao i pridavao Ocu. Njegova uloga, dejstvo, služba, Njegova -ekonomija- tj. Domostroj, koji nije poseban nego je jedan i isti Domostroj Sina – jedinstveni domostroj sve Svete Trojice. Njegovo delo je izrazito delo ljubavi, utehe i nadahnuća a to znači delo smirenja i On je sav u službi Bogočovečanske Tajne Sina, kao što na svoj način i Bog Otac nas upućuje ka Sinu a Sin opet sve prinosi i pridaje Ocu i sve pripisuje Duhu. To je tajna ljubavi i smirenja Svete Trojice. (iz knjige Predavanja o liturgiji, Jeromonah Atanasije (Jevtić) manstir Žiča, 2008. http://motivacioni.wordpress.com/2013/01/13/o-duhu-svetom-potresno/ verum est in beer је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 26, 2014 Можда бих се упитао - колико простора остављам(о) Духу а с тим у вези је и оно на теми о Божијој немоћи Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука