Jump to content

Како нам се догодио „Потоп” - Мирослав Лазански

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

Porezska disciplina je stvar mentaliteta uglavnom, a nas mentalitet je antiporeski.

Gresis silno, to uostalom potvrdjuje laferova kriva. 

Da Dinar oslabi, da bi privreda prema inostranstvu bila konkurentnija. 

Ne razumem sta bi time postigao. Mi ovde imamo problema prvenstveno sa niskom zaposlesnoscu i niskim investicijama. Bolje je mnogo olaksati trziste od drzavnih nameta, nego oslabljivati dinar.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Шта ће пропасти? О чему ти?

У праву је, Миланче, донекле. Порез на приход и слично углавном сви могу да плате. У неким случајевима је повелик (за економију нашег нивоа, за европске стандарде је ниско), у неким није, али може барем да ти се исплати да радиш, иако је мало теже зарадити не знам колико. Али намете на рад микро и мала предузећа са више од једног или два радника једноставно не могу да издрже. То знам из искуства. Ту једино можда средња и велика, са огромним приходима, могу баш све легално да одраде. Микро и мала могу да ставе катанац на врата ако покушају да сваком раднику дају иоле добру плату и све то прикажу. У пракси се обично део плате прикаже, а део даје ”на руке”.

Подели на овим сајтовима

Gresis silno, to uostalom potvrdjuje laferova kriva. 

Ne razumem sta bi time postigao. Mi ovde imamo problema prvenstveno sa niskom zaposlesnoscu i niskim investicijama. Bolje je mnogo olaksati trziste od drzavnih nameta, nego oslabljivati dinar.

Ili znas gde je najbolja poreska disciplina u Danskoj i Svedskoj zemlje za najvecim. 

Glavni problem je sto vise se uvozi nego izvozi i tako se drustvo u celovitosti zaduzila, manji porezi necu doneti do toga da ljudi vise idu da sisaju kosu, da kupuju vise hrane i.t.d.

Laferova kriva je model koji ima svoju opravdanost, ali nije zakon ko u fizici. 

Подели на овим сајтовима

Ili znas gde je najbolja poreska disciplina u Danskoj i Svedskoj zemlje za najvecim. 

Kao sto rekoh nema veze sa nivoom poreza vec sa snagom privrede. Koliko je onaj najmanji poslodavac jak u odnosu na cenu poreza koja mu se trazi. 

A i nisam siguran da su tamo najveci.

Glavni problem je sto vise se uvozi nego izvozi i tako se drustvo u celovitosti zaduzila, manji porezi necu doneti do toga da ljudi vise idu da sisaju kosu, da kupuju vise hrane i.t.d.

Smanjenje prihoda na rad ce sigurno povecati broj otvorenih proizvodnja. Nadam se da si svestan da pricam prvenstveno o porezu na prihod i nametima na rad.

Laferova kriva je model koji ima svoju opravdanost, ali nije zakon ko u fizici. 

Ekonomija nije precizna kao fizika, ali u principu jeste na neki nacin zakon.

Sta misli, sta ce biti sad ukoliko namet na rad bude 1 dinar, svakom.. koliko ce skociti zaposlenost i koliko ce skociti placanje poreza? Ko ce rizikovati da ne plati dinar? 

Подели на овим сајтовима

Kao sto rekoh nema veze sa nivoom poreza vec sa snagom privrede. Koliko je onaj najmanji poslodavac jak u odnosu na cenu poreza koja mu se trazi. 

A i nisam siguran da su tamo najveci.

Smanjenje prihoda na rad ce sigurno povecati broj otvorenih proizvodnja. Nadam se da si svestan da pricam prvenstveno o porezu na prihod i nametima na rad.

Ekonomija nije precizna kao fizika, ali u principu jeste na neki nacin zakon.

Sta misli, sta ce biti sad ukoliko namet na rad bude 1 dinar, svakom.. koliko ce skociti zaposlenost i koliko ce skociti placanje poreza? Ko ce rizikovati da ne plati dinar? 

Na kraj krajeva dok se to ne desi necemo moci da znamo ni ti ni ja ko je u pravu. Naravno da mislim na porez na rad, jer ti i jesu najveci trosak.

Ekonomija ne da nije precizna ko fizika, nego najpopularnije teorije su prema meni i istoricki nisu tacne niti je SAD, Japan, Nemacka, Juzna Koreja ili Kina primenili te teorije kad su postale ekonomske velesile. 

Kako drzava da funkcionise za jednim Dinarom, to je smesno. Ja mislim na realnu stopu poreza to nema ni u Singapuru (poreski raj). Da ne bude zablude ja sam isto za manje poreze na rad, ali cisto ne verujem u to da ljudi cu od sive zone.

Подели на овим сајтовима

Na kraj krajeva dok se to ne desi necemo moci da znamo ni ti ni ja ko je u pravu. Naravno da mislim na porez na rad, jer ti i jesu najveci trosak.

Pa na osnovu iskustva iz reformi u drugim drzvama - bice da sam ja u pravu. Generalno smanjenje poreza podstice, privredu, proizvodnju, izvoz, zaposlenje.... primeri: estonija, rusija, hongkong, singapur, chile.

Ekonomija ne da nije precizna ko fizika, nego najpopularnije teorije su prema meni i istoricki nisu tacne niti je SAD, Japan, Nemacka, Juzna Koreja ili Kina primenili te teorije kad su postale ekonomske velesile. 

Na koje teorije mislis? Sve te drzave su podigle poreze i regulacije tek kada su postale velesile, a dotle su bile libelarnije sa manje regulacija i poreza. Isto tako i Svedska i Norveska... one su se najvise ekonomski izdigle kada su imale niske poreze.

Da ne bude zablude ja sam isto za manje poreze na rad, ali cisto ne verujem u to da ljudi cu od sive zone.

Pa sta mislis od koga je? :) Zasto bih ja rizikova da ne placam manji porez? Naravno neko ce da rizikuje da ne da ni dinar, ali mnogo njih nece da rizikuje nepotrebne rizike.

Подели на овим сајтовима

Pa na osnovu iskustva iz reformi u drugim drzvama - bice da sam ja u pravu. Generalno smanjenje poreza podstice, privredu, proizvodnju, izvoz, zaposlenje.... primeri: estonija, rusija, hongkong, singapur, chile.

Na koje teorije mislis? Sve te drzave su podigle poreze i regulacije tek kada su postale velesile, a dotle su bile libelarnije sa manje regulacija i poreza. Isto tako i Svedska i Norveska... one su se najvise ekonomski izdigle kada su imale niske poreze.

Pa sta mislis od koga je? :) Zasto bih ja rizikova da ne placam manji porez? Naravno neko ce da rizikuje da ne da ni dinar, ali mnogo njih nece da rizikuje nepotrebne rizike.

Chileva industrija je pod neoliberalnom politikom manje vise propala, sta je ostao je izvoz bakra gde i imaju gotovo monopol. Singapur i Hongkong hajde, Ruija ima naftu i gs i to je doprinelo rastu od 2000. A Estonija ba i nije dobar primer (prema meni).

Sve navedene drzave su imali zatvorene privrede i pomagali su domacim firmama da dostignu taj nivo. Naprimer u Juznoj Koreji Park je zabranio uvoz televizora kad je Samsung svoj prvi postavijo. Nigde nisi imao liberalnu politiku. Cak i SAD je zatvorila trziste prema robi iz Velika Britanije.

Necu, jer i kad se prepolove namete na rad je dosta jeftinije raditi na crno, posebno ako uzmemo u obzir i PDV.

Подели на овим сајтовима

Chileva industrija je pod neoliberalnom politikom manje vise propala, sta je ostao je izvoz bakra gde i imaju gotovo monopol. Singapur i Hongkong hajde, Ruija ima naftu i gs i to je doprinelo rastu od 2000. A Estonija ba i nije dobar primer (prema meni).

Imala je naftu i pre nego sto je uvela odredjene poreske olaksice tipa flatrate...

Zasto estonija nije dobar primer? Zemlja je jedna od najbrze rastucih evropskih ekonomija. 

Sve navedene drzave su imali zatvorene privrede i pomagali su domacim firmama da dostignu taj nivo. Naprimer u Juznoj Koreji Park je zabranio uvoz televizora kad je Samsung svoj prvi postavijo. Nigde nisi imao liberalnu politiku. Cak i SAD je zatvorila trziste prema robi iz Velika Britanije.

I kada je brze i vise prosperirala Korea i SAD, pre toga ili tada? Oni su se izgradili kao jake privrede mnogo pre toga. Sad je imala medju najlibelarnijim trzistima ikada, sve do federalnih rezervi. Tada je pocela drzava malo vise da mesa prste.

Oces jos jedan dobar primer libertarijanske politike. Eto kad si pomenuo britaniju.. britanija za vreme margaret tacher? Koliko se razvila tada? koliko je ljudi izaslo iz bede zahvaljujuci takvoj ekonomskoj politici.

Necu, jer i kad se prepolove namete na rad je dosta jeftinije raditi na crno, posebno ako uzmemo u obzir i PDV.

Hoces, jer manje radnika u tom sluchaju hoce raditi na crno. Kod nas mehanizam ovolike sive privrede i rada na crno, opstaje  iz sledecih razloga

1. Jer su radnici svesni da njihovi poslodavci mogu odmah da zatvore ukoliko il plate punu platu sa sve nametima drzava na njihovu platu.

2. Oni koji hoce da rade posteno, znaju da ne mogu zbog negativnih bilansa i velikog rizika - pa ni ne investiraju (zaposljavaju)

Smanjenjem nameta na rad, radnici bi bili manje radi da rade na crno - samim tim bi sigurno jedan dobar deo tog trzista presao iz te "sive zone", i otvorilo bi vise ljudi svoje neke proizvodnej ili usluge, jer bi sada imalo nacina da radi posteno (kako bi hteli)

Подели на овим сајтовима

Necemo se vidim u tome sloziti. 

Koreja je najvise u periodu od 1961 do 1979 prospeivala kad je zatvorila sopstveno trziste. SAD je se industrializovala u 19. veku za ogromnim carinama prema inostranstvu posebno Velikoj Britaniji. Jedan od razloga americkog gradjanskog rata jesu bili pitanje carina prema Velikoj Birtaniji. Estonija prvenstveno nije dobar primer jer je pre toga najvise od sviju pukla u tanziciji veliki rast iz nule je laksi, inace nije uspesan ljudi napustaju zemlju ko sto napustaju Srbiju, nikakva razlika. 

Makedonija sve sta si naveo radi i koji su rezultati???? Rast Velike Britanije je doso tek posle njenog odlaska, sta se prvo je bio skok nezaposlenih. 

I ovo moras da priznas stvar je u mentalitetu i to od severa na juga evropje je sve losije, isto vazi i od zapada na istok. 

Srbi su Osmanskom Carstvu ratovali kao pomocne trupe da ne bi placali veci porez. 

Подели на овим сајтовима

Kako jedan privrednik koji placa redovno porez i plate svojim zaposlenima, da konkurisa za nekim koji to ne radi???

Његова част је без конкуренције....знам их брдо који раде потпуно поштено...зову их будалама такви као ти..

Подели на овим сајтовима

Koreja je najvise u periodu od 1961 do 1979 prospeivala kad je zatvorila sopstveno trziste. SAD je se industrializovala u 19. veku za ogromnim carinama prema inostranstvu posebno Velikoj Britaniji. Jedan od razloga americkog gradjanskog rata jesu bili pitanje carina prema Velikoj Birtaniji

Problem gradjanskog rata je bilo povecavanje poreza od strane Britanske Krune.

Estonija prvenstveno nije dobar primer jer je pre toga najvise od sviju pukla u tanziciji veliki rast iz nule je laksi, inace nije uspesan ljudi napustaju zemlju ko sto napustaju Srbiju, nikakva razlika. 

Zasto je manje dobar primer ako raste od nule? Kada rastes od nule drzava ne moze da se mesa u privredu. Zato je rast od nule laksi i brzi. Dobar je primer jer je danas bogata zemlja i toliko brzo napreduje (i dalje) da ako nastavi tim tokom postace jako dobrostojeca, a vec je solidno dobrostojeca.

I kakve veze ima koliko ljudi napusta estoniju? Bitno je valjda koliko je ekonomski napredovala o tome pricamo. To sto nije stigla  na nivo Nemacke ili USA pa ljudi odu tamo da rade....ne govori apsolutno nista o sistemu...

I ovo moras da priznas stvar je u mentalitetu i to od severa na juga evropje je sve losije, isto vazi i od zapada na istok.

Ne. Nikako. Razlika je u tome sto je republika Srbija uzimala vise novaca sa juga i transportovala ih u Beograd to jes sever.  Pljackala je bas svaku fabriku.  Ta prica da smo mi juzno i centralno nesto vece lenstine nego ovi na severu je ortodoksna glupost. 

Moj pokojni deda je imao stalu sa 50 konja koje je okretao na relaciji Italija-Nemacka, a danas ovim poplavama ljudima je unisteno preko 6 miliona sadnica. Jel ti to zvuci kao lenj narod?!

Подели на овим сајтовима

Jeste jer ce prvi propasti na zalost.

Pogresno ovde ljudi kapiraju to sto pises. Moras biti jasniji. Oni misle da je budala jer placa a ne da je budala jer placa u zemlji u kojoj ostali ne placaju a ne zato sto placa porez. Ubedjeni su da nema nista pametnije od nepacanja poreza drzavi i ne kapiraju da se danas Srbi dave po Srbiji zbog takvog razmisljanja i postupanja.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...