Драшко Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 www.thefamouspeople.com "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 26, 2014 Гледао сам данас на РТС дигиталу, дивну емисију о Шостаковичу. Кажу да је он Бетовен 20ог века, пре свега по томе какав је симфоничар био. Музика коју је писао није "лагана". Али оно што је некако најизраженије, и цела емисија је била у том тону, то је његов мукотрпни уметнички, па и приватни живот. Композитор који је означен као формалиста на седници партије, опера му је скинута са репертоара јер се Стаљину наводно није свидело што главни лик страда од своје савести због убиства које је починио. Морао је да "преуми" свој колосални таленат. Написао је једну симфонију коју је назвао отприлике "стварање личности", која је као и многа дела имала скривене поруке. али је одговарала и (формално) "захтевима" народа. "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Април 26, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 26, 2014 http://youtu.be/maOgxgyFljE Знам да сам ово већ постављао, али 7. симфонија ме опћињава не само због композиторовог необичног, изузетног музичког језика већ и због снаге коју је народ показао, написана у опкољеном тадашњем Лењиграду и изведена у тим истим језивим околностима. Поготову је потресно кад дође до 16:30 отприлике, ту креће део који ја називам "Домовина на коленима" веома потресно.... "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 26, 2014 Пријави Подели Написано Април 26, 2014 Одлична тема - стварно има луде симфоније - 2-3 сам слушао до сад Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука