Jump to content

Која је граница конзервативизма, а која пак модернизма у Цркви Христовој ?

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Као шлагворт за тему, предлажем вашој пажњи, недавни интервју епископа Иринеја бачког на РТС-у.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/457481/%D0%A3%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA.html

Једно послушањце!  :smiley:

Замолио бих неког члана, који има добру вољу и  време, да пажљиво одгледа интервју, и да нам напише од које минуте владика тачно говори о конзервативизму и модернизму у интервјуу(мислим да је негде на средини!).

Такође, нека  нам овде у посту откуца тај део ( нема превише!) да би могли током теме лакше да користимо одатле "копи-пејст".

Ово исто би урадили и за другу тему под насловом "Дијалог са свим и сваким"(то је чиними се у прдужетку одмах када владика децидирано користи баш ове речи). То исто нека уради други добровољац, или исти ако може.....

Он нека и направи нову тему са овим насловом или мени нека проследи на пп ово послушање па ћу ја, цве је једно.....

Али пре свега , нека одмах напише у посту да ће он то радити, да не би се десило да више чланова раде исти посао...

Хвала и нека је благословено.

Уживајте у теми.  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Ево део интервјуа :

Н је новинар, Оливера Јовићевић, а +, наравно, епископ, г Иринеј (Бачки)

Н: Добро, друга разлика је...?

+: А рецимо неки од наше браће, можда, зазиру оптерећени историјским сећањима и искуствима, које такође не треба заборавити и не треба занемарити, али не можемо ни можда дозволити да нас она условљавају зато што и ми стварамо историју. Нисмо ми само сведоци неких догађаја који теку мимо нас без нас. Сви ми данас, некада и они који нису тога свесни, је део стварања историје наших дана. И у том смислу, дакле, ми можемо о том да водимо разговор и нађемо неку здраву меру, неку равнотежу и тако даље.  Или било шта слично, рецимо такозвани однос конзервативног начела и некаквог, како га називају, модерног начела, што и јесте и није проблем у цркви...

Н: Шта то заправо значи? Ко је конзервативан...

+: Видите овако, конзервативан је неко, по уобичајеном схватању, ко мисли да треба се држати само наслеђених  форми у сведочењу садржаја који је неизмењив и увек исти, а модерним се сматра неко ко је спреман да користи модерна, не само технолошка, него и изражајна и свака друга средства сведочења у смислу данашњег стања и , како да кажем, данашњег кретања планетарно. Али ја мислим да је то у цркви превазиђено принципом предања или традиције, која укључује у себе и верност, ономе што је неизмењиво, и флексибилност у односу на начин сведочења. Дакле, ако ми се сетимо Апостола Павла, па и Самога Господа Христа, Оснивача Цркве, да је он користио средства онога света, онога времена, оне културе, у којој Је као човек на земљи Живео, он Је наравно Био Богочовек, али Је имао и људску природу, онда можемо по аналогији закључити, да би и савремена средства, укључујући и овакву врсту разговора пред камерама, или, не знам, коришћење интернета, или било шта друго, да би то било потпуно нормално...Дакле проблем није толико акутан, толико оштар, колико он изгледа, и ту имамо одговор већ у Јеванђељу, Новом Завету, где се каже, да је добар хришћанин и добар пастир цркве, као човек домаћин који из своје ризнице изноци и старо и ново. Старо је у исто врем и ново, и обрнуто.

Постављена слика

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

????? ????? ????? !   sokiran   

joooj joooj joooj

???? ?????, ????? ? ??????!!!!!

sokiran

joooj

sokiran

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...