Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Као шлагворт за тему, предлажем вашој пажњи, недавни интервју епископа Иринеја бачког на РТС-у. http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/457481/%D0%A3%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA.html Једно послушањце! :smiley: Замолио бих неког члана, који има добру вољу и време, да пажљиво одгледа интервју, и да нам напише од које минуте владика тачно говори о конзервативизму и модернизму у интервјуу(мислим да је негде на средини!). Такође, нека нам овде у посту откуца тај део ( нема превише!) да би могли током теме лакше да користимо одатле "копи-пејст". Ово исто би урадили и за другу тему под насловом "Дијалог са свим и сваким"(то је чиними се у прдужетку одмах када владика децидирано користи баш ове речи). То исто нека уради други добровољац, или исти ако може..... Он нека и направи нову тему са овим насловом или мени нека проследи на пп ово послушање па ћу ја, цве је једно..... Али пре свега , нека одмах напише у посту да ће он то радити, да не би се десило да више чланова раде исти посао... Хвала и нека је благословено. Уживајте у теми. :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Ма уживо би кад би неко ставио текст, мени сад спор нет , па нећу ни да покушавам да гледам снимак... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 да, зато би било кул да неко откуца.... sokiran Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Ево део интервјуа : Н је новинар, Оливера Јовићевић, а +, наравно, епископ, г Иринеј (Бачки) Н: Добро, друга разлика је...? +: А рецимо неки од наше браће, можда, зазиру оптерећени историјским сећањима и искуствима, које такође не треба заборавити и не треба занемарити, али не можемо ни можда дозволити да нас она условљавају зато што и ми стварамо историју. Нисмо ми само сведоци неких догађаја који теку мимо нас без нас. Сви ми данас, некада и они који нису тога свесни, је део стварања историје наших дана. И у том смислу, дакле, ми можемо о том да водимо разговор и нађемо неку здраву меру, неку равнотежу и тако даље. Или било шта слично, рецимо такозвани однос конзервативног начела и некаквог, како га називају, модерног начела, што и јесте и није проблем у цркви... Н: Шта то заправо значи? Ко је конзервативан... +: Видите овако, конзервативан је неко, по уобичајеном схватању, ко мисли да треба се држати само наслеђених форми у сведочењу садржаја који је неизмењив и увек исти, а модерним се сматра неко ко је спреман да користи модерна, не само технолошка, него и изражајна и свака друга средства сведочења у смислу данашњег стања и , како да кажем, данашњег кретања планетарно. Али ја мислим да је то у цркви превазиђено принципом предања или традиције, која укључује у себе и верност, ономе што је неизмењиво, и флексибилност у односу на начин сведочења. Дакле, ако ми се сетимо Апостола Павла, па и Самога Господа Христа, Оснивача Цркве, да је он користио средства онога света, онога времена, оне културе, у којој Је као човек на земљи Живео, он Је наравно Био Богочовек, али Је имао и људску природу, онда можемо по аналогији закључити, да би и савремена средства, укључујући и овакву врсту разговора пред камерама, или, не знам, коришћење интернета, или било шта друго, да би то било потпуно нормално...Дакле проблем није толико акутан, толико оштар, колико он изгледа, и ту имамо одговор већ у Јеванђељу, Новом Завету, где се каже, да је добар хришћанин и добар пастир цркве, као човек домаћин који из своје ризнице изноци и старо и ново. Старо је у исто врем и ново, и обрнуто. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Хвала брате Ивице, пуно си нам помого ! sokiran Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 30, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 ????? ????? ????? ! sokiran joooj ???? ?????, ????? ? ??????!!!!! sokiran sokiran "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Ја ћу мало средити текст и направити још једну тему... sokiran sokiran Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јануар 30, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 30, 2010 Сређено... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука