vinston Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 Nadam se da sam na dobrom mestu stavio pitanje, ako neka molim vas moder premesti gde je i mesto. Sa starog zaveta se preshlo, tako da se izrazim, na novi po dolasku Hrista. Medjutim ono shto me interesuje jeste razlog ? I da li je uchenje po starom zavetu u suprotnosti sa danashnjim obichajima i propovedima? Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Јун 2, 2009 Пријави Подели Написано Јун 2, 2009 Најједноставније речено: Бог се постепено откривао човеку. Најсавршеније се открио, јавио човеку, у личности Сина свог Јединородног (уп. Јн 1). Стари завет је припрема за Христа, "педагог за Христа", како то каже ап. Павле. Смисао старозаветних догађаја и личности јесте у томе што су оне праслика новозаветних догађаја и Личности Христове (изабрани народ Израиљски-Хришћани, жртвовање Исака- Христова жртва на крсту, тродневни боравак Јонин у утроби кита- Христов тродневни боравак у гробу, прелазак преко Црвеног мора- прелазак из смрти у живот у Васкрсењу, старозаветне жртве - бескрвна евхаристијска жртва, итд - јасна је поента). Свети Максим Исповедник каже да је Стари завет- сенка, Нови завет- икона, а будуће Царство божије - Истина. У том смислу, Стари завет није укинут, нити су његове заповести престале да важе. Христос и сам каже "Нисам дошао да укинем Закон и пророке, већ да испуним". Дакле Стари завет се испуњава у Новом завету, а Нови ће доживети своју потпуну афирмацију у Другом доласку Христовом. Није се прешло на Нови завет Христовим доласком - Христос је тај који Собом доноси Нови завет, можемо слободно рећи да је Он тај Нови завет, нови савез Бога и људи. И једна молба: пишите ћирилицом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 2, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 2, 2009 ???? ?? ?????? ?? ???? ????? ????????? ???????? - ??????? ?? ??? ???? ????? ?????? ???? ?????, ?????? ???????? ???? ?? ?? ?? ??? ???? ?????, ???? ????? ???? ? ????.Crkve odbaciju neke ako se sluze iskljuchivo starim zavetom.A kada se to ochekuje drugi Hristov dolazak i shta to uophste znachi ? Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Јун 3, 2009 Пријави Подели Написано Јун 3, 2009 Crkve odbaciju neke ako se sluze iskljuchivo starim zavetom.????? ??????? ?? ?? ??? ??? ??????? ???????. ??? ???? ???? ?????????. A kada se to ochekuje drugi Hristov dolazak i shta to uophste znachi ?????? ??????? ??????? ????? ???????: ????? ????????? ?????? ? ??????????? ??????? ????? ? ????????? - ????? ????? ? ??????? ???????. ???? ?? ?????? ?????? ???? ?? ?? ????, ?? ?? ?????????: "? ? ???? ???? ??? ? ???? ???? ?? ???, ?? ?????? ?? ????, ?? ???, ?? ?????? ????" (??. 13, 32). ?????, ??? ?? ???????, ?? ?????? ??????? ??????? ?? ??? ???? ?? ?? ?? ????? (??. ? ?? 24, 36). ??? ??? ?? ?? ???, ???????, ???????, ???? ?? ?????????? ?? ?????????? ? ???? ?????? ? ?? ?????????? ?? ???????????? ?????? ? ?????? ?????? ? ??????? ??????? ????????? (??? ??? ?? ???????? ?????????? ????? ??????????, ? ????? ??? ?????? ? ???????, ????????? ?? ??????? ? ???????), ??? ?? ?????? ??????? ????? ??????? ?? ???????? ???????? ??????, ??? ? ? ???????????? ????? ? ?????? ? ????? ????????? (??. ??. 25, 1-13). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Exile Написано Јун 7, 2009 Пријави Подели Написано Јун 7, 2009 Ah, vinston, moje omiljene cigare, šalu na stranu, za početak bi uneo jednu filološki raspravu, koja će, nadam se i uz Božiju pomoć, poslužiti da nam stvari budu malo jasnije, reč "zavet" mi prevodimo od jevrejski reči "berit", kao i od grčke reči "diathiki", zanimljivo je da se ove reči mogu prevesti i kao "savez", e sad kada reč zavet dovedemo u usku vezu sa rečju savez, mislim da stvari postaju malo jasnije, a? život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 12, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 Apsolutno nishta jasno. Koliko sam ja shvatio, stari zavet su pisali jevreji. Oni su bili uvek u superlativu, naravno sve pozitivno, i bog je strogo kaznjava nevernike, tj. naredjivao da ih ubiju. Strogo su se poshtovali zakoni. Neshto kao u vreme inkvizicije. Tada je bilo najmasovnije ubistvo. A onda je doshao Hrist, koji je rekao da ne mora sve da bude tako crno i belo i rekao da svaki chovek bilo koje boje koze i razmishljanja moze da dodje. Kako je on doshao od tada krece novi zavet. Chak je bio protiv crkve i veliki reformator i revolucionista. Zato su ga i ubili. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 Apsolutno nishta jasno.Koliko sam ja shvatio, stari zavet su pisali jevreji. Oni su bili uvek u superlativu, naravno sve pozitivno, i bog je strogo kaznjava nevernike, tj. naredjivao da ih ubiju. Strogo su se poshtovali zakoni. Neshto kao u vreme inkvizicije. Tada je bilo najmasovnije ubistvo. A onda je doshao Hrist, koji je rekao da ne mora sve da bude tako crno i belo i rekao da svaki chovek bilo koje boje koze i razmishljanja moze da dodje. Kako je on doshao od tada krece novi zavet. Chak je bio protiv crkve i veliki reformator i revolucionista. Zato su ga i ubili. confused???? ?? ?? ?????? ??? ?? ????. ??????, ???? ???? ???? ????????? ??? ??, ? ????? ??????, ????????? ? ????????? ???. ? ? ????? ??????, ???? ??? ??????? ? ???????? ???????? ??????????? ????.???????, ??? ????????, ?????? ?? ?????? ??? ??? ?? ?? ??? ??? ???? ? ? ???????? ?? ?? ??????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 12, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 I ima neki period od nekih 12 godina kada se gubi svaki trag o Isusu. A ko ga je prema pisanju novog zaveta ubio? Zashto se crkva trudila da unishti sve dokaze o postojanju Isusa? Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 12, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 I ima neki period od nekih 12 godina kada se gubi svaki trag o Isusu.A ko ga je prema pisanju novog zaveta ubio?Zashto se crkva trudila da unishti sve dokaze o postojanju Isusa??? ???? ?? ????. ???? ??? ??? ???? ????????, ???? ?? ???? ????? ?? ??????? ??????? ???? ? ?????.??????? ?????? ????? ?? ?? ?????, ??? ?? ??????? ???????. ?????, ??????????? ?? ? ????, ??? ??????? ????? ???? . ????, ??? ??????? ???? ?? ?????????? ?? ?? ?????? ?????, ???? = ????????, ??? ?? ?????? ? ???? ? ??????? ?????? ????????, ???? ?? ???? ???? ??????? ?? ?? ??? ???? ?????. ???, ?????????, ?????? ?? ??????? ? ?????? ?????? ?? ?? ?? ????? ???, ? ?? ???? ??? ?? ?????? ?????? ???????? ? ?????. ?????? ?? ??? ????? ??????? ???? ?? ????? ??????? ?? ?????? ?????? ? ????????? ?????, ??? ????????, ????? ?? ??????? ?? ?? ????? ? ????????? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Exile Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 I ima neki period od nekih 12 godina kada se gubi svaki trag o Isusu.A ko ga je prema pisanju novog zaveta ubio?Zashto se crkva trudila da unishti sve dokaze o postojanju Isusa?uh, postoji istorija teksta, koja ima za jedan cilj da utvrdi vreme kada je nastao tekst, kao i prvobitnu formu. Ta pri?a o 12 godina je potencirana u apokrifima, a nijedan od tih apokrivfa ne datira pre 3-4 veka, tako da... život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 I ima neki period od nekih 12 godina kada se gubi svaki trag o Isusu.A ko ga je prema pisanju novog zaveta ubio?Zashto se crkva trudila da unishti sve dokaze o postojanju Isusa?????? ?????????? ?? ??????? ?? ?????? ??? ?????????? ? ??????? ?? ??? 12 ?????? ??? ? ?????? ?? ?????? ????????? ???? ??? ????? ?????.??? ??? ????? ??? ?? ??????? ??? ? ??? ? ???? ?? ??????? ????? ???????????? ??? ?? ?? ??? ?? ?? ?? ??? ???? ???? ???? ????????? ?? ??? ?? ????? ??? ????? ????? ???? ?? ??? ?? ??? ???????? ??? ??? ???? ??? ?? ??????? ?? ????? ?? ?????? ???? ???? ???????? ??? ???? ?? ???? ??????? ?? ???????.?????????? ?? ??? ??? ?? ??????? ??????????? ? ?????? ???????:?????? ??????,?? ?? ???? ????? ?? ?????,?? ?? ???? ??????? ? ?? ?? ??????????.????? ?????? ????? ??????? ???? ???? ???????? ???? ????????.???????,??????? ???????? ?? ?? ????????? ? ????? ?? ??? ???????? ??????.???,? ????? ? ????? ?? ????? ?????? ??? ????? ?? ?? ?? ?????? ?? ???????? ?? ???? ??????? ? ???????? ?? ??????? ???????????? ?????? ?? ????? ?????? ????? ??? ?? ???? ?????? ?????????? ???? ?? ?????? ????? ??? ???????? ??? ?????? ?????,?????,??????? ?? ????????? ??????.?? ?? ????? ??????? ?? ?????? ??? ?????? ? ??????? ?? ????.??? ?? ???????? ?????? ??? ?? ??????. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 13, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2009 I ima neki period od nekih 12 godina kada se gubi svaki trag o Isusu.A ko ga je prema pisanju novog zaveta ubio?Zashto se crkva trudila da unishti sve dokaze o postojanju Isusa??? ???? ?? ????. ???? ??? ??? ???? ????????, ???? ?? ???? ????? ?? ??????? ??????? ???? ? ?????.Pa shto nije o tpme prichano?Otkud ti mozesh da znash da nije vazno? samo zato shto neki ljudi nisu smatrali za shodno da ubace i taj period?Zashto se koncentrisalo samo na 4 jevandjelja? ko je bio toliko liberalan da samo njih ubaci a ovo ostalo izbaci i smatra da je to nepodobno. jer zato shto je smatrao da narod nije dovoljno inteligentan, jer su tada mahom ljudi bili neobrazovani pa nece shvatiti ili j eneshto drugo u pitanu...@karadjordje pisali su razni filozofi Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 13, 2009 Пријави Подели Написано Јун 13, 2009 Који и гдје? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 13, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 13, 2009 Pa shto nije o tpme prichano?Otkud ti mozesh da znash da nije vazno? samo zato shto neki ljudi nisu smatrali za shodno da ubace i taj period?Zashto se koncentrisalo samo na 4 jevandjelja? ko je bio toliko liberalan da samo njih ubaci a ovo ostalo izbaci i smatra da je to nepodobno. jer zato shto je smatrao da narod nije dovoljno inteligentan, jer su tada mahom ljudi bili neobrazovani pa nece shvatiti ili j eneshto drugo u pitanu...???? ???? ??? ??????? ??? ?? ??? ? ????? ?????? ????? ????? ??????. ??? ??? ?????? ????? ?? ???? ????? ??????? ???????????, ??? ?? ????????, ??? ?? ?????????? ???????? ?????. ??? ????? ???????? ?????? ? ???????? ?? ??? ?????? ??????. ?????? ???? ????? ????? ??? ?????, ??? ?? ????? ?????, ??????? ? ?????????? ?????? ????? ??????. ???? ???? ???? ???? ? ??? ??????? ??? ?? ??? ??????? ????? ?????? ????????, ??? ?? ?????????? ? ?? ??? ?? ???? ?? ???????, ??? ?? ??? ?? ?? ????? ?? ????? ????????. ????????? ???? ?? ???? ? ????? ????? ????????? ????????, ???? ??????? ???? ????? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Јун 13, 2009 Пријави Подели Написано Јун 13, 2009 "А има и много друго што учини Исус, које кад би се редом написало, ни у сами свет, мислим, не би стале написане књиге" (Јн. 21, 25). Мислим да је ово одговор Винстоне, на твоје питање (на једно од твојих питања). Чињеница је да све што те интересује о Христовом животу на земљи, можеш наћи у Светом Писму. Како у Јеванђељима, тако и у осталим Новозаветним књигама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука