Jump to content

Caspar David Friedrich

Оцени ову тему

Препоручена порука

the-wanderer-above-the-sea-of-fog.jpg!Bl

Caspar_David_Friedrich_009.jpg

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

1809+Monk+by+the+Sea+oil+on+canvas+110+x

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

775px-Caspar_David_Friedrich_013.jpg

Caspar_David_Friedrich_023.jpg

Подели на овим сајтовима

Caspar_David_Friedrich_008.jpg

Caspar%2BDavid%2BFriedrich%2B%25281774-1

Подели на овим сајтовима

ова слика ми је псоебно занимљива, зове се Јутро у Судетима, а на њој је, ако добро видим, насликано распеће, тј. на врху стене се види Христос на крсту и једна фигура поред крста.

morning-in-the-sudeten-mountains.jpg

Подели на овим сајтовима

Caspar_David_Friedrich_023.jpg

Ово су кречњаци Ригена или  Rügen на немачком. На северу су велике литице од креде веома сличне Мøns Klint у Данској, што сам прво помислила кад сам видела слику (тему):

https://www.google.dk/search?q=m%C3%B8ns+klint&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qjv4UvjcKcLmywOgkICYBA&sqi=2&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=1536&bih=719

Møns Klint је такође био део  Rügen. На западу иначе лежи плитка водена област која повезује са острвом Hiddensee. Фридрих је био ожењен са Кристином Каролином Боммер 1818, а на њиховом меденом месецу посетили су рођаке у Неубранденбург у Греифсвалд. Ова слика је сједињење овог пара.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

@

Супер, упозната си са Фридрихом! :) Ја у принципу не знам ништа о сликарству, КДФ је једини сликар чије слике знам и кога волим... А људи који се нешто разумеју у сликарство, када сам га помињао , углавном су ми рекли да није много познат. :)

Подели на овим сајтовима

@

Супер, упозната си са Фридрихом! :) Ја у принципу не знам ништа о сликарству, КДФ је једини сликар чије слике знам и кога волим... А људи који се нешто разумеју у сликарство, када сам га помињао , углавном су ми рекли да није много познат. :)

Наравно, јер је студирао у Копенхагену на Краљевској Данској Aкадемији Уметности (The Royal Danish Academi of Art, School of Architecutre). Мој колега! Само што ја нисам на Royal :)

http://caspardavidfriedrich.net/

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
Путник – јунак њиховог доба. Анализа односа Путника и природе у књижевности и сликарству романтизма

Ovaj članak je odlomak iz seminarskog rada Ane Arp a urađen je sa posebnim osvrtom na dela Kaspara Davida Fridriha.

Još toga na njenom blogu: http://anaarpartblog.wordpress.com.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Moja omiljena - "Ljudi posmatraju mesec"

hb_2000.51.jpg

http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/2000.51

Zwei Männer in Betrachtung des Mondes, ca. 1825–30

Caspar David Friedrich (German, 1774–1840)
Ulje na platnu; 13 3/4 x 17 1/4 in. (34.9 x 43.8 cm)
Wrightsman Fund, 2000 (2000.51)

Posmatrači su prikazani otpozadi kako bismo i mi mogli da učetvujemo u njihovom zajedničarenju sa prirodom. Desno je prikazan Fridrih a levo njegov prijatelj i učenik August Heinrich (1794–1822). Nemački romantičari su bili fascinirani mesecom jer su ga smatrali predmetom koji uvodi u razmišljanje o božanskim stvarima. Ovo je treća verzija jedne od Fridrihovih najslavnijih kompozicija.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...