Jump to content

Esport

Оцени ову тему

Odahviing

Препоручена порука

Verovatno većina vas nikada nije šula za esport. Evo za početak šta je to?

U suštini to je sport, takmičenja kao što i ime kaže, dok ono e dolazi od electronic, tj to su sportovi koji se igraju na računaru ili nekim od konzola.

E sada verovatno će većina vas reći: "kakav je to sport kada se igra na računaru", zbog toga i otvaram temu da prodiskutujemo o tome.

Pre zvega da objasnim, esport nije samo klasični sportovi (fudbal npr.) koji se igraju na računaru (FIFA ili PES kome je šta draže), već to prdstavlja takmičenja iz raznih igri, naravno te igra moraju da budu multiplayer igre (tj. PvP, player(s) vs player(s)) što je logično. I suština je ista, postoje takmičenja, timovi se bore jedni protiv drugih bolji (ili ko ima više sreće) bobeđuje.

Ja igram jednu od igara koja je najveća takva igra na svetu, tj. im najviše igrača, ali i najviše njih prati dešavanja, turnire itd.

Igra se 5 na 5, cilj igre je uništiti protivničku bazu, ali ne otvaram temu da pričam o igri nego o konceptu esportova. 

Kao i kod svakog sporta postoje  profesionalni igrači, tj ljudi kojima je posao da igraju, dakle treniraju sa svojim timovima ili sami po ceo dan i onda idu po turnirima i igraju. Pobednici na turnirima zarađuju pare, ali takođe veliki broj njih zarađuje pare tako što streamuje dok vežba, tj puste svoje igre uživo da svako može da gleda i od reklama koje se pojavljuju na pauzama između igara uzimaju novac. Zvanično niko ne priča koliko se zapravo zarađuje ali se pominju stotine dolara na godišnjem nivou. Dakle para ima i ulaže se u taj sport.

Evo sada je najveći turnir na svetu odnosno barem što se Evrope i Amerike tiče u toj igri, LCS, svaki dan preko 260 000 ljudi samo na jednom od mogućih streamova prati igru profesionalaca, a obično je su pušteni 7-8 streamova, na različitim sajtovima, ovo je jedan gde postoji jasna statistika koliko njih gleda. LCS je "samo" kvalifikacija za svetsko prvenstvo i postoji samo u Eu i u Americi, dok ostali severi imaju svoje turnire. Kao i LCS tako i "svetsko prvenstvo" organizuje upravo kompanija koja je i napravila samu igru Riot Games, a tim koji je osvoio prvo mesto SK Telecom T1 osvoio je 1 000 000$ (inače to je tim je iz Koreje), usput svaki igrač dobija i dnevnicu (ne znam kolika je) za učestvovanje u LCSu. Dakle para ima i nagrade su velike, naravno sem ovog ima još dosta turnira, naravno ima i amaterskih turnira gde se takođe osvaja novac, moj drug je prošle sezone igrao za jedan takav amaterski tim.

Postoje sad statistike koliko je ljudi gledalo finale svetskog prvenstva, koju ja na žalost ne mogu da nađem, bilo je upoređivanje izmešu nekih događaja i znam samo da je viđe ljudi gledalo to nego kada se onaj Britanski princ ženio (pokušaću da nađem).

E sada po meni najzanimljivija stvar je ova. U Americi od skoro LoL igrače vlada je počela da tretira kao i ostale sportiste (ovo važi samo za LoL inače tako se igra zove League of Legends). Tj. ljudi dobijaju sportsku vizu da bi došli iz Evrope, Azije itd. da igraju za Američke timove. Dakle Amerika zvanično prihvata LoL kao sport. Onda jedna stvar se znatno razlikuje od ostalih sportova, timovi nisu vlasnici igračima, nema nekakvih ugovora itd. svaki igrač je slobodan da ode kad god hoće, mada iz učtivosti vlasnik jednog tima prvo popriča sa vlasnikom drugog da li ima njegovu saglasnost da pita igrača da pređe (odgovor je skoro uvek potvrdan). A inače u ogromnoj većini slučajeva vlasnici su igrači ili bivši igrači.

Kako izgleda život profesionalnog LoL igrača u suštini svi veći timovi imaju nešto što se zove Gaming House, u suštini svako u kući ima svoju sobu, imaju kuhinju itd, prava kuća i jednu veliku prostoriju sa računarima odakle vežbaju. I svi žive zajedno itd. Po Riotu profesionalni igrač mora da ima preko 16 godina, kako kažu jer se dosta putuje itd. A pro igrači su obićno između 16-24 godina stari, već postoje igrači koji su se "penzionisali" i oni odlaze ili da rade za Riot Games (kao voditelji, testeri itd) ili nastave da rade sa timovima kao treneri tid. Da ima i trenera, oni služe da analiziraju igru tima, a  i protivnika i da kažu šta treba da se promeni ili kako da igraju protiv koga, kao i svi treneri što rade.

Šta vi mislite o ovome? Da li smatrate da ovakve stvari (competitive computer games) treba da se smatraju za sport ili ne? Tj. da li treba ovu temu prebaciti u neki drugi podforum?

PS. Evo našao sam 32 miliona ljudi je pratilo finale prošlogodišnje, inače ono se održalo u LA, u Staples Center stadionu i stadion je bio pun.

Подели на овим сајтовима

Иако сам раније био зависник од видео игрица (и сад их играм, ал све је мање времена за неко дуже играње) и много волим да гледам некога ко зна како игра неку мени омиљену игру, мислим да се у овоме претерује и да ово никако не би требало повезивати са спортским активностима.

Некако спортски живот повезујем са здравим животом, а њихови животи су сушта супротност од било каквог здравог живота.

Ал то не значи да није интересантна прича о овом феномену и да не волим да га гледам :)

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Иако сам раније био зависник од видео игрица (и сад их играм, ал све је мање времена за неко дуже играње) и много волим да гледам некога ко зна како игра неку мени омиљену игру, мислим да се у овоме претерује и да ово никако не би требало повезивати са спортским активностима.

Некако спортски живот повезујем са здравим животом, а њихови животи су сушта супротност од било каквог здравог живота.

Ал то не значи да није интересантна прича о овом феномену и да не волим да га гледам :)

Ovaj gore pomenuti igrač, ima negde interviju, kada ga je voditljka pitala: "Koliko dnevno trenirate", odgovorio je: "8-12 sati dnevno, ali imamo 2 dana u nedelji slobodno", zatim je usledilo pitanje:"Pa šta obično radite tim danima", odgovor: "trudimo se da još više igramo LoL".

Подели на овим сајтовима

Ovaj gore pomenuti igrač, ima negde interviju, kada ga je voditljka pitala: "Koliko dnevno trenirate", odgovorio je: "8-12 sati dnevno, ali imamo 2 dana u nedelji slobodno", zatim je usledilo pitanje:"Pa šta obično radite tim danima", odgovor: "trudimo se da još više igramo LoL".

То што има истрајност, не значи да је спортиста. Знаш добро чега је све потребно да се човек одрекне да би учио и завршио факултет или само да би прочитао било коју захтевнију књигу, али то опет не значи да је свако ко се одриче зарад неког циља спортиста.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Кад смо код тога је л' неко прешао на ПЕС 14-ицу или је баш свима и даље бедна?  :)))

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

То што има истрајност, не значи да је спортиста. Знаш добро чега је све потребно да се човек одрекне да би учио и завршио факултет или само да би прочитао било коју захтевнију књигу, али то опет не значи да је свако ко се одриче зарад неког циља спортиста.

Ma nisam zbog toga rekao nego navodim primer šta ljudi rade sve, svakako ovo nije argument za prihvatanje LoLa kao sport. Ali ako baš hoćeš mogu i to da napišem, mada iskren da budem ne gotivim nešto niti sport niti sportiste, i draže mi je kada bi ovo ostalo van toga, jer ja igram(mada nije da ne igram ove klasične sportove), ne znam zašto, draže mi je da ostane kompijuterska igra.

Ali ovako. Pre svega takimečenje tj. i sport i ovo je isto takmićenje timova ili ljudi ko ima veći skill i ko je bolji iz date oblasti. Postoje pravila i tamo i vamo i ljudi se takmiče to je svrha sporta, to je ono glavno.

A ima čak neko je rekao, kada golf i umetničko klizanje mogu da budu sportovi, zašto ne bi mogla i kompjuterska igra.

Подели на овим сајтовима

Кад смо код тога је л' неко прешао на ПЕС 14-ицу или је баш свима и даље бедна?  :)))

Mene nemoj da pitaš ništa, moja filosofija je sledeća:"zašto igraš sportove na kopjuteru, ako ti se igra fudbal izađi napolje pa igraj, ako ti se igra košarka izađi napolje pa igraj, zašto bi tako nešto radio na računaru", a i kada sam igrao (protiv brata) igrali smo FIFU.

Подели на овим сајтовима

Mene nemoj da pitaš ništa, moja filosofija je sledeća:"zašto igraš sportove na kopjuteru, ako ti se igra fudbal izađi napolje pa igraj, ako ti se igra košarka izađi napolje pa igraj, zašto bi tako nešto radio na računaru", a i kada sam igrao (protiv brata) igrali smo FIFU.

У принципу добра ти је логика, само што уживо бих пре скупио људе да пљачкамо народну банку него за фудбал, друго што на песу могу заправо да будем и добар  :)))

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

У принципу добра ти је логика, само што уживо бих пре скупио људе да пљачкамо народну банку него за фудбал, друго што на песу могу заправо да будем и добар  :)))

Kod mene u osnovnoj se fudbal stalno igrao, au to je bilo mučenje, ono goreg igrača od mene što se fudbala tiče ne možeš da nađeš pa ceo život da tražiš. Ono stalno na golu itd. A u srednjoj je bilo lepo igrali smo stalno basket, tu sam ono dobar, pa nije bio problem.

Подели на овим сајтовима

A u srednjoj je bilo lepo igrali smo stalno basket, tu sam ono dobar, pa nije bio problem.

И ми исто, разредни нам предавао физичко, волео да игра са нама, па нас је пуштао понекад да не идемо на часове и онда цео дан играмо баскет у сали... Само што је био кош око 2.97, или 3.0 највише па још плафон низак па смо сви унаказили шут за стално, никако да се опоравимо од тога  :)))

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Него, ја увек кад проведем више од 5, 6 сати рецимо испред компа, у једном комаду, осећам се некако нервозно, нерасположено, тако да немам представу како људи издржавају да годинама играју 8+ сати дневно... Свака им част, јесте да је нездраво, али и за то треба издржљивост.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...