Jump to content

Pista starog aerodroma?

Оцени ову тему

Препоручена порука

5s6z.jpg

Ovo je snimak iz aviona, pri uzletanju 1959. godine.

Kao što vidite zgrada SIV-a (ne znam da li je bila završena) nalazi se sa desne strane. Ovaj prvi poluzavršeni put je današnji Bul.Nikole Tesle, a ona bara pored SIV-a je današnji blok 21. 

Imam neke nepotpune snimke i karte, i zbunjuje me zato što je na svakoj drugačije predstavljeno. 

Zapravo kuda se protezala pista Starog Aerodroma?

Na jednoj topografskoj slici ta trasa odgovara otprilike potezu današnje ulice Bul.Zorana Đinđića, od Crkve.Sv.Dimitrija pa ka Areni.

Na drugom, pista se nalazi bliže Tošinom Bunaru.

Mislim da se radi o aerodromu pre rata, i nakon rata. Da su piste izmeštene, ali nisam siguran. 

Nešto više...?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Аеродром се налазио на локацији Дојно поље. На месту где је сада тзв. Еирпорт сити и Рода, а као на мапи доле, где је уцртан...

airportzemunvnh5.jpg

Иначе, споменик на земунском Кеју, пилотима ослободиоцима Београда је подигнут у правцу којим се простирала писта и баш на том месту је била тзв. излазна капија аеродрома, након које су у зависности од временских прилика (висине облака, брзине и правца ветра), односно маршруте којом су авиони летели, дакле са тог места су правили "заокрете" ка страни света на коју лете...

Од тог аеродрома је остао само један хангар, који је чини ми се држава ставила под заштиту, јер је прорачунима у његовој изради крајем 20-их година учествовао и Милутин Миланковић. Да није, вероватно би и тамо био неки увозник кафе, уложака, пелена,...

77737846.jpg

Извор

Подели на овим сајтовима

Evo nađoh i neke konkretnije slike.. 

Fotografija je iz 1948. godine

AB04061948.jpg

što odgovara danšenjem...

stariaerodrom-nesinaskica.jpg

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...