Jump to content

Masonski i okultni simboli

Оцени ову тему

Dejan_kv

Препоручена порука

Za avaijaciju bih te zamolila ( ovi ceski izvori za mene nisu validni, a i zvuce neverovatno) ako imas neki

izvor na engleskom ( barem).

Pošto to nije tema ograničim ser samo na par najvažnijih linkova. USA, poslijeratna Njemačka i Čehoslovačka su najviše vojno i politički pridonijeli stvaranju države Izrael, kadrovima tj. obukom pilota i ostalih vojnika i oficira, vojnom tehnikom, municijom i naoružanjem, naročito avionima ponažući stvaranje IAF - Israel Air Forces, izraelskog ratnog vazduhoplovstva i logistički s magacinima, kasarnama i vojnim bazama te aerodromima. (češka Zbrojovka i plzenjski mašinski zavodi, češki aerodromi i kasarne gdje se obučavalo i odakle se polijetalo u Irael na primjer). Ta takva vojna saradnja i pomoć je bila moguća samo do dolaska komunista na vlast koji nakon što su preuzeli vlast u fenruaru 1948. postepeno su prekinuli sa svom daljom saradnjom sa Izraelom i naravno "okrenuli ploču" prema tada važećoj antiizraelskoj kampanji i zemljama Varšavskog pakta SSSR i ostalim. Ali te dvije godine saradnje i pomoći od 1947-49 bile su za Izrael sudbinski presudne i ključne i za poslije im toliko nije bilo važno ni bitno, najvažnija za njih je bila ta pomoć koju su dobili tokom te dvije godine pri procesu stvaranja države Izrael. Izraelci u svom tom dosta čudesnom stjecaju okolnosti i malo vjerovatnoj igri slučajnosti vide veliko proviđenje Božije i volju Božiju da se stvori država Izrael, sličnom onoj koja se desila Mojsiju pri prelasku Crvenoh Mora i izlasku izraelskog naroda iz Egipta i egipatsko ropstva. Ostale informacije pokušajte dobit stavljajući u Google search ovakveslične  key-words, ključne riječi:

Češka/Čehoslovačka pomoć u osnivanju izraelskog ratnog vazduhoplovstva

Czech/Czechoslovak/Czechoslovakian aid in the establishment of the Israeli Air Force ili:

Czech/Czechoslovak/Czechoslovakian aid in the establishment of the Israeli Air Force

Arms shipments from Czechoslovakia to Israel 1947–49

http://en.wikipedia.org/wiki/Arms_shipments_from_Czechoslovakia_to_Israel_1947%E2%80%9349

Czech Republic–Israel relations

http://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Republic%E2%80%93Israel_relations

Czechoslovak military aid to Israel

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?133269-Czechoslovak-military-aid-to-Israel

Подели на овим сајтовима

Edit: 

Ali te dvije godine saradnje i pomoći od 1947-49 bile su za Izrael sudbinski presudne i ključne i za poslije im toliko nije bilo važno ni bitno, najvažnija za njih je bila ta pomoć koju su dobili tokom te dvije godine pri procesu stvaranja države Izrael. Izraelci u svom tom dosta čudesnom stjecaju okolnosti i malo vjerovatnoj igri slučajnosti vide veliko proviđenje Božije i volju Božiju. Božiji prst i zaštitnu ruku nad tim da se stvori država Izrael, sličnom onoj koja se desila Mojsiju pri prelasku Crvenog Mora i izlasku izraelskog naroda iz Egipta i egipatsko ropstva sve dok se to nije zaista ostvarilo do samog kraja i ispunjenja.

Подели на овим сајтовима

Zasto mislis da je djubre

Зато што јесте.

Brate Milosavljevicu, a sto ti smeta sta on ovde postavlja?

Смета ми то што су тумачења једнозначна, једносмерна и нетачна. Кад их већ копира... да се зна одакле.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Edit:

Czech/Czechoslovak/Czechoslovakian aid in the establishment of the Israeli Air Force ili:

Češka/Čehoslovačka pomoć u osnivanju države Izrael

Czech/Czechoslovak/Czechoslovakian aid in establishing of the state of Israel

ma to je da se čćovjek scvokne, jedno 10 puta sam ponovo prenašao i kopirao tu drugu rečenicu o državi Izrael, state of Israel, nije se htjelaihvatit, primit - a opet mi u mišu ostala ta prva o avionima. pa brže bi to nogom napisao ili kako to rade ti paraplegici pa tipkaju s olovkom koju drže u zubima po keyboardu.

Just_Cuz_19  joooj

Подели на овим сајтовима

Što se tiče te Vlteve vratimo se njoj još jednom, valjda naposlijed jer ne mislim se dalje o tom širit na ovoj temi. Uzeli smo to tako usput, himna je također vrlo važan simbol iako ne grafički već muzički ali ja vam garantujem da je jači i silniji, na čoveka više utiče od svih grafičkih jer ga se više i dublje, emocionalnije i intimnije doima. Neko će reći da je vid važan ali kad vas zapitam šta vas više doima: fotografija neke bebe ili zvuk plača na odgovor neći morat dugo čekat, zar ne? Stali smo na tome kako ja tvrdim da Vltava ima porijeklo u slovenskom slezskom folkloru i nikakve te neke dublje veze sa Jevrejima, Sefardima i Španijom, sa rumunskim golklorom, i Rumunima nekakve veze moravska muzika i folklor uopšte uzevši ima, to je opet za cijelu dalju temu i raspravu ali ne toliko u ovom konkretnom slučaju kojim je simfonijska poema Ma vlast, Moja otadžbina, tj. jedan njen dio s nazivom Vltava. Pošto nemam u mp3 a ni videp formatu tu narodnu pjesmicu koja je zaista poslužila kao inspiracija Smetani pri pisanju tj. komponovanju Vltave postavim ovdje nekoliko vudea i ukažem vam to takio posredno jer u svakom od njih su neki važni muzički elementi sadržani u Vltavi. Prije toga još samo par riječo i folkloru - folklor ako zanemarimo tuđe utjecaje koji su svugdje prisutni i predsrtavljaju obogaćenje se istvari muzički jezik tog naroda: zatvoreni sistem sa svojom sopstvenom logikom, afektivnošću i sa sebi svojstvenim muzičkim formama koje suvise međusobno tematski, melodijski, ritmički i figuralno. Ustvari slobodnije rečeno sva djela kao sastavni dio tog sistema su u takvom posebnom međisobnom odfnosu da se za svako od njih  može reći da je varijacijom jednog ili čak nekoliko drugih sličnih. Na to nikada ne zaboravljajte - sva folklorna i folklorom isnpirovana djela se imaju posmatrati tako - cjelistveno i sveobuhvatno. bez toga nam je predstava i slika falična a učinjeni zaključni netačni ili čak besmisleni. U sljedećem postu izložim ostatak da ne bude mnogo ni meni za pisanje a ni vama za čitanje. To bi bio taj uvod miuzikološki i folkloristički znači.

Poslušajmo sad Vltavu, namjerno sam izabrao ovu nestardandnu verziju koja

nije tom klasičnom jer je preglednija, očiglednija i jasnija za oviunašu raspravu.

Preslušajte je pažljivo naročito tu temu na samom početku na 11, 14 17 sekundi.

To je takozvana muzička ekspozicija, izlaganje središnje, ključne muzičke teme.

I u ovoj tehno obradi kao i kod Smetanovog originala ta je ista: re, mi, fa, mi, fa , sol, la.

I na početku tog videa ponavlja se tri puta u 11, 14 i 17 sekundi i poslije je imamo

opet u drugom dijelu videa, vrlo važna stvar za razumijevanja svega daljeg o čemu

ću vam pisati, ta tema je ustvari osnov, noseća tema koja je potom detaljno razvedena.

Michael Burian 'Vltava'

Подели на овим сајтовима

Moravski folklor je karakterističan po zome što osnovnu, noseću melodiju zj. temu vrlo često prati ornamentima prebogata pratnja kojha ustvari čini nezavisnu melwediju od te glavne, takvu kontra-temu sa svojim samostalnim razvojem i natoliko osloboženu da se douimaju kao dvije melodije u jednoj. Takva je i ta slezska pjesma koju vam naćžalost ne mogu pokazat jer je nema na You Tube, imam je ja ali kaseti, pokažem vam ju kad je prevedem na mp3 ali sad za to nemam vremena, za mjesec dva dana. ovdje ćete čuti dosra eazigran, titerni, titravi i napirlitani klarinetovi solo, solažu koji je ornametički slično kao tamo a sličan je način vođenja melodije. Ustvari tamo u toj slezskoj je cvijeli klarinetov solo komplet skoro bez nekih većih sištinskih preuređivanja prenesen u Vltavi a kako sam rekao ta što je u Vlativi postala glavna tema, tamo u toj slezskoj narodnoj je bila kontra, samo je znači stavljena do druge pozicije. U toj narodnoj je vila prateća kontra a u Vltavi se pojavkljuje kao noseća a ono i čemu je slična s tom jatikvom je samo njen muzički "tazvod", razvijanje te jedne već eksponirane teme, zato nema teorije da se Smetana isnpirisao tom rumunskom narodnom, Hatikvom ili nekakvom drugom u pisanju Vltave jer je koncept, zakladna, osnovna matrica savim drugačija i tačno do detalja se zna kojia - moravskoslezska folklorna pastirska balada ili idilična pastorala/pastorela. 

Moravska narodna pjesma

http://rutube.ru/video/8967008b0f782b4b7118a3fd29543177/

Kako sam rekao, folklor je zatvoreni sistem, kao muzički jezik danog naroda u kojem sve "riječi" tj. rečenice, pjesme, igre, korespinduju međusobno i u nalaze se u odnosima uzajamne suvislosti jedno s drigim, svako izgleda kao dalja varijacija tog drugog. Evo jedne moravske balade Kad bih bila jagodom, koja ima čak i istu osnovnu muzički temu kao Vltava samo neznatno invertovanu: Vltava - re, mi, fa, mi, fa, sol, la, Kebych byla jahodú: re, mi fa, mi, re, mi, , la. Ako ih naizmjenično ponavljate za sobom primjetite da se odnose međusobno kao postavljeno pitanje i dani odgovor, teza i antiteza, tema i protutema, tomu se kaže da uzajamno korespendiju jer su dijelovi istog tog folklornog sistema shvaćenog i poimanog kao jedan te isti "jezik" metaforički govoreći. Ko zna note i ima neko osnovno ili šire muzičko obrazovanje iz slušanja će odmah utvrdit kako je to tačno mišljeno. Znači ta Hatikva ili ta rumunska u najboljem slučaju ougledaju kao Vltava sa pridanim karakterističnim  jevrejsko-sefardskim muzičkim arabeskama (daju se lako tamo prepoznati) ili kao Vltava bez tih uskrasa, što govori u prilog tome da je sličnost najvjerovatnije slučajna ako je tačno da Cohen nije našao inspiraciju u Smetani jer znamo sigurno da to obrnuto nije bilo - Smetani nije bilo potrebno tražit inspiraciju van tog moravskog kruga ili sistema.

Laďka Kozderková - Kebych byla jahodú

Подели на овим сајтовима

Ne znam kako je to s tim kod Jevreja s tom vodom, tamo mi imamo to da je sv. Jovan Krstitelj propovijedao krst vodom a također i iz onih 7 zala egipatskih vodu koja se u krv pretvorila i kod Izajie gdje Jordan poteče uzvodno što mi svi hrišćani i zapadni i istočni oslavljamo kao Bogojavljenje - Epifaniju. Kod starih Slovena je voda znakom čistote, nedužnosti i smrti. Ovdje na Moravi imamo mnogo pjesama o vodi koje su porijeklom iz staroslavenskle a tradicije a potom ysu bile hristijanizirane, tato sa starim Slovenima sv. Ćoril i Metodije niso imali tako mnogo posla da im objasme značenje krštenja vodom, Slovenima je to izgledalo kao praznik "Kupala" obogaćen o nešto što još nisu znali, o "Radosnu vijest" i zato se tim prazmicima danas kaže. Na Ivama na Kupala. Još vam dam link od svog kanala na Rutube koji namjeravam dopunit s daljim vrlo zanimljivim snimcima slovenske duhovne i svjetovne, folklorne muzike. Tamo što čujete nećete tako šale pronaći nigdje na svijetu. Sve su to snimci slovenske muzike i duhovne i svjetovne tj. folklorne kakve ćete teško naći negdje drugdje.

http://rutube.ru/video/person/98191/

Подели на овим сајтовима

sv. Ćoril i Metodije niso imali tako mnogo posla da im objasne značenje krštenja vodom, Slovenima je to izgledalo kao praznik "Kupala" obogaćen o nešto što još nisu znali, o "Radosnu vijest" i zato se tim prazmicima danas kaže. Na Ivama na Kupala. 

Sveti Ćiril je tačno, taj Ćoril sam ja.  ovo je moravskan grupm koja je inače hrišćanska - "s Moravu" a u repertoaru imaju zmodernizovane verzije najstarijhih slovenskih hrišćanskih a također i predhrišćanskih pjesama:

Hradišťan - Voda má [ČT2]

Подели на овим сајтовима

Зато што јесте.

Смета ми то што су тумачења једнозначна, једносмерна и нетачна. Кад их већ копира... да се зна одакле.

Ipak tako ne mislis nego to iz revolta pises,a da si procitao ono sta si mi rekao da si procitao ti bi se setio odakle su ove price iz kojih knjiga. Lepo ti pise ko je sta reakao i iz koje je to knjige prepisano u toj njizi odnosno citirano,procitaj malo  detaljnije to sto postavljam i bice ti jasnijee.

nemoj kao ona rada dosla i zatvorila temu,dvadeset ljudi je uskraceno od strane nekoga, zato sto je rada smatrala da ta tema nije u redu,nisu nju kaznili zbog uvredljivih poruka nego su temu zatvorili zarad uvrede,kontra diktorno,tebe smatram ozbiljnjim sagovornikom.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Duhovi iz prirode

Helena Petrovna Blavacki, teozof, okultista i nju ejdzer, daje objasnjenje o duhovima iz prirode. Ona pise:

“DUHOVI IZ PRIRODE. — Stvorenja koja su evoluirala u cetiri kraljevstva — zemlju, vazduh, vatru i vodu — a koje kabalisti nazivaju
gnome, silfi, salamandri i undini. Oni se mogu nazvati prirodnim silama i delovace bilo kao verne sluge sveopsteg zakona, ili se
mogu aktivirati preko bestelesnih duhova — bilo cistih ili necistih ili preko zivih poznavalaca magije i vracanja, kako bi doveli do
odre|enih pojava u prirodi. Takva bica nikad ne postaju ljudi. Ova se bica, pod opstim opisom kao vile ili vilenjaci, javljaju u pricama, bajkama, tradiciji ili poeziji svih naroda, kako drevnih tako i savremenih. Postoji citav niz njihovih imena: peri, dev, dzin, silvan,
satir, faun, patuljak, norn, nis, kobold, vilenjak, stromkarl,undine, niksi, salamander, ponk, bendi, kelpi, piksi, ljudi iz mocvare, dobri ljudi, dobri susedi, zene iz divljine, miroljubivi ljudi,bele zene — i mnoga druga. Oni su vidjani, njih su se plasili,blagosiljali su ih, zabranjivali i prizivali u svakom kutu zemlje i kroz sva razdoblja. Da li cemo onda dopustiti da je mozda istina da su svi koji su ih sreli halucinirali?

Jedan nju ejdz katalog prodaje kasetu o duhovima iz prirode i postavlja pitanje:

sta je duh iz prirode? Usmena tradicija i knjizevnost opisuju duhove iz prirode kao vile, patuljke i andjele. Upoznajte se sa
kvalitetima i osetljivoscu ovih neobicnih, tajanstvenih stvorenja, od primitivnog do slozenog. Ova kaseta razbija mitove i otkriva
principe interakcije izmedju duhova iz prirode i ljudi, takodje se doticuci i uobicajenih koncepcija sotonskih i demonskih bica. Na
bezbednom putu kroz meditaciju za kontakt sa duhovima iz prirode, bicete ocarani dok budete ose}ali ljubav i radost koje izobiluju
u njihovom ocaravaju}em carstvu.

Подели на овим сајтовима

9. Tarot i druge karte

Sa ponovnim ozivljavanjem okultnog i nju ejdz pokretom pojavilo se i novo interesovanje za tarot karte. Knjiga Nju ejdz almanah (The
New Age Almanac) objasnjava:
Tarot je poceo da stice OKULTNE asocijacije i da se PRVENSTVENO KORISTI ZA GLEDANJE U KARTE, PRORICANJE SUDBINE I
GATANJE sa kartama. Osoba koja je najodgovornija za novonastali razvoj tarota bio je pastor (propovednik) francuskih hugenota,
Antoan Kur De zeblen (Antoine Court de Gebelin — 1719-1784). Tokom 1770-tih godina, De zeblen je postao aktivan u pariskim
MASONSKIM krugovima i pridruzio se Filaletima (Philalethes), francuskom MASONSKOM OKULTNOM REDU koji se razvio iz ucenja
Martina De Paskvalija (Martines de Pasqually — umro 1774). On je postao svrseni OKULTNI naucnik. Ova francuska okultna vestina
je postala osnovni elemenat revolucionarne misli koja ce nekoliko godina kasnije svrgnuti francusku vladu.

De zeblen je otkrio tarot preko svojih drustvenih veza. Odmah je u njemu video OKULTNU SIMBOLIKU i povezao ga sa drevnim
Egiptom. Kad se raspadao stari Egipat, svestenici su napravili karte za igranje kako bi sakrili svoju mudrost od neprosvecenih i
u isto vreme obezbedili njihov opstanak. On je zakljucio da su karte putovale do Rima, gde su bile u posedu papa koji su ih
odneli u Avinjon. Iz Avinjona su se rasprostranile sirom Evrope.

De zeblen je objavio svoje spekulacije 1781. godine u osmom tomu svoje visetomne studije starog sveta, Prvobitni svet (Le Monde
primitif), u kome zapocinje sa naznacavanjem okultne simbolike tarot spila. De zeblen je, na primer, taj koji je pokrenuo ideju da
22 glavne karte treba izjednaciti sa 22 slova hebrejskog alfabeta.
U eseju koji je napisao njegov nepoznati prijatelj, a koji je dodat na njegov sopstveni rad o tarotu, De zeblen je predlozio da se
TAROT KORISTI KAO METOD PRORICANJA BUDU]NOSTI. Ideju je prihvatio gatar poznat samo pod imenom Eteila (Etteilla), koji je
1783.objavio knjigu u kojoj detaljno objasnjava metode za proricanje sudbine uz pomoc tarota, a tokom naredne decenije izdao
je i mnostvo knjiga i clanaka o proricanju sudbine uz pomo} tarota i drugih sredstava. Gatanje uz tarot je postajalo sve rasprostranjenije tokom decenija nakon Francuske revolucije.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...