Лидија Миленковић Написано Јануар 22, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 22, 2010 дефекти и негативне стране свих народа су исте, јер смо сви људи.[quote author=Меда Брутал E,ovo potpisujem i ja. Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 15, 2010 Пријави Подели Написано Март 15, 2010 fantastičan članak,smile... nema se šta dodati ni oduzeti...a svako se češe gde ga svrbi...komentari su dokaz da je tekst bio pogodak u centar Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 15, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2010 fantastičan članak,smile... nema se šta dodati ni oduzeti...a svako se češe gde ga svrbi...komentari su dokaz da je tekst bio pogodak u centar "0110_hahaha is the greatest composer..." каже она фамозна из филма "Сибирски берберин". 0110_hahaha Хвала на лепим речима, надам се да ће бити још оних разумеју шта је овај писац хтео да каже. Молим се за то разумевање... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дориан Написано Март 15, 2010 Пријави Подели Написано Март 15, 2010 Сви анђели на небу на српском поје Господу Богу Србину своме. Бежите од паписта као што се бежи од змија - Свети Марко, митрополит Ефески (Исповедник Православља) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 19, 2010 Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Сви анђели на небу на српском поје Господу Богу Србину своме.што ово мени потпуно логично звучи.наравно, не искључује могућност да би остали народи чули на свом матерњем исто, а и Отац нам је свима, тако да је припадник и сваког народа bicycle пази кад ми не би сметало, иако је вероватно неправилно, да Господа осликају и као африканца или азијата ... има један црни амерички свештеник причу о свом прошлом криминалном животу где се први пут идентификовао са иконом светог Мојсија коју је видео у затвору, који је тамнопут иконописан, јер није себе видео у ''религији белог човека'' ... јел има ово неког смисла што сам написао? :bicycle_2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Ако уђемо у "логику" Педесетнице, тог првог рођендана хришћанске Цркве, и наше наше мале службе "педесетничарске" на свакој Литургији, видећемо да ово Медо што си написао има смисла. Осим што се у овом догађају открива наднационални домен Литургије, тиме и народа Божијег, открива се и да у тај дан беху сабрани многи људи из различитих крајева, али да захваљујући дејству Духа Светога, на неки начин Тог благодатног "преводиоца" страних језика, свако је разумео другог захваљујући Његовом утицају. Занимљиво је видети реакцију људи, јер и поред утицаја благодати многи реагују и даље "одбојно" говорећи за апостоле да су пили вина од раног јутра... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Април 19, 2010 Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Brate Smile,razumem te u potpunosti,cak sam clanak odstampala.Vecina stvari koja je napisana je 100% tacna,na vlastitoj kozi sam osetila.Da boli,boli,ali gvozdje se u vatri kuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Не знам баш, некако ми то одмеравање ко је веће националности удара на Тајну присности коју нуди и дарује Дух Свети, Који самим тим што показује примат духовног сродства са другима изнад биолошког, самим тим претендује да не одмерава ко је "ближи срцу по националности". Самарјани рецимо нису заједничарили са Израиљцима, па опет Господ говори чувену причу о "Милостивом Самарјанину" а што је итекако вређало тадашњу националну свест Јудеја јер су у свему тражили поделе кроз Закон. Христос јесте најпре дошао Јеврејима, и Сам је говорио арамејским језиком као показатељем националне припадности, али Он Сам постаје мета свима када започне причу о Царству Небеском које премашује не само националне оквире, него и полне разлике ("Нема више мушког ни женског"). За нас који живимо у смрти јер нас разједа време и простор, нажалост и ближњи, то је тврда беседа. Данас нам је дарована благодат, од Педесетнице Тајна не престаје, али се бојим да било какво увођење класификације на достојне и недостојне, овакве и онакве, па на крају Србе и Несрбе, може само показати да не разумемо довољно Светлост Есхатона у којој учествујемо... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 19, 2010 Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Јер Србин једва чека да упозна некога представљајући се културним понашањем само да би испитао све туђе недостатке и тајне за своју радозналост коју ће злоупотребити за неког трећег слушаоца. Једва чека са неким да се сроди само да би га што више понизио заборављајући почетничку културу која је више била налик стратешком лицемерју неголи култури. Зато Срби не воле пуно да разговарају а ако и разговарају то је опет у име критизерства. Ово је мој основни проблем са Србљима , од када сам дошо међу Србље ево до сада никако да укапирам да добар део међуљудских односа овде на Балкану се управо заснива на овом принципу. Само нешто бих кориговао , ово није генерално српски проблем од овога пате сви Балканци, е сад ако србизујемо балкан онда можемо рећи да је ово генерално српски проблем. Такође мислим да је ова појава на Балкану последица неке трауме или неког извитоперења услед погрешне идентификације. Јер Бог будући без нације у себи изгради многе, и иако дошавши прво међу Јевреје, не пожеле да „ојевреји“ цео свет, него да све нације претвори у Царство Небеско. Бог није без нације, све су нације његове, он је наднационалан, као и у свему осталом што је над , такође рођен је као Јеврејин, то је његова телесна особеност између осталог.Као што је погрешно рећи да је Бог само Јеврејин ,тако је погрешно мислити и да нема ништа са Јеврејима.Јер он је ипак Јеверјин по телу али као Бог не може бити само Јеврејин и зато се назива -Син Човечији , јер иако је Јеврејин ипак је и свечовек , у њему је човечност пре свега и над свим људским поделама па и националним. Такође ова реч претвори је погрешна, не ради се ни о каквом претварању, јер свака нација у Царству Небеском и даље остаје своја, дакле неће нација нестати уласком у Царство небеско, неће се Србин или Јудејин претопити у неку нову нацију звану Царство небеско, овакав начин размишљања је типичан за националисте , у категорији нације . Не није нација мерило за Царство Небеско , ни у позитивном али ни у негативном(анти;негирајућем) смислу. Нације и народи ће бити уведени у Царство Небеско, и уводе се ваћ сад, а не претапају се , не асимилују , нити претварају у Царство Небеско , јер Царство Небеско је изнад категорије националности. јер Србин најмањи на свету жели да цео свет претвори у себе налик првом Адаму. Ово покушавам да разумем али не успевам. Шта да претвори кога коме , и какве везе сад у целој причи има Адам? Да, највећа гордост се налази у најмањем народу, баш као што најмањи пас има комплекс страха од великих људи и животиња па лаје на све што се креће и онда када га нико не дира.Мада је неумесно један народ поредити са псом, поготово свој народ , ипак ова констатација не стоји из простог разлога што простим прегледом историјских догађаја ово "лајање" Срба на веће од себе није без основа, јер мало који већи од Срба а који се нађе у близини Срба не докачи те исте Србе и то баш онако поштено.Непотребно је да збрајам све жртве тог "докачивања", и превише их је. Такође у питању је још једна траума, па и ако га нико не дира, ипак дирао га је претходно и превише. Најгоре што може да се деси Србину јесте његов ментално ограничени егоизам који укида другог. Ако не клеветате и не бавите се другима, а нарочито ако не препричавате по хиљадити пут своје проблеме, ви нисте Србин, ви нисте „in“ Ово је општи проблем , такорећи опште место сваког палог и грешног човека.Значи није типично српски проблем , већ типично грешнички проблем. Самосажаљење и пројекција, "извади брво из свога ока"-тих година када је то Христос рекао близу горе Маслинске Србаља није било... Још ако у вери стојите, онда нисте модерни, заборављајући да је Христос исти јуче, данас и у све векове. Не, ви сте секташ, будала, једностран човек а често окарактерисан као неморалан и настран. А по којим то судовима такви мере ако сами немају тај грех у себи кроз којег и могу да идентификују грех у другом? Ово пак опет нема везе генерално са Србима, ово је пре свега одраз духа времена, јер овако узевши ван свих историјских контекста испада да су Срби овакви били кроза сва времена , а знамо лепо да нису. Данас се може рећи да добар део народа јесте секуларизован и ово је управо одлика секуларистичке свести а не Српске националне свести. Наставак критике на остатак текста следи касније... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Похвале за труд, Жељко! Међутим, егзегеза таквих мисли као да намерно претендује да исквари даровани смисао уметнут у сам контекст реченица. Наравно, свако може да чита и тумачи онако према нахођењу и нарави своје душе -личности. Не бих се сложио са констатацијом да ће се национални идентитет "прелити" у Царство Небеско. Што каже апостол Павле "још се не показа шта ћемо бити". То значи да ми не поимамо метаморфозу нашег тела у благодати Тројице на адекватан начин, јер ћемо се од Његове светлости толико изменити да нећемо ни знати нити пожелети другу нацију осим наднације Царстве Небеског. Уроњеност у садашњи век нам онемогућава овај поглед. Бог је створио све нације - зато је наднационалан. Које нације је био први човек Адам? Које нације су Анђели на небесима? Које нације је сам Христос - и ми ћемо бити те нације али то није Јудејска нација, а што иде у прилог нашем српском призиву. Понављам, не генерализујем, волим што сам Србин али нисам искључив; волим што сам Србин али Бог није призвао моју веру - као акт егзистенције - на основу моје националности већ на основу вере која је изнад нације. Божија воља је обожење личности а не нације, јер тако сами стојећи у антропоморфизму, почињемо да болујемо од обоготворења нације. п.с. и демони су хтели своју "државу" па су отпали од Бога... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 19, 2010 Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Занимљиво је видети реакцију људи, јер и поред утицаја благодати многи реагују и даље "одбојно" говорећи за апостоле да су пили вина од раног јутра...па да су пили рујна винца од ране зоре, ништа се не би разумели и били би багра на таквом догађају, а ми данас за Православље не бисмо знали klapklap клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 19, 2010 Пријави Подели Написано Април 19, 2010 ... а више ни Јелина ни Грка ... за мој појам, деца се воле свако посебно, или било би бедак да више волим сестру од оца или мајке. ја би на то одговорио само једно: стрељај ме, ал немој да ме тераш да бирам између два ока које ми је милије. иначе, ја на нацију гледам само као на треће име на адреси, мени су људи све црвене крви ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2010 Занимљиво је видети реакцију људи, јер и поред утицаја благодати многи реагују и даље "одбојно" говорећи за апостоле да су пили вина од раног јутра...па да су пили рујна винца од ране зоре, ништа се не би разумели и били би багра на таквом догађају, а ми данас за Православље не бисмо знали Да, али ако то пребациш на савремени контекст, видећеш да си такав за друге данас лудак који не зна шта прича... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2010 ... а више ни Јелина ни Грка ... за мој појам, деца се воле свако посебно, или било би бедак да више волим сестру од оца или мајке. ја би на то одговорио само једно: стрељај ме, ал немој да ме тераш да бирам између два ока које ми је милије. није у питању етичка дилема...таквог типа "или-или"... реч је о томе што ти сестра, отац или мајка неће бити сестром, оцем и мајком у овом свакодневном - пропадљивом, смртном, биолошком - смислу када наступи Есхатон... а ако тако нешто кажеш људима, а нарочито националистима - или си јеретик или си лудак... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 19, 2010 Пријави Подели Написано Април 19, 2010 ... а више ни Јелина ни Грка ... за мој појам, деца се воле свако посебно, или било би бедак да више волим сестру од оца или мајке. ја би на то одговорио само једно: стрељај ме, ал немој да ме тераш да бирам између два ока које ми је милије. није у питању етичка дилема...таквог типа "или-или"... реч је о томе што ти сестра, отац или мајка неће бити сестром, оцем и мајком у овом свакодневном - пропадљивом, смртном, биолошком - смислу када наступи Есхатон... а ако тако нешто кажеш људима, а нарочито националистима - или си јеретик или си лудак... видиш, нисам размишљао шта ће бити са мојим блиским ближњима, и по ком критеријуму, то јест већ је погрешно и да га имам.није страшно, јер никоме ниси добар, ал сви те поштују као чудака и сиротог у главу паааааа, овде су ми рекли да сам јеретик. код куће сам лудак што се теретим таквим стварима, што нисам у фазону ''сипај и не мисли''. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука