Никола Поповић Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Незадовољни сељаци тврде да више неће регистровати своја пољопривредна домаћинства већ ће њиве давати у закуп Богољуб Стефановић (Фото З. Глигоријевић) Јагодина – Према закону којим се уређује порез на доходак грађана, пољопривредници ће од 1. јануара наредне године морати да воде пословне књиге. Они који добијају статус предузетника књиге ће морати да води по два основа. По сили закона уколико је обвезник пореза на додату вредност и по сопственом опредељењу уколико је реч о носиоцу породичног пољопривредног газдинства уписаног у регистар пољопривредних газдинстава. Вођење књига за Радишу Радисављевића из Медвеђе код Деспотовца, који обрађује 52 хектара, неће бити никакав проблем, јер он већ пет година уредно бележи приносе, врсту и количину баченог ђубрива, чак и временске прилике. Поред тога, он је један од 80 пољопривредника који су управо обучени за вођење књига, коју је организовала Пољопривредна стручна саветодавна служба из Јагодине. – Било је реално да уведу књиговодство, али наш сељак није спреман на то. Мислим да 85 одсто њих неће моћи да води књиге. Они чије су њиве запарложене мораће да дају њиве у закуп или да их продају онима који ће хтети да их обрађују. Више неће бити хоби пољопривредника, већ ће радити или ће остати без својих њива – наводи Радисављевић за „Политику”. Момчило Дачић из Дубља, који је по повратку из иностранства, како сам каже, из хобија обрађивао своја четири хектара, већ их је дао у закуп. – Пошто сам видео у Паризу да опстају само велики, знао сам да ће то време доћи и код нас. Неће више моћи да се обрађује по 30 и 50 ари, чак ни хектар. Само онај ко буде имао 20 до 30 хектара моћи ће нешто да заради. Стари су неписмени, неће имати ни плате књиговође, па ће њихову земљу узети они који морају да раде, јер им је то једини извор прихода – оцењује Дачић. Богољуб Стефановић из истог села каже да са својих седам хектара неће моћи да оствари зараду и да од ње плаћа књиговођу. Због тога неће више регистровати пољопривредно газдинство. Радиће једино ако његова супруга Златана, која има Вишу економску школу, буде умела да води књиге. – Обрађујем 15 хектара и имам минималну зараду. Књиговођу бих могао да плаћам ако хонорарно радим као зидар. Мада бих могао да примим и једну девојку од 22 године да ми води књиге, јер смо ми неписмени – шали се Зоран Манојловић из Дубља. Зоран Манојловић ((Фото З. Глигоријевић)) Милица Сибиновић из Плане код Параћина, која има 72 године и живи од пензије од око 14.000 динара, располаже само једним хектаром, док се други води на њеног сина Љубишу. – Наша земља је веома лоша. У Плани само у неколико кућа живе млади који могу да обрађују земљу. Одакле ми да плаћамо књиговођу. Ни млади, који су углавном незапослени, па их издржавају родитељи, неће моћи да одвоје новац за то. Нико није дошао да види како живимо, а само доносе неке нове законе – каже Сибиновићева за наш лист. Објашњење из Министарства финансија Поводом обавезе вођења пословних књига физичког лица које остварује приход од пољопривреде и шумарства, Министарство финансија је саопштило да лице које остварује приход од пољопривреде а нема статус предузетника нема обавезу вођења књига. Физичко лице које остварује приходе обављањем делатности пољопривреде и шумарства, тј. приходе од продаје пољопривредних и шумарских производа стиче статус предузетника по сили закона или по сопственом опредељењу. По сили закона се тај статус стиче уколико је обвезник пореза на додату вредност у складу са законом о ПДВ, наводи се у саопштењу, преноси Фонет. По сопственом опредељењу, уколико је реч о носиоцу породичног пољопривредног газдинства уписаном у регистар пољопривредних газдинстава у складу са прописима којима се уређује регистрација пољопривредних газдинстава који се определио да има својство предузетника, наводи се у саопштењу. Предметно опредељење се обавља подношењем пореске пријаве надлежном пореском органу. Само у наведеним случајевима постоји обавеза вођења пословних књига у складу са законом којим се уређује порез на доходак грађана, додаје се у саопштењу. З. Глигоријевић објављено: 14.12.2013. Извор: ПОЛИТИКА Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Децембар 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Мени је ово очајно! Очекујем порезе и на загађени ваздух и на право коришћења загађених река... Па добро да ли смо ми нормални?! Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 16, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2013 Jos jedan pokazatelj da je ovde sistem potpuno unisten, i da vise nema blage veze s mozgom... Никола Поповић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука