Jump to content

Бесим Спахић

Оцени ову тему

Препоручена порука

besim-spahicraz.jpg

"Prof. dr. Besim Spahić (1954 - ) je doktor komunikologije i redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Rođen je 1954. godine u Travniku. Počeo je raditi kao novinar na RTV Sarajevo. Poslije dvije i po godine rada u toj medijskoj kući, prelazi na Fakultet političkih nauka u Sarajevu, na odsjek za žurnalistiku. Tokom rata profesor Spahić je živio u Ljubljani, radeći kao kreativni direktor u agenciji "Studio Marketing".[1]

Jedan je od najznačajnijih teoretičara s područja političkog marketinga u regiji.[2] Bavi se publicistikom i teorijom kulture. Do sada je objavio niz knjiga iz tih oblasti. Napisao je 18 knjiga iz oblasti reklame, političkog komuniciranja, političkog i kulturnog marketinga, imidža, poslovnog komuniciranja i dizajna, a bio koautor njih 5.[3]

Kao slobodni umjetnik potpisuje različite muzičke, teatarske i književne projekte. Pisao je i pjesme za mnoge muzičke zvijezde sa prostora ex-Yu (Nikša Bratoš, Seid Memić Vajta, Giuliano…). Tečno govori francuski, slovenski, italijanski i engleski jezik.

Besim Spahić je marta 2012. dospeo u žižu javnosti nakon predavanja održanog u Kaknju, kojim oštro kritikuje sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini i poziva na prevazilaženje etno-religijske podeljenosti."

http://www.youtube.com/watch?v=Gth8CUplhMc

Подели на овим сајтовима

Истина мање лупета од "бошњачке" елите...

али и даље лупета...

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Bas tako, slucajno smo se upoznali nekom prilikom. Relativno interesantan lik, ali nimalo naivan u sirenju bosnjacke propagande, samo sto to radi na jedan simpatican "multi-kulti", "urban" nacin pa se naivci neretko upecaju u te njegove price...

Подели на овим сајтовима

Ни Калај није сумњао у чињеницу да су босанци заправо сви  срби и сва историја босне српска историја, док није забранио своју књигу у којој је то тврдио.

Подели на овим сајтовима

Да се и то све примјетити. Ал' објасни човјек неке ствари. Главно ми је како погоди небулозе које све три стране у БиХ причају, као када прича о свом рођаку, неком хоџи ( у видеу који сам поставио ). Најбољи дио је убједљиво када прича о свом студенту који се чуди "шта све Чифути раде, побише Палестинце", а Бесим одговара:"Па пола Палестинаца ти је православно!" :D

Указује на мане свих страна, то је важно. А да ли шири бошњаштво? Да, шири га, али не оно опасно бошњаштво Алије Изетбеговића. Заправо, прије бих рекао да он ни не шири бошњаштво, већ босанство ( појам који обухвата читаву БиХ, а не само муслимане-Бошњаке. А сад, то што би Бошњак и Босанац требало означавати исту ствар је нешто друго. Повијест зна бити много иронична и парадоксална као што је и са овим ријечима ). Штета за Бесимово босанство што је БиХ таква држава да може постојати само оваква каква је сада ( мала Југославија, још лошија верзија ), или да пукне...

Истина мање лупета од "бошњачке" елите... али и даље лупета...

Погледа ли видео? Ево неколико ствари које је рекао:

-Чињеница је да је православље најстарије у Босни, па и у хришћанству. Католички обреди су се тек касније издвојили.

-За вријеме Аустро-Угарске ко се борио за Босну против Беча? Православни и Муслимани, али православни у првом реду.

-Ајд ти објасни Србину или Бошњаку да је неки Палестинац Бесим и да је православац. Ма ђе ће то!

-Немамо ми три језика, него три различите стандардизације. Али ако је мала разлика, будале ће покушавати да од комарца направе магарца.

- Све шта је рекао и како је изгрдио емисију "60 минута" за са Бакиром Хаџиомеровићем ( колико је та емисија "непристрасна" зна се у БиХ добро. У РС се и зна и види, а у ФБиХ се зна, али се прави да се не види, или се не зна... Додик је добио надимак "врховни вожд" у тој емисији. Стварно, тачно је што је др. Спахић рекао... ), што је незамисливо да неки изетбеговићевски Бошњак уради.

Посебно је занимљиво када прича о језику, како је заправо босански. Ако ћемо територијално гледати, оно...јест. Источнохерцеговачки дијалекат, на којем је саздан српски књижевни језик, је својим највећим дијелом у БиХ распрострањен. Ал' по језичким карактеристикама, тај дијалекат је засебан од босанског. Тешко је то примјетити на папиру, а сада и у говору. У босанском дијалекту није извршено ново јотовање ( стапање "дј" и "сј" у "ђ" и меко "ш" (ś) и сл. ) па Босанци говоре дјеца, дијете, дјевојка, сјекира... Источнохерцеговачки дијалекат је извршио ту гласовну промјену. Али, Вук је није узео за свој језик ( не знам из ког разлога ). Схватио сам ово када сам прошлог љета чуо свога ђеда како каже:"śеди, сине.", па се сјетих и како је раније говорио "śекира" и "ђевојка" итд. Тако су говорили скоро сви старији људи из мог мјеста, а ми "урбани" млади стандардним језиком. До тада сам се све трудио да говорим књижевно, јер сам мислио да је то потпуно наш дијалекат који сте ви, Шумадинци, Косовци и Војвођани ( ел тако Жељко, оно када кажеш да нешто "волЕш" или не "рОзумеш" :p ) измијенили донекле. А сада већ ударам по новом јотовању :D Нема "деде" него има "ђеда" и тако :)

Дакле, без новог јотовања је све западније, у овом случају босански. Ново јотовање има источнохерцеговачки дијалекат ( Црна Гора, Рашка, западна Србија, Херцеговина, источна Босна... ) и то је српски на којем је изграђен српски књижевни језик ( има више варијација српског народног језика, али овај дијалекат је далеко највећи ). Оба дијалекта су штокавски, четвороакцентуални, имају скоро све исте гласовне промјене, осим неких, па и овог новог јотовања (а оно "ћаћање" је изгледа највише "питарски", сарајевски зонфић, мада и у другим дијеловима се примјећује, само не толико изражено као код Сарајлија).

Испада на крају да ми када пишемо, то најприје личи на босански, али већ при говору и при неким детаљима увиђа се да је источнохерцеговачки. На примјер, босанац би рекао:"Ах, да се примјетит." ( ОЧИТО нагињање благо ка хрватскијем говору ), а источни херцеговац:"Ах, да се примјетити.", али босанац би рекао:"Сједи, дијете.", а Ера би:"śеди, ђете.". Стандардни српски језик на папиру стварно некада личи на босански говор, но ако се зна како је наш стандардни језик настао, онда није проблем када дође неки Бошњо и жека:" 'Ај, ви, Вла'и прићате босански ба!", а ти склопиш руке, као свегосподар Вучић, и благим, дубоким тоном почнеш:"Гооосподине...да Вам испричам причу о једноме Вуку...". Ал', то су све различити народни говори истога језика ( с тим што су Хрвати преузели српски па га боље чувају од нас самих. Никада Међимурац није био Међимурац, него Међимурец. А на српском би био Међуморац, а Прекимурци би били Прекоморци итд. ). Како ћемо га звати, тај наш стандардни језик...питајмо политику :)

И опет се расписах о језику... Ако кренем о повијести или језику, романе пишем :D
Него, натраг на Бесима. Бесим нам не би ваљао док не би постао бошњачки Чеда Јовановић, као што Бошњацима не одговара нико до Чеде Јовановића. Свако иступа из своје матрице, идеолошке, културолошке, мисаоне... Умјесто да се осврћемо на оно што нам је заједничко, важније су нам разлике ( this sounded so...hippy...peace everywhere! :D ). Зато и постоје разне Чеде. Разлике ће увијек постојати. Човјек је става да је наш језик босански, а није, већ има неке одлике босанског, али му је основа чисто српска. Да не спомињем и друге ствари које је рекао у видеу ( узећу ипак да сте га одгледали ) са којима се не слажем, али за које разумијем зашто их каже. Иступа из своје матрице.

Препоручујем да се одгледају његови видео снимци, интервјуи и гостовања. Није савршен, али опет...ко је? И ја волим гледати како наш Шешељ шалта и зеза незналице, а поготово када крене о нашој повијести ( јер научим нешто ) иако нисам за његову политичку опцију (а матер ми у Радикалима...еее, који сам ја :D ). Ако ишта, нешто ново се чује код Бесима :)

А исто препоручујем и Дамира НИКШИЋА ( хехехехе ), јер ОВО НИЂЕ НА СВИЈЕТУ НЕЕЕЕЕМААААА :D

Подели на овим сајтовима

Ни Калај није сумњао у чињеницу да су босанци заправо сви  срби и сва историја босне српска историја, док није забранио своју књигу у којој је то тврдио.

Беч је имао ту јаку бирократију и веома, веома послушно чиновништво. Није ни чудно што је Калај тако промијенио мишљење. То ти је била Аустро-Угарска-послушни чиновници и непослушни народ :)

Подели на овим сајтовима

Klovn. Ovo kao kritikujući sve i svakog a posebno Muslimane propagira unitarno "Bošnjaštvo". Mislim, nek se vrate Srbiji i imaće jedinstvenu Bosnu..

A naveo je dosta broj neistina. U Gazi npr. nema pravoslavne većine, preko 99% su sunistki Muslimani. Stečaka ima u svim starosrpskim krajevima sve do Obrenovca naspram Beograda i do Kraljeva i Prištine i ne samo u Bosni, svejedno što ih nemamo u Šumadiji i Pomoravlju i Podunavlju, u Sremu, Banatu ili u Bački koje smo dobili tek kasnije u 13. i u 15. veku. Jeste da u 19. veku ("načertanije" Ilije Garašanina je iz 1844. godine i ne krajem 19. veka, ali dobro) pominjemo Bosnu i Bosance, ali kao srpsku zemlju i kao Srbe, nikad i nijednom nije postojala sumnja da Bosnu moramo da "posrbimo". Jeste da fra Bartol Kasić piše na jeziku koji naziva bosanskim, koji "Ovim dakle načinom odlučih ja Pismo ovega Rituala, ili Običajnika istomaćiti naški, bivši ja govorio, i općio s ljudmi od različih Rusaga Slovinskih, hodeći po sfijtu: i jasam njih ovaka govorenja razumio, i onisu moja: (Karstjani, Rascijani, Serblji, Poluvirci, i Turci)", to je jezik "Jer dakle, ako ja Bosanski upijšem ove rijči..." jer misionira u zemlji Bosni a tamošnji jezik kojim govore bosanski Rimokatolici (Karstjani, Krstjani tj. Hrišćani), Srbi (Rascijani tj. Rašani i Serblji), Pravoslavci (Poluvirci tj. poluvernici) i Muslimani (Turci) naziva bosanskim. I tako dalje i tako dalje... Te iako sam rodoljub i Srbenda, vera mi je naravno važnija od zemlje, jer, citirajući Jovana Zlatousta ili u naše vreme patrijarha Pavla, carstvo nebesko je moja prava otadžbina i domovina. Nek ima on njegovu HHrHHnjHHr Bosonu, zemlju dobrih ljudi, mi pak imamo nebesku Srbiju u kojoj Bog, Jahve, Alah caruje. Rekoh, 1. Hrišćanin sam, 2. čovek, 3. i onda sam Srbin.

Са свиме се слажем, осим да је кловн. Узми у обзир да за просјечног конзервативног Хрвата или Бошњака, наше приче су "кловновске", биле то или не. Рекох, Бесим само наступа из своје матрице, као и ми из своје. Сагледај општи принцип за који се он залаже, ето кад хоћеш, код Босне. Он хоће грађанску БиХ, гдје се суверенитет темељи на сваком појединачном грађанину, без обзира на националност. Што је и исправна идеја, али хеј, ово је БиХ Није ставио акценат на унитарну ( иако је можда то и мислио ) или централистичку, већ на грађанску. Општи принципи су му релативно добри. . Неће моћи...

За Палестинце не бих знао, несам школовала :D

Само за стећке...мислим да су они посебност динарског становништва, планинског становништва, без обзира на етницитет. Немаш стећака у Војводини јер нема камена тамо. А у Босни је највише стећака јер је у Босни и највише планина. Слично је и са каменим крстовима, као надгробним споменицима, и гробовима крајпуташима-направљени од камена у планинском предјелу. Етницитет не одређује ко гради те камене надгробне плоче, већ терен на којем се живи. А сад, ко је градио стећке, његови су. Приче да се одреди чији су је, по мени, бесмислено. Градило их је динарско становништво, вјероватно и прије доласка Словена, тако да нема смисла покушавати рећи да ли су српски, босански или нечији педесети. Јасно је да је то феномен динарских предјела, културни образац тога поднебља.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...