Искушеник Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 ?????????? ?? ??? ???? ???????? ???? ???? ???? ??? klapklap ????? ????. ??? ?? ?????, ????????... ? ???? ?? ??????? ?? ??? ?? ????? ????? ???? ???? ?? ?? ???????? ? ?????? ?????? ? ????? ?????? ?? ?? ???? ?????. ??????? ?? ?? ??????? ????? ??????. ????? ???? ?? ?????! ??? ??? ??? ????????? ????????? ??.??? ????? ???? ???? ?? ?????????? ???? ?? ??? ??????,??? ? ????????? ??????????? ??????? ???????????! "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 ?????, ??? ????? ???? ?? ?? ????????? ????? ???? ??? ??????? ?? ????????????? ??? ?? ?? ??? ??????? ???? ?? ??? ??????? ????? ????? ?? ?????? ?????????, ???????? ? ?????? ???? ??????? ???? ?? ???? ????????? ????? ?? ???? ????? ? ??????? ??????. Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 ?????, ??? ????? ???? ?? ?? ????????? ????? ???? ??? ??????? ?? ????????????? ??? ?? ?? ??? ??????? ???? ?? ??? ??????? ????? ????? ?? ?????? ?????????, ???????? ? ?????? ???? ??????? ???? ?? ???? ????????? ????? ?? ???? ????? ? ??????? ??????. ??? ?? ?? ? ???? ?????. ????? ?? ?? ????? ??? ??????. ?????? ???? ?????, ????? ????? ? ????????. ????? ?? ??? ?? ? ??????????? ? ????????? ????????. ???????, ?????? ????????? ????????? ?????? ?????. ?????????? ?? ?????, ???? ?? ? ?????, ???? ?? ????? ????? (???? ????????). ?????????? ???????? ??????? ?? ????? ???? ?? ????? ??????? ??????????. ??? ?? ?? ????, ???? ?? ??????? ??????? ?????? ? ?????. ? ????? ?? ???? ??? ?? ???? ????? ??????????? ? ?????????? ??????????, ? ?? ? ????????????? ?????????? ?????, ??????? ? ??????. ??? ????? ?? ????????? ? ?????????? ? ?? ???? ? ?????????? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 Изгледа да некима није довољно то да је Патријарх Иринеј постао поглавар СПЦ вољом ДУХА СВЕТОГА и тиме као најдостојнији архијереј постављен од стране Бога на чело СПЦ. Ако си поштен онда додај и ово: најдостојнији од тројице. А уласку у круг те тројице је претходило гласање, лобирање и ко зна шта још. Можемо само да се досећамо. Можемо се сложити око тога да нам је Дух Свети и овога пута помогао што је од три лоше опције изабрао најбољу. Изгледа да постоје људи који воле да хране свој живот немирима,сопственом острашћеношћу и незнањем,притом дају себи за право да коментрашу неке ствари а притом немају основно знање о њима,што заправо није мана јер се човек учи док је жив,али никако није за похвалу. Пријатељу, од сада па надаље, Епископе наше Цркве нећеш називати јеретицима и лажовима. Ако се то понови, добијаш моментални трајни бан. Овакве изјаве нису могуће на овом форуму. свештеник Иван, гл. и одг. уредник портала Поуке.орг Да ли су Латини црква или не? Прво треба рашчистити са собом драги брат Игор и остали "браниоци вере светоотачке" шта значи појам Црква и црква. Сама реч "црква" не означава аутоматски њену благодатност,али реч "Црква" (ВЕЛИКИМ СЛОВОМ) и тек како означава њену благодатност и исправност (верујем у једну Свету,Саборну..) .Исто као када напишемо "Бог" и "бог" - то је јасно као дан и православни са тим немају никавих проблема. Црква (на латинском ecclesia - заједница) означава ЗАЈЕДНИЦУ ХРИШЋАНА,то јест људи који деле иста религијска убеђења и они не морају бити православни да би били црква,али да би били Црква морају бити део "једне свете,католичанске и апостолске Цркве". Опште је познато да реч црква није у употреби само код хришћана,већ и код сатаниста - јер постоје и сатанистичке цркве. Свим православнима је познато,па и самом Патријарху Г. Иринеју је познато да је само православна Црква - Истинита,Апостолска и једина на којој почива благодат Духа (мада постоје и неки Оци који су сматрали да је и РМК "права црква" и да има "непотпуну благодат"). "ЦРКВА (грч. εκκλησία), Богом установљена заједница крштених и јединствених људских личности, уједињених вером у једнога Бога (Еф 4,5); Тело Христово коме је Он Глава (Еф 5,23; Кол 1,18). У свакодневној терминологији, реч црква, поред већ споменутих значења, употребљава се и за архитектонски објекат (зграда) у коме се врше богослужења - реч црква је грчког порекла - κυριακόν, буквално се преводи као "Господњи дом." Реч црква у српском језику има и другачије значење, које је такође изражено у грчком језику речју еклисија (εκκλησία). Етимолошки, еклисија потиче од грчког глагола έκκαλέω - сазивати, призивати, позивати. Тако, у најширем смислу, реч еклисија значи скуп, заједницу. У преводу Старог Завета на грчки језик, у Септуагинти, термин еклисија има религиозно значење, као сабрање народа Божијег, народа изабраног и призваног на служење Богу од самога Бога. Та реч не означава политичку, економску или неку другу заједницу, већ верску заједницу. Α везивање ове речи у Новом Завету за хришћанску општину показује да је она, од самог почетка, видела себе као Божанску установу, као хришћанску верску заједницу, позвану да огласи Божију вољу и испуни Божије дело. " Ово је класични пример плотског мудровања. Дакле, човек већ унапред има спремљен закључак и онда злоупотреби богословске термине, мало их промеша, вештим интелектуалним зачкољицама упакује у свој закључак – и ето га – црно постаје бело, висина постаје дубина а јеретици постају Црква. А одговор је веома прост. Одговор се између осталог налази у цркви у селу Дракулић поред Бања Луке, где постоји икона новомученика Дракулићких, који су побиле усташе на походу из латинског манастира Петрићевац, предвођене и благосиљане фра Сатаном (фра Филиповић). Е у тај исти манастир је дошао папа Војтила 2002. И на тај начин симболички одавајући пошту кољачима из 1942. Ко има уши нека чује, и ко има очи нека види. Јер не расте са чичка смоква. Римска црква јесте црква и ако је јеретичка заједница заблуделих хришћана, римски папа је и даље римски епископ. Зато ту нема разлога да човек упада у неку беспотребну прелест,јер наша Црква је Источна и има сву поноту благодати Духа Светог,док је њихова црква западна,то јест црква без Духа Светог и Светих Тајни,одељена скупина хришћана одпалих од Истине. Наша Црква је Саборна, Католичанска – Једна, и ти то знаш. Не постоји никаква Црква источна на начин на који ти то желиш представити. И није тачно да је некаква западна црква отпала. Отпао је један број епископа предвођених епископом из Рима. А онда је од тих отпалих отпао још већи број, и тако су настали протестанти. Епископ када отпадне он нема прејемство преношења епископске власти. Од краја 11. века на западу више нема епископа. Папа и кад би се покајао, он би могао у равославну Цркву да уђе као обичан верник, а не као епископ. Он није епископ, без обзира како се у јавности представља. Зато немој да замућујеш појмове. Но није ни то све. Наш нови патријарх не сматра папу заблуделим јеретиком, него себи равним. Он не спомиње његово одбацивање јереси ниједном реченицом. Папа неће доћи у Ниш као покајани грешник а ни као гост, него као први међу једнакима, како је то потписано у Равени. Папа ће доћи као законити епископ Цркве, не одбацујући своју јерес. И што је још горе, доћи ће да разговара о уједињењу, како нас обавештава нови Патријарх. Тј. преведено на српски да разговара о Унији (јединству са њим). И сви на овом форуму то знају. Будите поштени па то признајте. То су Твоје личне заблуде и размишљања. Превише дајеш себи за право,као да си упућен у унутрашња збивања у Цркви.Уоствари врло мало знаш ( а мислим да сам прочитао на "ихтусу" ,да чак и ниси из Србије). Човече, па да ли је могуће да си се спустио на овај ниво аргументације?!? Не могу да верујем. Нико у Цркви ништа не гура и намеће,то су обичне горде и надуване приче "ревнитеља" који од својег незнања и гордисти не желе да прогледају нормалним очима и да постану реални и послушни својој Цркви - на жалост. Неосноване и лажне критике Епикопа. добро размисли следећи пут о методици изражавања на форуму овог типа. Црква не даје благослове за мењање литургије и начин служења. Само да још чујемо оне изјаве од о.Симеона и о.Жарка : " Један Сабор нема право да мења Литургију,једна помесна Црква нема право..." итд,остале небулозе које са православљем везе немају. Ускоро ће се решити то питање на предостојећем сабору. Па знам да ће се почети решавати. Рекао сам већ да сте сада преузели власт и да ћете почети уводити новотарије као званично учење СПЦ. То сам рекао одмах и то је јасно. Јасно је из сваког покрета новотараца. Сад кад сте се дочепали власти, и још када се повежете са државом, открићете своје право лице. Али нека, слава Богу, Вера у Србина неће нестати и тек ће тада још више заблистати. А видећемо да ако сабор буде рекао "свако може да служи у својој епархији по својој вољи" - гомила ревнитеља ће (вероватно,али не дај Боже) завикати како је то издаја православља и како је сабор издајнички и помињаће неки "Руски сценарио" (као што су на "психутусу" помињали).Ма који бре руски сценарио?!? О чему ти то? Какав се то сценарио десио у Русији?Ја лично не преферирам Б.Тадића,демонократију и ову власт,али неки подаци говоре насупрот овим више фанатизованим тврдњама (на овом сајту је био текс али на жалост не могу да га нађем. У том тексту стоји да је је председник Тадић сате и сате проводио поред Патријарха у Болници,да се саветовао са Њим у вези многих ствари и још много што шта.Ја сам се зачудио када сам прочитао,а све је то сведочење оних јеромонаха који су пазили на блаженоупокојеног оца нашег Павла)Брате Александре, ја стварно желим да верујем да ти ово стварно не мислиш. Мислим, ако мислиш, питаћу те нешто: па како бре можеш да будеш тако наиван? Па сада у недељу је била седмица о митару и фарисеју, па зар се не сећаш поуке о онима који су споља добри а унутра гробови? Фарисеји су се молили по цео дан, али плодови зла су ницали из њих. Тадић је чове који је прво уништио српску војску, човек који је продао Косово, човек који нас уводи у ЕУ и НАТО, човек који Србију одваја од Светог Саве. Мислим, мало реалности није на одмет. Ова инсинуација да ће "новотарци" (израз недостојан православног верника) гурати Цркву у Њу Ејџ је право зилотско поимање (не зилотско православно и ревнитељско - већ зилотско одпадничко,то јест расколничко). Црква ће остати Црква во вјек и вјеков. Никакви "новотарци" и "старотарци" и остали не могу јој наудити ни за јоту јер је она НЕПОГРЕШИВА,сваки покушај ће спречен благодаћу Духа Истине и сваки покушај уништења Цркве (са леве и десне стране) ће остати на сметишту историје.Тачно, ово и ја сам тврдим. Леви, либерални и обновљенци, као и десни који тврде да ће руски цар бити јачи од Антихриста, ће се наћи на сметљишту историје. Цркву нико не може победити во вјеки вјеков. Само је питање дана када ће новотарство и сва лажна учења новог доба и лева и десна бити осуђена и анатемисана. Када ће то бити, не знам, Бог зна. Слажем се,сви требамо да отворимо очи,да се скрушимо,помолимо Господа да нам отвори очи и да излије на нас Божанску благодат,али прво морамо да кренемо да скидамо залепљењу гордост и надменост која је прилепљена за наше биће. "Тако ће бити у реалности, новотарци у спрези са државном влашћу ће користити сва могућа средства, неби ли своју "веру" наметнули верном српском народу. Будите уверени у то." Ово је чиста прелест коју заступају расколници,то јест псеудо ревнитељи,зилоти. Познајем неколико таквих и овакав начин фанатизованог разнишљања се не разликује много од њиховог,а из истог извире невера и несвесна хула на Цркву и Бога. Као на оној реклами – уђеш, изађеш и готово. Само испалиш ракету, лупиш етикету и мислиш решио си проблем. Расколници су они који уносе новотарије у Цркву. Они стварају раскол и уносе поделе. Зато немој да мењаш тезе. Свако добро свима!И теби свако добро. Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 ?????, ??? ????? ???? ?? ?? ????????? ????? ???? ??? ??????? ?? ????????????? ??? ?? ?? ??? ??????? ???? ?? ??? ??????? ????? ????? ?? ?????? ?????????, ???????? ? ?????? ???? ??????? ???? ?? ???? ????????? ????? ?? ???? ????? ? ??????? ??????. ??? ?? ?? ? ???? ?????. ????? ?? ?? ????? ??? ??????. ?????? ???? ?????, ????? ????? ? ????????. ????? ?? ??? ?? ? ??????????? ? ????????? ????????. ???????, ?????? ????????? ????????? ?????? ?????. ?????????? ?? ?????, ???? ?? ? ?????, ???? ?? ????? ????? (???? ????????). ?????????? ???????? ??????? ?? ????? ???? ?? ????? ??????? ??????????. ??? ?? ?? ????, ???? ?? ??????? ??????? ?????? ? ?????. ? ????? ?? ???? ??? ?? ???? ????? ??????????? ? ?????????? ??????????, ? ?? ? ????????????? ?????????? ?????, ??????? ? ??????. ??? ????? ?? ????????? ? ?????????? ? ?? ???? ? ?????????? ?????. ? ?? ?????? ?? ?? ???? ?????? ??????? ???????? ?????????? ???????? ?????, ???? ?? ????? ??????, ? ???? ?????? ??????? ???? ?? ????????? ? ??. ??? ????? ????? ? ???? ??????, ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ???????? ??????????. ? ??? ????? ?????, ???? ???? ???? ???????? ???? ????? ?????? ? ???????, ?? ?? ?????? ? ???? ? ?????? ??? ????? ??????????. ???? ?? ??? ?? ?? ???????? ????? ??? ? ??????. Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
banana Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 brate igore Duh Sveti je jos uvek prisutan u spc. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 ?????, ??? ????? ???? ?? ?? ????????? ????? ???? ??? ??????? ?? ????????????? ??? ?? ?? ??? ??????? ???? ?? ??? ??????? ????? ????? ?? ?????? ?????????, ???????? ? ?????? ???? ??????? ???? ?? ???? ????????? ????? ?? ???? ????? ? ??????? ??????. ??? ?? ?? ? ???? ?????. ????? ?? ?? ????? ??? ??????. ?????? ???? ?????, ????? ????? ? ????????. ????? ?? ??? ?? ? ??????????? ? ????????? ????????. ???????, ?????? ????????? ????????? ?????? ?????. ?????????? ?? ?????, ???? ?? ? ?????, ???? ?? ????? ????? (???? ????????). ?????????? ???????? ??????? ?? ????? ???? ?? ????? ??????? ??????????. ??? ?? ?? ????, ???? ?? ??????? ??????? ?????? ? ?????. ? ????? ?? ???? ??? ?? ???? ????? ??????????? ? ?????????? ??????????, ? ?? ? ????????????? ?????????? ?????, ??????? ? ??????. ??? ????? ?? ????????? ? ?????????? ? ?? ???? ? ?????????? ?????. ? ?? ?????? ?? ?? ???? ?????? ??????? ???????? ?????????? ???????? ?????, ???? ?? ????? ??????, ? ???? ?????? ??????? ???? ?? ????????? ? ??. ??? ????? ????? ? ???? ??????, ????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ???????? ??????????. ? ??? ????? ?????, ???? ???? ???? ???????? ???? ????? ?????? ? ???????, ?? ?? ?????? ? ???? ? ?????? ??? ????? ??????????. ???? ?? ??? ?? ?? ???????? ????? ??? ? ??????. ??????? ??? ????????? ????? ??, ??? ?? ??????? ??? ????? ?? ?????. ??? ????? ?? ???? ?? ?????????. ???? ????? ???????? ????????, ??? ?? ?? ????? ?? ?? ??????? ?? ????? ?????????? ??????????? ?????????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игор Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 brate igore Duh Sveti je jos uvek prisutan u spc. ? ?? ?? ?????? ????? ??????????, ?????????? ?? ?? ?????????? ?????, ??? ??? ???????, ???? ????? ?? ??????, ??????. ??????? ????? ????. Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 brate igore Duh Sveti je jos uvek prisutan u spc. ? ?? ?? ?????? ????? ?? ?? ?????? ?????????? ???????? ? ???? ?????? ????? ??????????. ????? ?? ??, ?? ?????????? ???????? ?? ????. ?? ???? ?? ????? ?????????? ??? ????? ?????????? ??????. ???????????? ?? ?? ???? ?????? ????????? ???? ?? ??? ? ?? ?????? ??????? ??? ??? ???? ?? ???????? ??? ????? ???????? ?????????. ????? ???????? ?????, ?? ???? ?? ??. ????? ?? ???? ???????, ?????? ??. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јануар 26, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2010 Ако си поштен онда додај и ово: најдостојнији од тројице. А уласку у круг те тројице је претходило гласање, лобирање и ко зна шта још. Можемо само да се досећамо. Можемо се сложити око тога да нам је Дух Свети и овога пута помогао што је од три лоше опције изабрао најбољу. Лицемерје и сујета изједа човека,али човек мора и треба се борити да искорени ту најгору особину која прождире православну душу човекову. Црква је небески организам! Да ли ће наши пали умови то схватити некад,не знам. Сви ми који се позивамо на одлуке сабора,да ли ће мо схватити да јетај исти сабор ИЗГЛАСАО ТРОЈИЦУ АРХИЈЕРЕЈА, од којих је изабран вољом Духа Светога Епископ Нишки.(мада православна Црква учи да је свака одлука сабора донета вољом Духа Светога,зар не?) Хоће ли наши пали умови схватити да Црква није политичка партија,држава већ ТЕЛО ХРИСТОВО и да САБОРНА воља архијереја изража вољу Духа Светога исто као и жреб. Али неки појединци овде присутни задојени ревности која није по Богу и обманути неправославним православљем схватити да Црква Саборски одлучује и гласа. Таквим демогшким резоновањем можемо ставити у једнакост и изабраност прошлог нам Патријарха Св. Павла (иначе о.Жарко Гавриловић говори да је П.Павле изабран вољом власти и да је све то намештено) и сваку САБОРСКУ ОДЛУКУ НА КОЈУ СЕ "ВИ" ПОЗИВАТЕ - то јест сваку одлуку сабора можемо ставити у једнакост са лобирањем и спољним факторима,исто као за изгласавање архијереја који улазе у круг.Али изгледа овде просветљени ревнитељи безумља јасно знају где Свети Дух и када Свети Дух у којој мери Дише. Реченица "од три лоше опције изабрао најбољу" је јасан и видљив одраз безрезервне гордељивости и обманости,уочљив сваком нормалном православном вернику.Када човек у име Духа Истине почне да даје изјаве ту стварно нема више места за рационално или духовно објашњење,ту само молитва може помоћи. На неки начин је слична ситуција када верник покушава објаснити атеисти да Бог постоји. Немирима и страстима се храните ви, који уносите немир и страсти у Цркву, уносећи новотарије које никада нису постојале. Новотарије, свејерес екуменизма и лажно богословље е. Игњатија Мидића су те које су вернике поделиле на два табора. Ово је класична замена теза – не уноси немир онај који жели да и даље опстаје и траје у старом, него онај који уводи ново. Од када су се појавиле новотарије, унет је немир у Цркву. Оваквих догађаја је бивало и раније, и сваки пут је Црква веома страдавала, али су крива учења увек била побеђивана. Тако ће бити и овога пута, слава Богу! Ја се лично храним страстима,то јест тачније пун сам страсти и греха,али немирима се не храним сигурно.То исто могу да посведочим и за сваког православног верника (правог,скрушеног и жељног знања и послушања истини). Одраз немира,гордости и незнања помешаног са духовном обманом произилази највише из људи који сервирају таква мишљења попут Твог.Богу хвала познајем доста таквих људи,а и сам сам био такав,вероватно и много гори. Новотарије Богу хвала не постоје (за аргументацију супортног потребно је потврдити своје тврдње што Ти до сада ниси урадио,а ни нећеш јер појма немаш о чему причаш већ понављаш прочитану причу и преслушану причу),екуменизам постоји,али постоји у два вида : Православни и Римоцентрични. Први извире из Православља,а други нема са Њим везе. Што већина који (мисле истом главом каквом Ти мислиш драги брате) мисле да су та два екуменизма исто је плод њихове личне заблуде и прелести. Што милион аргумената постоји и потврђује постајење истинског православног екуменизма.Као и сам Св. Владика Николај који је за Св. Саву написао да је био прожет духом хришћанског екуменизма . Што се тиче Е.Игњатија,да ли је нешто лажно богословље то одлучује САБОР на који се толико Ти и Теби слични позавате (а иначе Вама сабор не значи ништа већ само храните тиме своју сујету и умишљност - на жалост,али тако је). За све што ти није јасно у вези поменуте теологије можеш питати у теми на овом форуму,а видећеш колико у ствари не знаш и не познајеш православну теологију. Све што си научио о "заблудама" Еп.Игњатија то је са Форума "ихтус",са теме о заблудама "пророка" Игњатија. Свако ко жели да служи по старом тај може да служи,али о томе НЕ ОДЛУЧУЈЕ ОБИЧАН СВЕШТЕНИК или ЈЕРОМОНАХ већ искључиво ЕПИСКОП. Мислим да је за разговор о овоме потребно изностити аргументе јасне и чврсте,а то Ти драги брат ниједан пут ниси изнео нити колико видим то можеш или умеш. Слава Богу Црква је непогрешива и Света,али изгледа они који размишљају на сличан начин као Ти у то не верују и то вероватно не знају (по свему судећи). Наша Црква је Саборна, Католичанска – Једна, и ти то знаш. Не постоји никаква Црква источна на начин на који ти то желиш представити. И није тачно да је некаква западна црква отпала. Отпао је један број епископа предвођених епископом из Рима. А онда је од тих отпалих отпао још већи број, и тако су настали протестанти.Када неко хоће да буде световањак (лаик) а истовремено и богослов то никако не ваља.Оставимо теолозима да богословствују,зубарима да поправљају зубе,а лимарима да закрпљују лим.Магистри да послују у фирмама,а сељаци да ору њиву и хране стоку. Наша Црква јесте Саборна,Католичанска и Једна и то сви знају. Али Ти изгледа драги брате не знаш,а хоћеш и упоран си и желиш да паметујеш, а не видиш (на жалост) да пишеш неповезане ствари које везе са везом немају (суштински).Ако нешто браниш аргументовано то брани. """"Но, готово раме уз раме са мисијом Кирила и Методија, ишло је и питање римских претензија на Византију, која је, све што се налазило изван њених граница, обележавала термином "варварства." Другим речима, крајем IX века долази до велике нетолерантности и охолости, које су пратиле мешање папе Николе I (857-867) и његових наследника у унутрашњу проблематику Византије. Тај догађај забележен је у историји Православља као спор између Патријарха Фотија (820-895) и папе Николе I, окончан на Цариградском сабору (879-880; овај сабор је, по рангу у Православљу, скоро на истом нивоу као ранији Васељенски сабори). Наиме, Патријарх Фотије први је јасно и прецизно указао на неправилности новина у доктрини Западне цркве (папизам и учење ο исхођењу Светог Духа - Filioque), оптуживши папу Николу I за јерес. Тиме је означен и почетак истинске Црквене и Православне реакције на заблуде Запада (богословске, културне и историјске разлике, између Истока и Запада, трају већ од IV века). Та реакција довела је до канонског одвајања и прекида литургијске заједнице између римског и цариградског престола, 1054. године. """" (http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B5) То је један опште познат и обичан пример. Мислим банално је причати и доказивати нешто што је у правосланој Цркви свима познато,осим неком залуталом брату Игору који жели да пише неку нову православну теологију. Сви знамо да је одпао Римски Епископ и да је због тог одпадања настало још једно ново одпадање,па затим још многа множења и размножавања душегубних јереси. Иначе каже брате Игор "да не постоји никаква Црква источна на начин на који ја то хоћу представити",и ако не разумем баш најбоље шта Он тиме жели рећи,могу га само подсетити,Њега и све нас на посланицу Источних Патријараха О Православној Вери (http://svetidimitrije.no/veronauka/533/poslanica-istocnih-patrijarha-o-pravoslavnoj-veri.htm) . Епископ када отпадне он нема прејемство преношења епископске власти. Од краја 11. века на западу више нема епископа. Папа и кад би се покајао, он би могао у равославну Цркву да уђе као обичан верник, а не као епископ. Он није епископ, без обзира како се у јавности представља. Зато немој да замућујеш појмове.Наравно да Епископ када одпадне од Цркве више нема прејемство апостолко, нити има светотајинску благодат.Не мислим на канонског,светотајниског епископа Цркве Христове (православне) већ на обично "формално" место које заузима папа као епископ Рима. Што папа и дан данас јесте,јер да би се ствар променила потребно је одржати 8.Васељенски Сабор где би папа и римокатоличка црква биле "званично" анатемисане од Стране Сабора. Као што је то некада било са монофизитима и осталим јеретицима.Уосталом ако папа није римски епископ,зашто га онда Ти и сви остали (заједно са целом Црквом Православном) називате (називамо) папом?Но није ни то све. Наш нови патријарх не сматра папу заблуделим јеретиком, него себи равним. Он не спомиње његово одбацивање јереси ниједном реченицом. Папа неће доћи у Ниш као покајани грешник а ни као гост, него као први међу једнакима, како је то потписано у Равени. Папа ће доћи као законити епископ Цркве, не одбацујући своју јерес. И што је још горе, доћи ће да разговара о уједињењу, како нас обавештава нови Патријарх. Тј. преведено на српски да разговара о Унији (јединству са њим). И сви на овом форуму то знају. Будите поштени па то признајте. Изгледа маштање и манија гоњења може дубоко ући у поре људске психе. Мене заиста чуди како си ти брате Игоре и даље члан СПЦ када се твоје размишљење ни мало не разликује од "ИСПЦ" "верника" - исти систем резоновања и исти систем маштања и обмане. Прво да ли ће папа доћи у Ниш се званично не зна (ја лично не желим да дође),а и ако дође нека дође и нека што пре оде,како дошо тако отишо. Не видим да је уништио Грке и да их је обезблагодатио (јер да јесте онда је и нас - јер са истог олтара приносимо Дарове Богу Оцу). То у каквом ће статусу доћи папа то ће мо тек видети,а то што Ти пишеш су обична маштања и личне заблуде. Иначе Равенски Документ је потврђен од стране САБОРА на којег се Ти и слични Теби стално позивате. Узгред папа ће доћи као законити епископ његове цркве (не Цркве). Јер папа јесте законити епископ и поглавар његове римокатоличке цркве. Што се тиче разговора....да разговараће о унији АЛИ ЈЕДИНО УНИЈИ У ИСТИНИ,то јест у унији која не признаје римокатоличке догмате,папскипримат итд.... Уосталом Његова Светост Патријарх Иринеј не одлучује сам да ли ће папа доћи већ се ту пита и Сабор. Човече, па да ли је могуће да си се спустио на овај ниво аргументације?!? Не могу да верујем.То није никакав аргумент,већ обична констатација.Свако ко је погледао снимак доласка е. Јована у храм оца Небојше у Венчанима могао је да види управо супротно од оног што тврдиш. Наметање. И ништа више. И то наметање аргументима типа: „Па јел знаш ти колико сам ја дуго у манастиру.“ Дакле, брате Александре – видео снимци, интернет, пренос информација и података, све се зна. Прошло је то време када је један епископ могао да повуче пола континента у јерес као оне трагичне 1054. године. Ако тај снимак "постављаш" као неки свој аргумент онда је мени сасвим јасно и дубоко сам уверен у оно што све време пишем.Па ја сам видео демонски дух тог снимка и онда када сам имао потпуно исто (или слично) мишљење као Твоје. Тај снимак је право оличење набеђених верника који појма немају ништа о својој вери. Благи ужас и срамота. Свако од тих деда и баба која су правила буку и протесте заслужују једну добру епитимију и одстрањење од Цркве на неко време. Нека свако погледа тај снимак који се иначе зове (парафразирам) "Владико не преводите нас у католике" - да није жалосно било би јако смешно. Ужас и туга,непотребно је коментарисати на то бунтовништво разјареног,непослушног и опрелешћеног народа који је узгред неписмен и теолошки и световно (што се види на први поглед),а и духовно - то се једноставно види. У Цркви је вајкада било : Епископ се слуша као Господ Христос (ако не исповеда јереси анатемисане на Вас. Саборима.) Да се тако нешто десило у ранијој Цркви сви ти "ревнитељи" и браниоци би добили такве епитимије да Свето Причешће не би видели годинама. Па знам да ће се почети решавати. Рекао сам већ да сте сада преузели власт и да ћете почети уводити новотарије као званично учење СПЦ. То сам рекао одмах и то је јасно. Јасно је из сваког покрета новотараца. Сад кад сте се дочепали власти, и још када се повежете са државом, открићете своје право лице. Али нека, слава Богу, Вера у Србина неће нестати и тек ће тада још више заблистати.Ето лепо пише оно што сам већ рекао и о чему пишем све време - хула на Цркву. Па Ти лепо брате пошто не верујеш у Цркву,самим тим у СПЦ као део Васељенске Православне Непогрешиве Цркве - слободно имаш за избор остале расколничке и безблагодатне јеретичке цркве: Акакијевце,Матејевце (за сада у Србији)па бирај. Ја бих ти препоручио Матејевце опаснији су,баш су православни, нема чистијих од њих,чак и уводе интернет у каруљу.....где ћеш боље катакомбно сајбер исповедништво чистоте предака. :smiley: (мора се и мало шале убацити на ове озбиљне ствари).Само јави нам да ли ћеш променити име на крштењу и како ћеш се звати па да знамо :smiley: (мала шала). Што се тиче Руског Сценирија,не знам.То сте ви бранитељи и чувари вере од Господа Исуса Христа нешто писали на вашем форуму,не знам стварно. Брате Александре, ја стварно желим да верујем да ти ово стварно не мислиш. Мислим, ако мислиш, питаћу те нешто: па како бре можеш да будеш тако наиван? Па сада у недељу је била седмица о митару и фарисеју, па зар се не сећаш поуке о онима који су споља добри а унутра гробови? Фарисеји су се молили по цео дан, али плодови зла су ницали из њих. Тадић је чове који је прво уништио српску војску, човек који је продао Косово, човек који нас уводи у ЕУ и НАТО, човек који Србију одваја од Светог Саве. Мислим, мало реалности није на одмет. Ја нисам Александар,не знам одакле ти то име,ја се тако не зовем. Видиш мој "ник" је "искушеник",па се ваљда тако по форумума обраћамо,по надимицима.Проблем је у томе што ни ја ни Ти не знамо шта је на пример код Тадића унутра.Више је фарисејски расуђивати шта је унутар некога човека и ако је то знано само Господу. Само сам рекао да постоје неке ствари које нису свима знане и које не изгледају онакве какве се изгледају. То за уништење државе је тачно. Тачно, ово и ја сам тврдим. Леви, либерални и обновљенци, као и десни који тврде да ће руски цар бити јачи од Антихриста, ће се наћи на сметљишту историје. Цркву нико не може победити во вјеки вјеков. Само је питање дана када ће новотарство и сва лажна учења новог доба и лева и десна бити осуђена и анатемисана. Када ће то бити, не знам, Бог зна.За све тврдње о лажним учењима мораш дати јасне аргменте,пун је овај форума таквих тема.Као на оној реклами – уђеш, изађеш и готово. Само испалиш ракету, лупиш етикету и мислиш решио си проблем. Расколници су они који уносе новотарије у Цркву. Они стварају раскол и уносе поделе. Зато немој да мењаш тезе. То исти и индентично кажу и Грчки "старокалендарци" и (остали хулитељи на Бога и Цркву - пошто их има ко кусих паса,сви су "истинити").Тако да јасно се види начин резоновања,схватање православља и духовност која из тога извире. Као што је рекла мајка једног светитеља(мислим да је преподобни Серафим Роуз у питању) "они су правослаци,а да ли су хришћани" (парафразирам) . Свако нам добро од Господа молитвама Св. Оца Саве! "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јануар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Mondijalizam dolazi od latinske reci mondo sto znaci svet. Hristos je rekao - Evo, dade mi se svaka vlast i na Nebu i nazemlji, idite dakle, i pokrstite sve narode krsteci ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha... - svi narodi se mogu shvatiti i kao citav svet. Zato Crkva i jeste mondijalisticka, sa jedne strane a sa druge strane, treba znati da se ta ista Crkva oduvek borila protiv etnofiletizma kao zamene za Veru i pristup veri, koji je danas kao i juce, na zalost, verovatno i sutra prisutan i ljudi kada idu u Crkvu, a takvi idu samo o vecim praznicima, u nju idu ne zato sto su hriscani vec zato sto su Srbi i zato sto na taj nacin cuvaju veru ''pradjedovsku'', koliko je to na spasenje, prosudite sami. Vasi postovi, Igore, odisu takvim, skucenim i nacionalnim pogledom na Veru i Hrista. Zapitajte sebe, odnosno prisetite se najpre kada ste se poslednji put Pricestili i onda se zapitajte u Koga ste se obukli krstenjem i shvatite napokon da Hristos nije bio Srbin i da nije imao vas pogled na svet jer da Ga je imao, mi Srbi nikada ne bismo mogli uci u Njegovo Carstvo jer bi to bilo Carstvo Jevreja. E, sada, ako zelite da se upodobljavate Hristu onda bi bilo logicno da sledujete Njemu i Njegovom nacinu razmisljanja i zivljenja a ako li ne... o cemu onda pricamo ovde? O velikoj Srbiji? O Karlovcu, Karlobagu, Ogulinu i Virovitici? O ljudima koje je poklala nasa armija samo zato sto je pocela da razmislja kao one druge? Na cijem je obrazu sada ta ljaga a ciji su nasi a ciji njihovi rodonacelnici i osnivaci? Pricamo o Svetom Savi??? Da li zaista pricamo o Svetom Savi??? Sada cu vam postaviti jedan moj post sa teme o stetnosti dolaska pape, bas me zanima vasa reakcija a onda cu vam objasniti neke osnovne stvari koje se ticu Crkve i njenog identiteta, koji, opet, nije u proslosti vec u buducnosti, buducnosti u kojoj nece biti ni Jelina ni Judejina... Mislite o tome! Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Јануар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Zrelost jednog coveka ili jedne nacije se pokazuje kroz to da li taj covek ili nacija imaju mogucnosti, snage, hrabrosti... da oproste, da predju preko nekog (ne)dela, jer se tako upodobljava/ju Hristu, koji je, razapet na Krst, poslednjih dahom Svog ovozemaljskog zivota, rekao - Oce, oprosti im, jer ne znaju sta cine. Ta mogucnost i zrelost je od jednog popa napravila raspopa i od jednog zemljoradnika svetitelja posto reci - samo ti radi svoj posao - jesu sustinski slicne Hristovim; zato je taj covek i pribrojan svetima Bozijim, jer u tim recima nije bilo ni trunke mrznje ili zlopamtila vec duboke zelje za pokajanjem tog coveka, za njegovim preumnjenjem i metamorfozom iz necoveka u coveka. Sto se i desilo a desilo se upravo iz tog razloga i iz tog osecanja i, napokon, iz te ljubavi i molitve tog svetitelja Bozijeg. Postavlja se samo pitanje po kojim merama mi merimo, sta izabiramo i cemu se nadamo. Da li biramo zemaljsko ili Nebesko, ludost ili mudrost, Hrista ili mamona jer, gde je srce vase, tamo je i blago vase a zemaljsko je za malena carstvo... to je Lazar znao kada je na krvavom Gazimestano izabrao Hrista za nas rod i tom pobedom izgradio jedno predgradje u Novom Jerusalimu koje se zove Nebeska Srbija... Mislite o tome. Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin P.S. Rim je uvek imao prvenstvo nad ostatkom hriscanske ekumene a rimski episkop je oduvek bio prvi medju jednakima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ???? ?? ????????? ?? ?? ??? ?? ?? ?????? ???????????? ? ????... ? ??????. ???? ?? ??????. klapklap ??? ??????, ?? ?? ???????? ?? ??? ?? ???? ???? ?? ?92 ? ?????? ???????? ????????? ???? ?? ???? ????????? "??" ?? ???? ????? ?? ?? ???? ??? ????????.... ???? ?? ?? ????? ? ?????? ????????????....?? ? ?? ???? ?????????? ?? ??? ?????? ? ??? ?? ?? ??????? ?? ????? ???? ??? ?? ??? ????? ? ???????? ???????????... ?? ??, ??? ?? ?? ??????????, ?????? ??? ???? ? ?????. ?? ?????. ?????? ? ?????, ? ?? ?? ?????????? ???????. ?? ??????? ? ??? ?? ?????, ????? ?? ?? ???? ???? ???? ?? ?? ????????? ??? ?? ?? ?? ??????? ?? ??????????, ??? ? ?? ?? ? ????? ?????? ????, ????? ?? ?????????? ? ????... ? ???, ?????? ?? ??? ???? ???? ???? ?????? ?????????, ??? ??? ? ?????? ?? ????? ????, ? ????? ????? ??????, ? ????? ???????... ??? ??? ??? ?? ?? ????? ??????? ?? "?????? ?? ?? ??? ??? ?? ?? ?????". ?? ??????! ???? ?? ?? ????????? ??... ? ???? ????, ??? ?? ? ???????? ???? ??????? ???? ??? ???????...??? ??????. ? ??? ?? ?? ?? ????? ? ??????... ??? ????... ?? ?? ?? ???? ?? ??????, ??? ??? ?? ??? ?? ???? ???... ? ???? ????? ?? ??????... ??? ? ?? ?? ??????? ???? ??????? ????... Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ??, ?? ???? ?? ???????? ? ?????????? ?????? ? ????? ????? ???? ? ?????, ? ?????? ????????? ... ?????? ?? ? ??????? ??????? ??????? ??????, ? ?? ???? ??????????? ???? ?? ??????? ? ????? ? ????????? ?????????, ??????? ?????? ?????. ?????????? ?? ??. Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милица Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?????? ?? ?? ?????? ?? ?????? ?? ????????????? ??????. http://www.pravoslavni-odgovor.com/Svet_oko_nas/paranoja_i_histerija.htm klapklap Без Господа смо ништа... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука