@RADA Написано Новембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2013 Da li je moguće da ljudi svoje bližnje, kojima je potrebna pomoć ( žive u komšiluku) ne vide ? Da je humanost selektivna i da se odazivaju samo na medijske SMS akcije ? Izlazeći iz marketa srela sam drugaricu čiji muž radi u inostranstvu i koja je uplatila veću sumu novca za lečenje pokojne Tijane. Priča mi o novinskim natpisima i prevari. Devojčicu koja prosi ispred marketa je opsovala i oterala. Moje drugarice kao i mnogi drugi svoje stare stvari prodaju preko limunda, fejsbuka i sličnih sajtova, kažu kriza je i treba im novac. Ne mislim na davanje novca već na to da vašu staru jaknu koju ne nosite ili obuću date nekom ko nema a ko vam je komšija, koga znate i viđate pokislog i odrpanog. Možda baš vaša tetka koja vam sa ljubavlju sprema omiljene kiflice nema šta da obuje kad ide van stana a ne traži. Da sami vidite šta kome možete pomoći u okruženju, za njih veliko a vama neosetno, a da vam niko ne skreće pažnju da učestvujete u nekoj akciji (nemam ništa protiv tih akcija da me ne razumete pogrešno). Šta mislite ili primećujete da li su ljudi u vašem okruženju postali slepi za svoje bližnje ? Viktor Ljvovic, DYNABLASTER, Лидија Миленковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2013 Па да почнем од себе, ни ја никако не видим много људи из свог окружења којима бих могао да понудим неку помоћ, а да не ризикујем да се увреде или да испадне да им помоћ уопште и не треба... А волео бих да их видим, ако их има. Ђуро Станивук, Sanja Т. and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VizantijskoPlavo Написано Новембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2013 mozemo nekom prosjaku da kupimo klopu, vodu, sok.. sta god. ne mora to biti u nasem komsiluku Лидија Миленковић and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.' -Isaija 40:31 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@RADA Написано Новембар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 21, 2013 Započela sam temu i navela kao primer, ne očekujem da se ovde ljudi samohvale ja ovo ja ono i ne mislim samo strogo na komšiluk, hranu i garderobu.Mislim da li ste primetili neki primer dobrog dela koji vas je dirnuo ? Moja drugarica radi u bebi butiku, bila sam kod nje u poseti i došao je mali cigančić od 3-4 godine, napolju hladno zima a on prosi po ceo dan,smrzao se, curi mu nosić, došao je da pogleda cucle varalice. Sa radošću u očima priča kako je dobio brata, izabrao je najlepšu cuclu i tražio da mu se sačuva dok ne skupi još novca da je kupi. Izašao je napolje i čujem da mu neko daje novac i kaže idi kupi nešto da jedeš a on kaže nisam gladan štedim bati za cuclu.Toliko ljubavi i odricanja kod tog deteta je stvarno neverovatno. Evo da navedem i drugi primer u redu na kasi marketa, baka sa dečakom od 4-5 godina, u ruci drži taman toliko novca koliko košta hleb, tetrapak od pola litre mleka i pavlaka, vidi se da nema više novca. Dete ko dete, videlo da se za kupovinu bananica dobijaju sličice štrumfova i traži, baka ga nervozno izgrdi ,,ćuti, nemam,,. Mladić ispred njih stoji, kasirka mu kuca račun i pita ,,još nešto,, čuvši razgovor između bake i dečaka kaže ,,da, zaboravio sam bananice, koliko treba za 1 sličicu?,,. Platio je svoj račun i dao je dečaku sličice. Trebalo je videti sreću tog deteta. Vecana, Срђан Шијакињић, алиса and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 :0442_feel: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Новембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2013 Да,размишљала сам ја доста о милостињи,коме и како...што рече Срђан,а да неког не увредим или се размећем.Они који такорећи отимају из руке просећи (опростите због оваквих речи) ,не бих баш дала сваки пут. Онда сам схватила нешто просто и једноставно што ми је било пред носом.Моји родитељи,свекар ,свекрва и понекад неко из фамилије,као и комшилук треба много помоћи.Било какве,не говорим само о новцу.Ту је и моја црква и оближњи манастир.Као и нешто што се укаже на путу.Мислим да је то сасвим довољно,па шта нам треба више.Само да препознамо ситуацију и дамо све од себе управо ближњима,а сви их имамо. Срђан Шијакињић, MilanT and Jovana Macas је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
emilija Написано Новембар 22, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2013 Da, srca su se okamenila. Na youtube malo malo pa se pojavi neki hit na temu humanosti medju ljudima, umesto da je to normalno a da hitovi budu oni suprotni primeri. Ali ne mogu da sudim nikome zasto i kako. Isto tako, ne smatram da je promaseno davanje - koje je zloupotrebljeno od primaoca...jer to je razlog zashto mnogi nece da daju.... Davanje je i saslushati nekog, ima ljudi kojima je to potrebno kao gladnom hleb...ima mnogo nacina dati i obradovati i pomoci:) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zoran.k. Написано Јануар 5, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2014 https://www.youtube.com/watch?v=GO3lbMHh3sU Evo priče u vezi davanja milostinje, mnogo je poučno. Ta priča kreće od 26:50. minuta mada nije loše pogledati film od početka Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука