Jump to content

Nerazumljivi termini u literaturi

kordun

Препоручена порука

Ljudi po ko zna koji puta hvatam se za neku pravoslavnu knjigu i ne ostane mi dugo u ruci.

Juče je Željko nabacio nekakav link na forumu,evo ovaj http://www.verujem.org/teologija/dionisije_areopagit_nebeska_jerarhija.htm i sve je tu krasno i sjajno da se meni nisu malo oči zamutile od totalno nečitkog teksta,tu sam na poprilično  malom uzorku istog pronašao slijedeće termine,neke sam jedva živ pročitao i izgovorio:

изображења
непостижним
несличним подоби-јама
невештатствености
непомућеном созерцавању
бесловесним
чувство
проузносимо
невештатственим првообразима
подобија
разнообразју
уподобљење
светлоначалног и богоначалног светла
саобразно
началства
богоподражавању
заједничар
пројављује у себи
оваплоћења
воинство
хвалебно славословље
чиноначалија
првоначалну

Ovakvu situaciju sam često sretao u knjigama,čak i kad čitaš necrkvene knjige,kad čitaš udžbenike komunističkih stručnjaka za sve i svašta onda je prvo što se da primjetiti da dotična gospoda imaju veliku tendenciju da zakomplikuju maksimalno što znaju,misleći valjda da će tako ispasti pametniji u očima čitalaca...

Sad ja sam sebe pitam,kako ja da čitam i išta razumijem u tekstu koji sadržava ove termine gore koje ne mogu ni da izgovorim a kamo li da skontam i koja je uopšte svrha tih tekstova,jel to neka šifrovana komunikacija između crkvenih ljudi ili šta ? zna li neko da mi pomogne...

Подели на овим сајтовима

И то није комплетна листа... наилазио сам и ја често и у току читања јурио објашњења како би разумео шта је писац хтео да каже. У једној књизи, сећам се, један монах критикује такав начин писања јер није прилагођен читаоцима.

Наравно, спреман сам да учим и научим, па и нове термине али за неке стварно нема места, само компликују без потребе.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nije komplikovano, vec naprotiv, svaka ta rec je dubokosmislena i viseznacalna  :))

• Волим 1

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

И то није комплетна листа... наилазио сам и ја често и у току читања јурио објашњења како би разумео шта је писац хтео да каже. У једној књизи, сећам се, један монах критикује такав начин писања јер није прилагођен читаоцима.

Наравно, спреман сам да учим и научим, па и нове термине али за неке стварно нема места, само компликују без потребе.

ovo sam brate pokupio termine iz teksta ne većeg od 1,5 stranice A4 formata,neću ni da pominjem da nema ni jedne jasne rečenice tamo napisane,ako ima jako je rijetka...

Подели на овим сајтовима

Ситница заборавили смо сопствени језик... :)

Ovo nikada nije bio narodni jezik,nikada narod ovako pričao nije,zašto danas pobogu još uvijek forsiraju e riječi koje niko u narodu nije prihvatio,koje ne možeš ni da izgovaraš. Mislim da bi SPC zaista trebala da malo povede računa o ovim stvarima,baš me ljute ove stvari,ja uvijek pomognem crkvi kako mogu,trebala bi da crkva malo cenzuriše zanesenost pojedinih autora ,da mi obični smrtnici razumijemo nešto,ovako samo udaljavaju narod od sebe...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...