Deja Vu Написано Новембар 3, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2013 Можда некоме ово на први поглед изгледа као негативно, али објаснићу о чему је реч. На Фејсбуку, страница од Блица објавила вест ''Верници смо само три пута годишње'' http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/416997/Vernici-samo-tri-puta-godisnje Овде се спомиње како по анализама социолога религије, Срби уопште нису верујући народ и да сматрају да је вера само ако славе славу, посте за Бадњи Дан и Велики Петак, мрсе на Св. Николу, не знају Оче наш и Десет Божијих Заповести потпуно и слично. Прочитајте сами. Међутим,оно што је мени посебно привукло пажњу су коментари на Фејсбуку типа:''Која још будала иде у Цркву, ту криминалну институцију у којој се попови богате'' или ''Бог ако постоји више воли нас атеисте јер смо бољи људи од верника'' или ''Попови су лицемери који ми говоре да ли да постим на уљу или води, колико пара да му дам за сахрану, колико за крштење, говори ми о неком добро и скромном животу, да не блудничим, а 90% таквих ради управо то'' и слично. Оно што је још занимљивије, такви коментари имају по 50 лајкова,док они коментари типа ''Не гледајте свештенике, већ себе'' имају једва 2-3 лајка. Људи су незадовољни, прво економском кризом, друго неће да раде па им та економска криза делује још већа, треће свако гура паре под кревет а на глас говори како нема леба да једе. Кад се све то сабере, људи онда пљују по свештеницима који буди реално речено наплаћују високе цене тих црквених услуга (крштење, сахране, свећење водице итд). Дакле, крив је и народ криви су и свештеници коју своју позицију користе као пословну. Наравно, има добрих свештеника, говорим пре свега о онима који се тако понашају. Е сад, да народ не би био толико задовољан, да ли је потребну увести реформу Православне цркве у ком ће свештеници бити прави сиромаси и радити свој посао како Бог налаже или ће оваква ситуација остати и још више незадовољства расти? Или је пак потребна реформа народа, мењање комплетне незадовољне свести колектива, ако је то уопште могуће? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука