Јаков. Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Voleo bih pre svega da odgovore ova braća rimokatolici (katolici) sa foruma, da bi dijalog bio još više u ljubavi. Sećam se da sam pročitao jednom komentar nekog od rim.kat. forumaša da je izraz "rimokatolik" neprimeren, i da je podesno jedino reći "katolik". Ne sećam se već kako se ta rasprava završila, a nisam mogao preko tragača da nađem na forumu, ali bi bilo lepo da znamo... "rim.katolik ili katolik". Malo me to podseća na "šiptar i albanac". Šiptari (albanci) sebe zovu šiptari, a smatraju uvredom ako ih srbi tako zovu. Naravno ne mogu se porediti nacionalni sa verskim osećajima. Zvaničan naziv i na forumu je rimokatolik. Ako to nije podesno, trebalo bi promeniti. Ali najpre da čujemo braću rim(katolike). Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 http://www.cirkve.cz/ Е, па не иде ми...ево, на томе линку су називи хришћанских цркава, како су препознате у јавности - бар у Чешкој. Вјерујем да ако сам направио неку грешку да ће ме Зајрон исправити (али нема грешке). Дакле, римокатолици! Јаков. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Ja sam katolik, krštenjem rimokatolik, rusini iz Ruskog Krstura su katolici, krštenjem grkokatolici, van Srbije ima puno katolika koji nisu rimokatolici a nisu ni grkokatolici. Ovo se odnosi na obred. Meni lično ne smeta Јаков. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
миркан Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Колико сам ја упознат "католики"(можда нисам добро нисао реч) на грчком значи саборан, што би значило да је православна саборна црква у ствари католики црква. Ако сам направио правописну грешку нека ме исправи ко зна. Најадекватнији назив за "католике" је римокатолик. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Октобар 11, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2013 Ja sam katolik, krštenjem rimokatolik, rusini iz Ruskog Krstura su katolici, krštenjem grkokatolici, van Srbije ima puno katolika koji nisu rimokatolici a nisu ni grkokatolici. Ovo se odnosi na obred. Meni lično ne smeta Ма, све контам, али тиче се препознавања у јавном животу. Мислим да је погрешан приступ инсистрирање на називу католик од стране римокатолика, јер и православни сматрају себе такође припадницима католичанске цркве (не, наравно, римокатоличке) - дакле католицима у ширем смислу ријечи. Што се мене тиче, сматрам да таквим ословљавањем никога не вријеђам. Уједно се надам да је то и заиста тако. Иначе, имао сам прилику да упознам једног пољског православног свештеника који јако воли Србе Ако изузмемо твоју/Вашу (не знам да ли да персирам) различиту вјерску припадност, твоје/Ваше ставове по многим питањима сматрам врло блиским. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука