Jump to content

Свети новомученик Јован

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

СВЕТИ НОВОМУЧЕНИК ЈОВАН (+1814)

A+ A-

09pn.jpg

Св. Јован Новомученик из Коница
(празнује се 23. септембра)

Јован је рођен 1785. у месту званом Коница, које су насељавали албански муслимани у то време. Рођен је као муслиман, од муслиманских родитеља. Његов отац био је дервиш и шејх (старешина). Када је Јовану било 20 година, и сам је постао дервиш, јер је постојало неколико текија (муслиманских манастира) у Коници. Преселио се у град Јањину, Епир, али касније је прешао у град Влори,у области Етолије, чији је паша био Хазнатар Исуфаравос, пријатељ његовог оца. Тако је паша прогласио Јована за свог приватног дервиша, а он је брзо узнапредовао у рангу. Такође, Јован се на Јонским острвима борио у бици против Руса, на страни турске војске.

Током битке Јован је дошао у контакт са многим православним хришћанима и одлучио је да и сам постане хришћанин. Скинуо је своју дервишку одећу и затражио крштење, али нико није смео да га крсти из страха. Паша је временом премештен, али Јован није кренуо за њим.

Зато што није био у стању да се крсти у Влори, Јован је је отишао на острву Итаку где је крштен. Добио је име Јован. Када се вратио на обалу, оженио је православну жену и постао лугар, избегавајући муслимане колико год је могао.

5kvq.jpg

Његов отац је временом чуо шта се догодило његовом сину и послао је два дервиша да убеде Јована да се врати пређашњој вери. Али изасланици очеви нису успели да поколебају Јована. Међутим, у селу се пронела вест да је Јован бивши муслиман и дервиш, што је изазвало гнев муслиманских мештана.

Војници су послати да ухапсе Јована. Када су га упитали да се идентификује, одговорио је: "Ја сам православни хришћанин, и зовем се Јован."

Муслимани су одговорили: "Зар ти ниси млади дервиш?"

"Био сам," одговорио је Јован, "али сада сам православни хришћанин и умрећу као православни хришћанин."

"Тебе је жена преварила," наставили су са оптужбама, " због ње си променио веру. Али опамети се; исповеди своју стару веру и примићеш велику награду."

amlf.jpg

Јован је одбио и одговорио: "Зар мислите да сам толико глуп да напустим веру свету, и да поново, заслепљен, прихватим Ислам?"

Због оваквог исповедања вере Јовану је речено да ће му бити одрубљена глава. Пре погубљења, Јован је затражио да му одреше руке. Жеља му је била испуњена. Осенио се крсним знамењем и рекао: "Господе, помени ме кад дођеш у Цартво Твоје." Савио је глави и она му је била одрубљена. Ово се догодило поред једног дрвета, покрај цркве Св. Димитрија и Агрини, које и данас стоји тамо.

Муслимани нису прихватили Јована ни као хришћанина ни као муслимана, па нису дозволили да буде сахрањен ни на једном гробљу. Његово тело и глава бачени су у један поток покрај цркве Св. Димитрија. Утицајни хришћани подмитили си агу, који им је дао дозволу да покупе тело мученика и да га сахране како доликује. Међутим, ага је наредио да не служе формалну службу или опело Јовану. Хришћани су испунили обећање, па су га само сахранили.

Тако је Јован, некадашњи муслиман, жртвовао свој живот ради љубави Христову у Влори 23. септембра 1814. године. Много година касније, једно дете чуло је гласове који су долазили из једног пања, где се мученичка смрт догодила, и то се свакодневно дешавало, све док свештеници нису дошли и освештали то место.

Света лобања и мошти Св. Јована донете су у манастир Просу, и данас се тамо налазе. Године 1974. потврђено је да су то његове мошти. Мала капела, посвећена Св. Јована, налази се покрај дрвета где је мученички пострадао. Празније се сваке године са преносом његових моштију на неколико дана. Ова капела је подигнута 1983. године.

w9m7.jpg

7dur.jpg

Превод са енглеског проф. Бојана Србљак
12 септембар 2013 год.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...