Jump to content

Zašto ste baš vi pravoslavci u pravu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

svest, ljubav, savest i slično postoje i kod ateista i to nema nikakve veze sa bogom/bogovima.

Pa valjda postoje kod svih ljudi kakvi god da su, samo se razlikuje odnos prakticnog delovanja, inace kada nesto od toga ne bi bilo sastavni deo coveka onda bi covek teorijski bio promenljiv u samoj sustini i ne bio postojao

VARE, LEGIONES REDDE!

Подели на овим сајтовима

Ne, ja ne verujem da bog ne postoji, nego ne verujem u boga/bogove. Tačno, nauka to kaže, ali nauka stalno preispituje sebe i dokazuje stare teorije i postavljna nove. Npr, hemičari ne kažu mi verujemo da atom postoji, nego dokažu da postoji.

Ako si ovde rekao da "nauka kaze da bog ne postoji" grdno gresis, nauka nema nikakvo misljenje po tom pitanju i ne kaze nista po tom pitanju. Isto kao sto ne kaze nista po pitanju bilo cega drugogo sto nije istrazila i sto generalno nije njena oblast istrazivanja.

Najgluplje argumentacije za i protiv Boga su bile one koje su se pozivale na nauku.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

svest, ljubav, savest i slično postoje i kod ateista i to nema nikakve veze sa bogom/bogovima.

A sta ako ti kazem da pojedini ateisti kazu da svest ne postoji? 

Ja sam vec pricao na tu temu, recimo Daniel Dennet tvrdi da je svest iluzija. 

Подели на овим сајтовима

Recimo da ja hoću da se priklonim nekoj od religija. Objasnite mi zašto je baš pravoslavna najbolja i jedina istinita ili šta već? Da li su onda hinduisti u zabludi jer veruju u stotine bogova? ili svi ostali mnogobošci, monoteisti ili budisti koji ne veruju u boga/bogove?

Нафака.

Бог нам дао истину.

Осталима ђаво свезао разум и убедио их у лаж.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Ako si ovde rekao da "nauka kaze da bog ne postoji" grdno gresis, nauka nema nikakvo misljenje po tom pitanju i ne kaze nista po tom pitanju. Isto kao sto ne kaze nista po pitanju bilo cega drugogo sto nije istrazila i sto generalno nije njena oblast istrazivanja.

Najgluplje argumentacije za i protiv Boga su bile one koje su se pozivale na nauku.

Ne, tu sam mislio na to da ako nešto ne vidimo ili ne znamo ne znači da to ne postoji, ali da nauka dokqzuje svoje teorije. Nauka već stotinama godina objašnjava pojave koje su pripisivane bogovima.

Подели на овим сајтовима

Već si ranije, pokazao da ne znaš razliku izmedju ateista i antiteista, tako da i ne znaš šta znači biti agnostik.

Онда си антитеиста агностик, бркате појмове некако чудно да испадне да си нешто између и ја испадам да незнам

VARE, LEGIONES REDDE!

Подели на овим сајтовима

Ne, tu sam mislio na to da ako nešto ne vidimo ili ne znamo ne znači da to ne postoji, ali da nauka dokqzuje svoje teorije. Nauka već stotinama godina objašnjava pojave koje su pripisivane bogovima.

Много површно сагледавање ствари, вера не пориче науку а те богове и Бога не треба мешати, нису хришћани и пагани кроз историју исто тврдили

VARE, LEGIONES REDDE!

Подели на овим сајтовима

Da, to svakako. Samo sto pravoslavlje ne opisuje nikakve pojave kojima se bavi nauka.

Pravoslavni (generalno uglavnom hriscankski pogled na svet ti je) da je Gospod stvorio svet ... kako i kada ne zna se.

Moze da okrenemo pricu na to, ali jednostavno ne postoji neka konkretna bukvalna tvrdna o stvaranju sveta osim da je stvoren, da je imao pocetak. Tako da nema puno smisla dokazivati ili rusiti pravoslavlje preko nauke.

Jes' dobra zastita za diskusiju znam, ali cinjenica je da to nije nesto sto je danas izmisljeno takva je teologija vec xxx godina u mnogo pre moderne nauke.

Ne znam koliko si upucen, ali kreacionizam ti je prisutan tek skoro u Hriscanstvu generalno, kod katolika i kod pravoslavac ne postoji nikakva kreacionisticka dogma. Sve je poteklo od protestanata koji uzimaju bibliju kao centar Hriscanstva dok su pravoslavni i katolici originalna crkva koja je proistekla od Hristosa i njegovih apostola.

Подели на овим сајтовима

Чекај, Јакoвљевићу, прво ово да рашчистимо:

Да ли свест, љубав и савест постоје или не ? Шта ми ту помињеш Бога, вернике и атеисте када то нисам ни поменуо. Дакле, постоји ли наведено или не ? Одговори.

Подели на овим сајтовима

Чекај, Јакoвљевићу, прво ово да рашчистимо:

Да ли свест, љубав и савест постоје или не ? Шта ми ту помињеш Бога, вернике и атеисте када то нисам ни поменуо. Дакле, постоји ли наведено или не ? Одговори.

Postoje pojmovi kojima opisujemo kompleksna ljudska osecanja. Ljuvav je takav pojam. Ljubav postoji.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...