Origen Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Kako je organizovano obrazovanje monaštva u Rimskoj katoličkoj Crkvi ? Da li to zavisi od reda do reda ? Koliko se ulaže u obrazovanje ?Nailazio sam na vrlo obrazovanje monahe u Rimskoj Crkvi pa me zanima , hvala Zayron је реаговао/ла на ово 1 And Abraham said unto Zed:This is my son, sir. We were playing a game, alright? It's called... "Burny Burny Cut Cut"! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 18, 2013 Пријави Подели Написано Август 18, 2013 Kako je organizovano obrazovanje monaštva u Rimskoj katoličkoj Crkvi ? Da li to zavisi od reda do reda ? Koliko se ulaže u obrazovanje ? Nailazio sam na vrlo obrazovanje monahe u Rimskoj Crkvi pa me zanima , hvala Vjerovatno te zanima sadašnja situacija a ne istorijski razvoj i kad bi se o zom moglo reći vrlo zanimljivih stvari. Spremam se prevesti neke zanimljive članke o tom crkvenom školstvu na zapadu kroz istoriju. Na češkom ih je mnogo više nego na našem i vrlo su zanimljivii. Inače ovakvo pitanje kako si ga postavio je stvarno vrlo zahtjevno za odgovorit u par postova. O crkvenom obrazovanju na zapadu i u Katoličkoj Crkvi imamo danas čitave biblioteke napisanih knjiga, članaka i radova a o sistemu obrazovanja u svakom tom pojedinom redu opet dalje biblioteke i to o svakom tom redu što danas postoji posebno. Stavio si me pred nerješiv problem i dilemu, odakle da počnem i šta da ti ustvari napišem. Pa krenimo sad od toga da je to zaista kako ti kažeš od reda do reda različito jer svaki red ima svoju neku posebnu harizmu i poslanje a u tom smislu se onda sva ta priča o obrazovanju u pojedinim redovima svodi ustvari na priču i njima samima: čim se bave, kakvo je njihovo poslanje i kako za to pripremaju svoje članove, redovnike. Ja sam pokrenuo već temu: Sve što ste oduvijek htjeli da saznate o monaštvu istočnom i zapadnom! http://bit.ly/16zt9aJ u kojoj sam već nešto malo napisao o svakom tom redu posebno, više je to samo takva prva, osnovna informacija kako bi zainteresovani stekli minimalnu predstavu o njima i mogli se pomalo početi orijentovat u toj problematici. A tu i tamo sam se dotakao i tog obrazovanja gdje je to moglo i trebalo s par riječi no to je kako sam rekao samo za tu prvu, vrlo uopštenu, naosnovniju, najtemeljniju informaciju i obrađeno više ilustrativno kao demostracija ili ekspozicija, izložba nekakva nego analitički i do detalja. Možda bude najbolje da napišeš s kojim si se to redovnicima već imao prilike sresti, kojem redu pripadaju pa bi mogli početi s tim što bi tebe najviše zanimalo kod njih i o njima formom dijaloga i konkretnih pitanja i odgovora. A bude to zanimljivije i ostalima koji tu temu budu čitali pa se i oni sami uključe sa svojim pitanjima a to već onda budemo imali šta i o čemu sve raspravljati. Šta kažeš na to? Ja u međuvremenu pokušam naći neke zanimljive stvari koje bi bile interesantne za ovu temu a amogao bi se poslužiti tom ilustrativnom metodom s videimna, slikama, člancima kao i na onoj temi gore: Sve što ste oduvijek htjeli da saznate o monaštvu istočnom i zapadnom! jer je ona najdirektnija i naprikladnija za ovakav forumski način rada. Origen је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Evo ovako, ukratko. Da bi netko bio redovnik (monah), nije potrebno nikakvo školsko obrazovanje. Prije polaganja redovničkih zavjeta (monašenja) potrebno je proći duhovnu formaciju i kušnju - novicijat. Novicijat traje jednu do dvije godine, različito u različitim redovima. Da bi netko bio redovnik i svećenik (jeromonah), potrebno je ispuniti i uvjete koji se traže za svećeničko ređenje (rukopolaganje). U Katoličkoj Crkvi je za to nužan šestogodišnji studij teologije. To što sam nabrojio je minimum. Kod pojedinih redova, zavisno o njihovoj posebnoj karizmi i polju na kojemu rade, a posebno kod pojedinih pojedinaca, to može biti puno više. Može se raditi o licencijatu (magisteriju), doktoratu, o više završenih fakulteta, pa i o više doktorata... Zayron and Origen је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Mi imamo redovnike i monahe i postoji bitna razlika među njima koju je teško primetiti ako nisi katolik. Ne znam da li si mislio na emerite ili cenobite? Ne znam koga si sretao? Ako ima negde oko 18000-20000 Jezuita teško da ćeš baš da naiđeš na brata, jer njih ima tek možda 10%, sve ostalo su jako obrazovani uslovno rečeno sveštenici redovnici i ti ne možeš na osnovu susreta sa njima da donosiš zaključak, pogotovo što je nekakva nepisana obaveza da pored teološkog završe bar još jedan "građanski" fakultet. Nisam se nešto interesovao za druge redove ali sam igrom slučaja najviše sa Redemptoristima, svi su fakultetski obrazovani neki i više fakulteta završili, većina govori na desetine jezika i dijalekta jer idu po misijama. Napomenuću da je moj nadbiskup redovnik, pripada redu Salezijanaca, oni se obrazuju da bi prenosili obrazovanje drugima, ako ga pažljivije slušate primetićete da on kad nešto izlaže sve je po metodama pedagogije. Origen and Zayron је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Mi imamo redovnike i monahe i postoji bitna razlika među njima koju je teško primetiti ako nisi katolik. Ne znam da li si mislio na emerite ili cenobite? To si htio napisat eremite i cenobite. I ja sam emeritni monah viteškog reda Johanita. Sam sam si udijelio taj emeritni titul. Ko bi čekao na njih da se oni sami sjete, toga se nikad dočekao ne bih, bolje da si ja onda sam natitulujem sve šta mi treba, tih emeritnih članstava, monaha i doktorata "honoris causa" kakvih mi se bude svidjelo. Ništa dok sam ne uzmeš to u svoje ruke, dok ne potegneš i ne poradiš na svojoj karijeri lično, neće niko drugi umjesto tebe, šta neko zna kakvi se tebi najviše tituli sviđaju. Zar nije tako?. Aliance sv. Jana http://cs.wikipedia.org/wiki/Aliance_sv._Jana Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 To si htio napisat eremite i cenobite. I ja sam emeritni monah viteškog reda Johanita. Sam sam si udijelio taj emeritni titul. Ko bi čekao na njih da se oni sami sjete, toga se nikad dočekao ne bih, bolje da si ja onda sam natitulujem sve šta mi treba, tih emeritnih članstava, monaha i doktorata "honoris causa". Aliance sv. Jana http://cs.wikipedia.org/wiki/Aliance_sv._Jana Pogrešio, čitam nešto na francuskom pa odlutao, ja imam emeritnu titulu Rycerz Niepokalanej, bilo neko vreme u Poljskoj, da se prijaviš i dobiješ zvanično papir da pripadaš redu njihovih vitezova. 8086.gif Zayron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Nisam se nešto interesovao za druge redove ali sam igrom slučaja najviše sa Redemptoristima, svi su fakultetski obrazovani neki i više fakulteta završili, većina govori na desetine jezika i dijalekta jer idu po misijama. Da, jesu. u Ćeškoj su vrlo poznati i cijenjeni, imaju mnogo svojih redovnika i manastira i u Češkoj i u Slovačkoj. Njima pripada jedno od najpoznatijih marijanskih, Bogorodičinih hodočasničkih svetilišta u Češkoj Svatá Hora u Příbrami. To je najveće i najstarije Bogorodičino svetilište u Češkoj. Poutní místo zázraků u Příbrami: Vystoupali jsme na Svatou Horu Fotogalerija s 5 slika http://www.blesk.cz/galerie/radce-cestovani/286354/?foto=0 Članak s videom: http://www.blesk.cz/clanek/radce-cestovani/199304/poutni-misto-zazraku-u-pribrami-vystoupali-jsme-na-svatou-horu.html Web stranica manastira redemptorista na Svatoj Hori (Svetoj Gori) kod Příbrami: http://svata-hora.cz/cz/49/redemptoriste http://svata-hora.cz/ Redemptoristi u Češkoj Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele http://bit.ly/1annxC5 Svatá hora u Příbrami, Svatá hora, Příbram, poutní místo, kostel. Hodačstilište i crkva. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Ovdje napravili karikaturu bivšeg predsjednila Češke Vaclava klausa kako izlazi iz aviona u Pragu na ruzinjskom aerodromu, u rukama drži gomilu onih crvenih tubusa za diplome i govori tamo narodu što ga dočekao: Evo, vraćam vam se s još s dvadesetak novih počasnih doktorata. Hahahaha. Taj ih stvarno ima ko cjepanica, dobivao ih svuda po nekoliko, sad ih je ko drva u šupi, ni sam više ne zna odakle ih sve ima i ko mu ih je sve dao.. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 20, 2013 Пријави Подели Написано Август 20, 2013 Ima tu tradicije kod nas. Ako se vratite unazad i pogledate među naučnike i pronalazače primetićete da su većinom naši redovnici. Katolička Crkva je imala moć a svaka moć traži još veću moć i onda je finansirala i ulagala u nadarene i Crkvi poslušne pojedince. I dan danas Crkva brine o obrazovanju mladih. Ali se promenili kriterijumi, nema više kvantiteta da bi se izdvojio kvalitet i onda daj šta daš. Zato imamo veliki broj neuspešnih studenata ili onih koji završe zarede se i nestanu posle par meseci... Midraš to fino ume da objasni, on drugačije sagledava stvari od mene. Iako je puno mlađi on zrelije ume da proceni situaiju, uostalom i on je dobar primer, posle završene vojne akademije on se školovao u Mađarskoj na BF pa posle toga otišao u Rim na posdiplomske studije najpre kod Jezuita pa kasnije koliko se sećam kod Benekditanaca. I sad ne radi ništa, samo uči, prevodi i piše neke knjižurine. Origen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Origen Написано Август 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2013 Хвала вам на лепим одговорима , заиста задивљујуће ... Наилазио сам на (монахе/редовнике ) доминиканце , и фрањевце . Доминиканце сам највише заволео читајући дела Томе Аквинског , Мајстора Екхарта и увек ме је одушевљавала католичка схоластичка мисао , тако да бих моје следеће питање упутио везано за образовање доминиканског реда ? Такође ме занима , ко плаћа образовање будућим свештеницима и монасима у Рим. Цркви ? And Abraham said unto Zed:This is my son, sir. We were playing a game, alright? It's called... "Burny Burny Cut Cut"! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 25, 2013 Пријави Подели Написано Август 25, 2013 Kod nas se u XVII veku pojavio pojam "dogmatska teologija". Valjda iz razloga da se razlikuje od moralne i istorijske teologije. Kad je reč o obrazovanju sveštenika onda moramo da pođemo od dekreta koji je donesen na II Vatikanskom Saboru i da ga posmatramo u okviru dogmatske teologije. Kod nas su sveštenici uvek deficitarni i normalno da ih stipendiraju, bilo državne institucije, pojedinci, razna udruženja, i sl. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 25, 2013 Пријави Подели Написано Август 25, 2013 Хвала вам на лепим одговорима , заиста задивљујуће ... Наилазио сам на (монахе/редовнике ) доминиканце , и фрањевце . Доминиканце сам највише заволео читајући дела Томе Аквинског , Мајстора Екхарта и увек ме је одушевљавала католичка схоластичка мисао , тако да бих моје следеће питање упутио везано за образовање доминиканског реда ? Такође ме занима , ко плаћа образовање будућим свештеницима и монасима у Рим. Цркви ? Ti si stvarno "skroman i nezahtjevan". Pa ravno na dominikane, nisi mogao izabrat neki lakši lakši red za prvu temu pisanja? Izabrao si taj najobrazovaniji i najškolovaniji, pa oni kod sebe valjda nikakvih drugih redovnika ni nemaju, već samo tih visokoobrazovanih i visokoškolovanih. To bi stvarno imali šta mjesecima o njima pisat o tom koliko su oni školovani, obrazovani i čim su se sve zaslužili kroz istoriju kao teolozi, filozofii, pisci i intelektualci. Ja sam već nekakve vrlo zanimljive članke našao a postupno ih prevedem i objavim ili ovdje ili na onoj temi o monaštvu a tiču se i dominikanaca i isusovaca tj. jezuita i još nekih sličnih redova koji posvećuju naročito veliku pažnju školovanju i obrazovanju svojih redovnika kao na primjer benediktini, premonstrati, augustinijani itd. Tamo će biti i nešto o njihovom načinu obrazovanja, ciljevima i organizaciji školovanja redovnuja u redu. Dok to ne prevedem pogledajte šta se desilo kada je hor mladih dominikanskih fratara i bogoslova koji su na nekakvom trgu pjevali božićne kolede bio "prepadnut" povorkom hodajućih banana, hahahaha. Dole ispod videa su zanimljivi komentarčići očigledno drugih dominikanskih bogoslova koji ih zbog tog što im se dogodilio zadirkuju. Ne dešava se to svaki dan da na redovnike izvrši neočekivani prepad nekakva eskorta, jedinica hodajućih banana, ahahahaha: Flash mob Washington DC Chinatown: bananas meet Dominican Friars Left work at 9:00 p.m. and bump into the choir of the Dominican Friars singing on a corner of Gallery Place Chinatown, Washington D.C. It's December and Christmas is around the corner... when suddenly a heard of bananas arrived. Watch what happens. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Август 27, 2013 Пријави Подели Написано Август 27, 2013 Доминиканце сам највише заволео читајући дела Томе Аквинског , Мајстора Екхарта и увек ме је одушевљавала католичка схоластичка мисао , тако да бих моје следеће питање упутио везано за образовање доминиканског реда ? Jedan od dominikanskih središta studija je Papinski univerzitet svetoga Tome Akvinskoga ("Angelicum") u Rimu. Evo promotivnog videa o njemu: https://www.youtube.com/watch?v=ZPNgbQUmxLs Origen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Origen Написано Август 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Август 28, 2013 Jedan od dominikanskih središta studija je Papinski univerzitet svetoga Tome Akvinskoga ("Angelicum") u Rimu. Evo promotivnog videa o njemu: https://www.youtube.com/watch?v=ZPNgbQUmxLs Просто задивљујуће facenew22222222 на лепим одговорима And Abraham said unto Zed:This is my son, sir. We were playing a game, alright? It's called... "Burny Burny Cut Cut"! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 28, 2013 Пријави Подели Написано Август 28, 2013 Ovdje je nešto malo o češkim dominikanima, možete gledat bar slike Praga i manastira, lijepe su: Dominikáni (Zasvěcení - Česká televize 16. 1. 2010) Evo češki dominikani u Dubrovniku, Česi tako vole more da su se tamo valjda osjećali kao u raju ja pobjegao od sunca i od mora na sjever a oni bi opet najradije nekakvo more kupili da ga imaju. Češki Dominikanci u Hrvatskoj - Visit of Czech Dominican to their brotheers in Croatia Origen је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука