Млађо Написано Јануар 4, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2010 И после свега, знамо ли коначно смисао бадњака? Да ли га можемо прихватити као феномен који је везан за Цркву у најужем смислу? Не знам колико на форуму има чланова који памте период пре Другог светског рата да би могли да нам потврде да се бадњак никада није палио у црквеним портама, већ само у домовима? Како га палити у савременим условима када нам станове не греју дрва него пара? Сад је то актуелно, па да видимо шта можемо да научимо сви заједно. Замолио бих дежурне провокаторе да се уздрже и да са смирењем и критичношћу приступе потрази за одговорима у вези са овом проблематиком! Тема је осетљива. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Јануар 6, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 6, 2010 Могу ли добити одговор на питања која је симболика бадњака и која је појава условила његову употребу у Цркви? Чини ми се да га само ми Срби користимо и придајемо му поштовање које му не припада. Има ли неко какво мишљење? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 6, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2010 Па, није чудно се може добити дојам да се бадњаку даје већи смисао него што му припада, наиме- за велики број људи, Бадње вече је једини, или један од три пута (уз Божић и Ускрс) када долазе у Цркву, у години. Познајем доста таквих, на жалост. Даље, колико видим, у Црној Гори, огроман број људи који долази на заједничко паљење бадњака испред цркава, долази из неки националних побуда, једноставно речено: долазе ради ''србовања'', махања застава, пјевање пјесама о људима& догађајима из претходног рата, као и из Другог свјетског рата. Врло лош начин за ''проповиједање'' Јеванђеља. Мислим да су бадњаци један лијеп обичај, али се не смију схватати као нешто што је ван Цркве,ван Празника који се прославља- одн. људима се мора стално наглашавати да је Божић, одн. литургија која ће се сутрадан служити, оно што је битно, и на шта примарно треба да обрате пажњу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јуки Написано Јануар 6, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2010 Ја сам мали коринђаш, дај ми, газда, шта имаш: вина, ракије, да се Божић напије! Ако нећеш ништа дати, ја ћу Божић отерати! Ја сам мали Пера, ујела ме кера за ногу, за руку - дај ми, газда, јабуку! Ако немаш јабуку, дај ми, газда, крушку, ако немаш крушку - разбићу ти њушку! Ја сам мали Јаша, дош'о са салаша. Дотрч'о сам преко шора да ми дате два-три ора, мало вина и ракије, ево Божић пред капије! Ја претрча преко шора, дај нам, газда, два-три ора, а ти, стрина, суви шљива, ако немаш, дај кољива! Ова кућа богата, дођи, газда, код врата ! Дај јабука бар по киле, ако не даш ид' у виле! Срећан Бадњи дан 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Јануар 6, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2010 Срећан Бадњи дан!!! П.С.Нисам сигурна да само Срби имају бадњак,браћа Хрвати исто дан пре Божића зову Бадњи дан,можда нешто заостало из предхришћаског периода. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јануар 6, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2010 Свима срећан и благословен Бадњи дан! :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Јануар 6, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 6, 2010 ????? ?????? ? ??????????? ????? ???! :smiley: ?????, ????? ????? ? ?? ??? 0442_feel ??????, ?????? ????? ????? ???, ????? ???? ?????? ? ????????, ???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука