DYNABLASTER Написано Август 15, 2013 Пријави Подели Написано Август 15, 2013 Pa kazem svakome po datoj snazi... Evo jedan ekstremni primer, jesi cuo onu pricu o starcu na koga su pucali vojnici, u ledja cini mi se, pa je metkove izvadio iz dzepa lol Ako si obratio paznju sta sam pisao, mogao si videti da sam komentarisao samo smisao reci iz Ignjatijevog posta, a nisam diskutovao o tome dal u ratu ili odbrani treba ubijati ili ne, odgovor bi bio jasan, pa tolki hipik niti starac nisam... ali i dalje vazi zapovest "Ne ubij" i "okreni i drugi obraz"... Sve u svemu besmisleno je teoretisati o praksi, imali smo vec ove teme na forumu. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aletheia Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 On 15. 8. 2013. at 10:34, Ignjatije рече Није Хришћанство нека пацифистичка религија. Јеовини сведоци фурају ту јерес о неношењу оружја... Ево још мало о рату. "Јер је слуга Божји теби за добро. Ако ли зло чиниш, бој се; јер узалуд не носи мача, јер је Божји слуга, осветник на гнев ономе који зло чини." Pročitaj 13:1-6. Tu nije reč o hrišćanima, već o svetovnim vlastima, koje jesu Božje sluge - malo čudno zvuči, ali ako je svaka vlast od Boga, prema Pavlu, onda su i služitelji te vlasti Božje sluge. Na njih se odnosi to da oni ne nose uzalud mač, i da su osvetnici onima koji zlo čine. Hrišćanstvo jeste pacifička religija sama po sebi. To što su je hrišćani pogrešno shvatili, drugi je par cipela. Christo et Ecclesiae Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aletheia Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 On 15. 8. 2013. at 12:10, SHADOWS OF THE LIGHT рече Cekaj bre sta sad neki psihopata izvadi noz da ubije nekog tvog?Sta ces ti da radis?ili da puca na tebe i tvoje bliznje?Sta ces da radis?Peace brother?Jes malo morgen..... A ovo je etičko pitanje. Ne volim kada se od nekih extrema ili izuzetaka pokušava praviti neko pravilo, ali recimo - Isusa su razapinjali, pa nešto nisam siguran da se On ponašao kao i oni. Hrišćane su proganjali, ali nisam siguran da bi ikoji pravi hrišćani trebao uzvratiti istom merom, jer onda bi bio kao i oni. Šta ako psihopata izvuče nož? To su extremi. Ne znam "šta." To je jako teško pitanje. Možda treba pogledati film Amish grace, pa videti "šta" raditi u takvoj situaciji. Oduševio me film, inače rađen po istinitom događaju. Christo et Ecclesiae Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Ima ovde na forumu vise krvolocnih i osvetoljubivih "hriscana", a kao izgovor slede licne frustracije i slabosti. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aletheia Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 On 15. 8. 2013. at 11:22, Ignjatije рече Како није тачна. Хришћанство није ратоборна религија, али није ни пацифистичка. Борба (одбрана) и жртва за ближњег је у самим његовим темељима. Ko određuje šta je borba, šta žrtva? Цитат Наравно да је јерес када учи погрешно. Колико је само ЈХ било у затвору због одбијања да учествују у рату, да носе оружје у војсци. Служили су цивини војни рок. Видиш и сам да их Библија демантује. Лажно учење = јерес. Nazareni su mnogo više stradali zbog toga što nisu hteli da uzimaju oružje. Pametni ljudi. Bar im se ne može staviti na teret da su sa sve sveštenicima učestvovali u ratu i slično. Bolje biti dobar sektaš nego loš pravoslavac - ne zaboravi to nikad. Christo et Ecclesiae Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aletheia Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 On 21. 9. 2013. at 18:41, DYNABLASTER рече Ima ovde na forumu vise krvolocnih i osvetoljubivih "hriscana", a izgovor su im licne frustracije i slabosti. Ne znam baš kako ovde stoje stvari, ali tu i tamo sam primetio da si u pravu. Ne mora meni niko da dođe na vrata i upuca me. Upucali su mnogo puta ljudi rečima, stavom, ponašanjem. Daleko im kuća od njihovog "hrišćanstva." Christo et Ecclesiae Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Nevera je slabost. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Oвде треба раздвојити две ствари које можемо назвати хришћанска етика и секуларна етика. Ако гледамо само хришћанство и узмемо Христа као врховни и крајњи узор, као хришћански идел, онда свакако следи да је хришћанство пацифистичка вера, и да хришћанину није дозвољено апсолутно никакво насиље, чак ни самоодбрана. С друге стране, по секуларној етици, појединац по природном праву поседује право на самоодбрану (која обухвата и право на одбрану своје имовине); наравно постоји ту и право на одбрану другог појединца или његове имовине (универзално прихватљиво понашање). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 По допуштењу Божјем се дешавају окупације територије. То може бити васпитна мера за неки народ. да не буде горе. Пример? Древни Израел или садашње Косово. Ако је живот неподношљив, па без разлога окупант убија, веша, силује и пали, устанак је оправдан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 E al me nervira ta rec sekularno ne mogu vam opisati. Inace sekularni humanizam je pocetna stepenica iluminatske piramide... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 On 21. 9. 2013. at 19:30, дибидусрус рече Ако је живот неподношљив, па без разлога окупант убија, веша, силује и пали, устанак је оправдан.Jeсте гледано из перспективе секуларне етике, али не и из перспективе хришћанске етике. Управо ту долази оно од апостола Павла да је власт од Бога (хришћани нису дизали устанке док су били под паганском чизмом, ни док су били под комунистичком чизмом, чак ни за све време док су били под мухамеданском влашћу, устанци за национално ослобођење дошли су тек у деветнаестом веку, под утицајем романтизма и национализма), без обзира на то што је власт увек у рукама началника, злих сила. Као десни анархиста, ето ја први сматрам државу за једно од највећих зала, па опет ми на памет не пада да дижем устанке... On 21. 9. 2013. at 19:32, DYNABLASTER рече E al me nervira ta rec sekularno ne mogu vam opisati. Inace sekularni humanizam je pocetna stepenica iluminatske piramide... Рекао сам назовимо га секуларна етика, можеш рећи и универзално прихватљиво понашање уколико желиш... И то нема никакве везе са секуларним хуманизмом. Секуларни хуманизам ти дође нешто као некаква атеистичка религија. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Дизали су устанке и не само против иноверних него и против хришћана, дизали су устанке и против Византије православни хришћани су дизали устанке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Svejedno, rec sekularno me izuzetno nervira u bilo kom obliku ili formi. Nek seku sami sebe i pritom urlaju stvarajuci larmu ne interesuje me. Ogavna rec u svakom pogledu. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Свети МаркелијеСпуштам руке јер није прикладно за хришћанина, који служи војни рок код Господа, да служи и у овом свету, наносећи повреде другима. Закон не дозвољава ни једном хришћанину ношење оружија ни због какве овоземаљске ствари.Свети Игњатије БогоносацГледајте да се често састајете како бисте Господу захваљивали и пројављивали славу Његову.Јер,када се често састајете на истом месту, сатанине моћи бивају уништене, а уништење којем он тежи неће се догодити због јединства ваше вере. Нема вредније ствари од мира, због кога ће сви ратови и на небу и на земљи бити окончани.Свети Иринеј ЛионскиХришћани су трансформисали своје мачеве и копља у оруђе мира па према томе, не знају да се боре.Свети Јустин Мученик и ФилософЂаво је отац сваког рата. (Ми) који убијасмо једни друге, не водимо рат са својим непријатељима. Одбијамо да лажемо и обмањујемо своје судије. Радије ћемо умрети исповедајући Христа.ТертулијанА сада нас испитују о овим стварима.Прво, може ли се било који верник (хришћанин) пријавити за војну службу? Друго, може ли било који војник (без обзира на чин) који не приноси жртве паганским боговима нити учествује у извршењу смртне казне, бити примљен у Цркву? Одговор на оба питања је НЕ – јер не постоји савез између Божанских светиња и људских светиња нити између Христових правила и ђаволских правила. Нема савеза између синова светлости и синова таме. Душа не може служити два господара, Бога и Цара... Али, како ће се хришћанин упустити у рат, заиста... како ће служити војску у времену без рата, без мача, који је Господ одузео? Јер иако су војници ишли Јовану да би добили поуку, иако је центурион поверовао, то не мења чињеницу да је Господ, разоружавајући Петра, разоружао сваког војника Ни под којим условима хришћанин се не сме латити за свој мач.Ориген АлександријскиУ складу санауком Господњом, одлучисмо да не користимо своје охоле мачеве и да од њих искујемо раонике својих аргумената, а да од копаља наших које раније користисмо у боју, искујемо српове. Јер више не дижемо мачеве на народе нити се учимо вештини ратовања , јер постасмо синови мира Господа Христа ради.Свети Иполит РимскиВојник, будући нижег чина од Господа, не сме да убије. Ако добије такво наређење, не сме га извршити нити се сме заклињати да ће тако нешто учинити. У случају да ово не прихвати, нека буде изопштен. Свако ко живи снагом мача, сваки судија који носи пурпур, нека одмах престане да се одева том бојом. У супротном, нека буде изопштен. Сваки оглашени или верни који жели да буде војник, нека буде изопштен јер мрзи Бога. Особа која прихвата моћ убијања (или војник) не сме постати члан Цркве.Свети Кипријан КартагинскиХришћанин не сме да убије али мора бити спреман да буде убијен. Невинима није дозвољено да убијају, чак ни криве. Бог је гвожђе створио са намером да њиме обрадјујемо земљу и зато га не смемо користити за одузимање људских живота.Свети Амвросије МедиоланскиХристов војник не потребује нити оружје ни копље од гвожђа. Слуге Вишњег заштиту не траже у материјалним стварима већ у Божанском Промислу.Свети Теофил АнтиохијскиОнима који вас мрзе и проклињу реците – ви сте наша браћа!Татијан СиријскиНе желим да будем владар. Не тежим богатству. Одбијам да будем део војне институције. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
error Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 On 21. 9. 2013. at 19:53, Жељко рече Дизали су устанке и не само против иноверних него и против хришћана, дизали су устанке и против Византије православни хришћани су дизали устанке.Причамо о основним принципима хришћанства, а не о свему што се дешавало током историје. Свима је одвећ познато да се ретко који појединац који себе сматра хришћанином у животу заиста придржава хришћанске етике стопроцентно... На западу је било још горе (ако узмемо и њих за хришћане) те су бискупи, кардинали и врховни понтифи неретко предводили војске и били на челу армија... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука