Јаков. Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Данас на Литургији, у нашој цркви у чин ђакона произведен је Немања Петровић. Аксиос. Биће свештеник у војсци. Човек ми је био нешто познат, па сам преко гугла пронашао да је он прошле недеље рукоположен у чин ђакона у земунској цркви Св.Тројице. Ту вест је објавило Слово љубве, и снимак постоји на њиховој страници. http://www.slovoljubve.com/vesti/episkop-atanasije-sluzio-u-zemunu Мало сам се збунио. Присуствовао сам можда 2-3 пута рукополагању и мислио сам да се то само једном ради. Откуд то да је овај ђакон два пута рукополаган од стране истог епископа, у року од недељу дана, у различитим црквама??? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 чин ђакона произведен је Немања Петровић. Аксиос. Биће свештеник у војсци Можда је данас из ђаконског чина преведен у свештенички, како си и сам рекао... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Рукополагање (када епископ полаже руку на главу изабраног кандидата) се врши у чин ђакона, свештеника и епископа.Рукопроизвођење је када епископ производи кандидата у чинове попут чтеца, ипођакона, појца.Неко ако хоће да буде свештеник, мора прво бити ђакон, тј. мора се прво рукоположити за ђакона. Ако је епископ наумио да тај кандидат буде свештеник, морају технички да одраде тај прелаз ђаконског чина. Значи, ако су те одредили за свештеника (тј. тако одредио надлежни епископ), можеш бити рукоположен сутра у ђакона а прекосутра већ у свештеника. Са рукополагањем епископа је друга прича. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Ne. Oba puta je rukopoložen u čin đakna. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Ne. Oba puta je rukopoložen u čin đakna. Како бре оба пута? Јеси ти сигуран да си добро видео, чуо? Не може се поновити рукополагање у исти чин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ивановић Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Може ли ми неко објаснити зашто су приликом хиротоније епископа потребна најмање 3 епископа, док један епископ може рукоположити колико хоће свештеника? Да ли су апостоли у првом вијеку приликом полагања руку рукополагали епископе или свештенике? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Апостоли рукополагали ђаконе, свештенике, епископе. Тада су прилике биле мало другачије (у практичном смислу и потреби за свештеницима). Зашто три епископа на хиротонији епископа? Ово питање ћу оставити стручњацима из области историје и канонског права. Мислим да могу и два епископа да рукоположе новоизабраног епископа. Треба се консултовати са канонима Васељенских сабора. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 30, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Како бре оба пута? Јеси ти сигуран да си добро видео, чуо? Не може се поновити рукополагање у исти чин. Baš zato sam i otvorio ovu temu. Na kraju snimka koji se nalazi na Slovu ljubve, episkop Rakita napominje ime rukopoloženog đakona Nemanje Petrovića, koji će biti vojni sveštenik.. Danas, znam šta sam video svojim očima i prisustvovao na Liturgiji. Isti episkop istog đakona rukopolaže. Znači nedelju dana docnije u drugoj crkvi. E sad jedino da ima dvojica Nemanje Petrovića, koji su đakoni i koji su oboje budući vojni sveštenici. Nešto baš sumnjam u toliku koncidetaciju. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 30, 2013 Пријави Подели Написано Јун 30, 2013 Хм..не знам стварно... знам само да рукополагање не може да понови за исти чин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 19, 2013 Пријави Подели Написано Август 19, 2013 Апостоли рукополагали ђаконе, свештенике, епископе. Тада су прилике биле мало другачије (у практичном смислу и потреби за свештеницима). Зашто три епископа на хиротонији епископа? Ово питање ћу оставити стручњацима из области историје и канонског права. Мислим да могу и два епископа да рукоположе новоизабраног епископа. Треба се консултовати са канонима Васељенских сабора. У историји Цркве је била пракса да један епископ рукополаже епископа, прочитао сам код Афанасјева. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука