Jump to content

УНЕСКО ће заштити цркве брвнаре у Пољској и Украјини као светско културно наслеђе

Оцени ову тему

Препоручена порука

38021055.jpg37910052.jpg37895220.jpg26963880.jpg

Прекрасне прикарпатске дрвене цркве одавно нису тек туристичка атракција, мада је у овом тренутку само њих осам  у Пољској и осам у Украјини под заштитом Унеска као светско културно благо. Ову одлуку је донео надлежни одбор ове Културне организације при Уједињеним нацијама у петак на својој седници у главном граду Камбоџе Пном Пену. Међу њима је и једна црква посвећена Светом Духу, изграђена око 1500. године, у западноукрајинском месту Потелич, и сматра се за једну од најстаријих црква ове врсте у Европи.

Владе у Варшави и у суседној Украјини поднеле су 2009. године иницијативу за увршћење барем 16 цркава у Унесков списак. У већини њих и данас се служи византијско богослужење, док неке имају статус музеја.

Само у украјинским Карпатима има 800 оваквих цркава. У неким местима оне се урушавају или их руше. У последњих стотинак година неке дрвене цркве су замењене каменим.

Извор: Катпрес

http://www.spc.rs/sr/unesko_tshe_zashtiti_crkve_brvnare_u_poljskoj_ukrajini_kao_svetsko_kulturno_nasledje
Подели на овим сајтовима

Na You Tube mi nedaju držat tu vizantinoslovensku verziju koju sad imam na rutube, zbog autorskih prava sam je morao premjestit tamo a ovdje imam nekakav dječački američki hor koji pjeva uglavnom katoličku muziku pa možete čuti i tu zapadnu verziju koja je ovako prinudno nastala, dobro je na kraju ispala, nije loše. Na drugom videu su stare karpatske drvene ikone a i muzika je originalna slovačka crkvena karpatoslovenska. Više pita mi se desilo da sam morao ovako na već sasvim gotovom videu na You Tube mjenjat komplet muziku zbog tih autorskih prava:

Carpathian wooden churches

Carpathian wooden icons

Подели на овим сајтовима

Unesko je legenda.

Tako su zaštitili i mnoge stvari po Balkanu...

ahahaha

Samo da se Rusi ne zapute putem Berlina.

„Многи од нас себе зову „либералима“. И тачно је да је реч „либерал“ некада означавала особе које су поштовале појединца и зазирале од служења масовним принудама. Али левичари су сада загадили тај некада поносан назив означавујћи њиме себе и свој програм већег владиног власништва над имовином и контроле над појединцима. И сада, као резултат, они од нас који верују у слободу морамо објашњавати како, када називамо себе либералима, заправо мислимо на либерале у класичном незагађеном смислу. Ово је у најбољем случају мучно и подложно неразумевању. Ево предлога: хајде да ми, који волимо слободу, заштитимо и за своје коришћење задржимо добру и часну реч „либертаријанац“.“

(Дин Расел)

Подели на овим сајтовима

Unesko je legenda.

Tako su zaštitili i mnoge stvari po Balkanu...

ahahaha

Samo da se Rusi ne zapute putem Berlina.

Ovdje gradonačelnici i predsjednici opštinskih komunalnih vlasti samo što infarkt ne dobiju kad čuju da je UNESCo u njihovom reviru nešto "zaštitio". Poslije ne možeš s tim pomaket ništa,  a za svaku sitnicu moraš pisati u Prag kilometarske elaborate i izlazit na teren s čitavom armijom vještaka iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i pravit nebrojeme uviđaje, istraživanja, vještačenja i skupljat pečate po dvadeset na jedno odobrenje. Oslobodi Bože zemljotresa, poplave, požara, skakavaca i zaštitara - ovdje im kažu pamatkari. Jednog starog župnika, katoličkog sveštenika znači, skoro u zatvor poslali jer je htio isušit temelje crkvene i bez njihovog znanja okopao oko crkve odvodni kanlić 40 cm dubok.  Prijavio, otcinkario ga starosta, predsjednik opštine, bolje reći sela, cinkaroš jedan, odtelegrafisao odmah do Praga šta župnik tamo radi, da oko crkve kopa odvodnjovaci kanalić. Zamalo nije završao na Pankracu u istražnom, danas i poštene sveštenike koji se brinu o svoje crkve po sudovima vucaraju i zatvorom im prijete ko kriminalcima, posljednja vremena došla.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...