Срђан Ранђеловић Написано Јун 3, 2013 Пријави Подели Написано Јун 3, 2013 Прота Марко Тодоровић, из Кадахија, држао опело краљу Петру Другом и краљевићу Андреју у Америци и у Србији. Први пут литургију служио у Америци у Либертивилу и Чикагу и сада на Опленцу. Изненадило ме да држава Србија сахрањује краља Петра Другог и чланове породице Карађорђевић, јер би то требало да учине Црква и Круна. Очигледно је да Карађорђевићи и Патријаршија нису за то имали средстава. Државна сахрана је била достојанствена. Није била краљевска, како је то било 1970. године у Либертивилу. Тада је у САД на првој сахрани краља Петра Другог било 15.000 људи, који су искрено туговали и плакали. Сада је на Опленцу било њих 10.000, који нису много туговали. Овим речима нам је укратко прота Марко Тодоровић, парох цркве Свети Никола у Кадахију, у Висконсину у САД, описао своје утиске са сахране четворо Карађорђевића у породичном маузолеју, где је са патријархом Иринејом и свештенством СПЦ служио литургију. Прота Марко је једини свештеник који је два пута држао опело краљу Петру Другом и краљевићу Андреју. Први пут у САД 1970, односно 1990. године и потом у Србији 26. маја 2013. - Лично ме престолонаследник Александар позвао на сахрану свог оца, мајке, баке и стрица да служим литургију, јер је желео да ми изрази захвалност што сам бринуо о краљу Петру Другом и краљевићу Андреју за њиховог живота и смрти у Америци - објашњава нам прота Марко. Краљевском позиву се радо одазвао, јер прота потиче из монархистичке породице. Његов стриц Милорад је био краљев официр и четнички командант, а ујаци заклети монархисти. Прота је рођен 1939. у селу Цветуља у Рађевини, од оца Божидара и мајке Милице, који су имали још петоро деце. Мајка му је млада умрла, брат од стрица Слободан је убијен 1969. као политички затвореник у затвору, а најстарији брат Милош је отрован у болници, јер није хтео да буде члан КПЈ. Када су комунисти његовом оцу Божидару, сеоском кмету, наредили да одбаци иконе Светог Петра и Павла, син је 1962. емигрирао у Италију. - Тата је хтео да будем свештеник или ће ме дати у музичаре. Кад сам добио азил, у Паризу сам дипломирао теологију. Награђан сам путовањем у Швајцарску, где сам код руског епископа Антонија први пут срео краља Петра Другог. Одушевио ме сјајним српским језиком, скромним понашањем и отвореношћу. Када сам прешао у САД и постао свештеник, учествовао сам у организовању четничке организације "Краљ Петар Други", у прослави сваког краљевог рођендана и организовању банкета у његову част. Два пута сам 1968. и 1969. дочекао краља Петра Другог и угостио у својој цркви у Кадахију. Краљ је био скроман и поносан народни човек. Када су му говорили да се запосли да има од чега да живи, одговарао је: "Имам посао, ја сам краљ! И живећу од тога" - сећа се прота Марко. Са поносом прича како је краљ Петар Други и у емиграцији био званични представник српског народа. Говорио је у британском Парламенту и америчком Конгресу. Био је приман како на двору британске краљице тако и код америчког председника. - Американци су ценили краља Петра Другог као монарха који је одлучио да живи у њиховој земљи. Медији су објављивали редовно не само протоколарне вести о службеним активностима краља већ и репортаже о његовом животу у Београду и на Опленцу. Тако сам, на пример, први пут видео краља док је био дечак и играо се на травњаку испред Краљевског двора на Дедињу. Када сам ових дана посетио двор није ми изгледао тако велики као кад је краљ Петар Други био дечак - каже прота Марко. Прича да је краљ обилазио српску емиграцију свуда по свету. Био је чест гост српских епархија, али и конгреса Српске народне одбране и удружења Југословенске краљевске војске и четника. Неко време, шездесетих година, краљ није имао статус монарха, па је, на пример, у Аустралију путовао као туриста, а не као српски званичник и крунисана глава. Када би му син долазио у САД, краљ и престолонаследник би одседали код пуковника Николе Степановића у Чикагу или код фабриканта Петра Гајића у Калифорнији. Петар Други је волео да једе сарму и печење. Радо је пио коњак и није био алкохолочар, како су га комунисти оговарали. Био је болестан, али је, сведочи данас прота, краљ то крио од пријатеља и српске емиграције. - Краљ је 1967. у Ници преживео тровање, које му је уништило јетру. Није преживео пресађивање јетре и умро је у денверској болници 5. новембра 1970. Краљевић Андреј је умро 1990. у гаражи своје куће у Калифорнији. Сумњало се да је извршио самоубиство, али је црква добила потврду да је имао инфаркт. Обојица су умрли нагло и њихове сахране смо морали брзо да организујемо. Уместо крунисаних глава и државника, на сахране у Либертивилу и Чикагу стигли су телеграми саучешћа многих државника света - прича прота, који је био лично разочаран бојкотом краљевске породице. И објашњава ту ситуацију: - Пре четири деценије било је Срба који су се противили сахрани краља Петра Другог као федералца у манастиру Свети Сава у Либертивилу. Његов брат Томислав као члан Слободне цркве забранио је краљевом сину Александру и другим расколницима да дођу на сахрану. Од породице Карађорђевић био је само краљевић Андреј. И данас се део династије противио сахрани краља Петра Другог у маузолеју на Опленцу, јер, наводно, нису испоштована права наследнице принцезе Ане Марије Карађорђевић. И јер је краљ из Америке однесен брзо и без знања српске емиграције, која га је обожавала. Зато је део емиграције у САД разочаран и у династију и у СПЦ - признаје отац Марко. У међувремену, протина породица, супруга Ратка, ћерке Милица и Милева и син Лазар, остала је одана и посвећена краљу Петру Другом. Када је краљ преминуо у Америци, протиница Ратка је припремила жито за покојног монарха. Породица је положила леп цветни венац са срцем на одар омиљеном краљу. Сваке године потом прота Марко и породица су учествовали на парастосу краљу Петру Другом. И данас је отац Марко Тодоровић једини свештеник СПЦ који се свакодневно моли за Краљевски дом и новог краља. РАСКОЛНИЧКИ ПОП Када је 1966. године у Кадахију изабрана нова црквена управа, део чланова је био против краља. Прота Марко је тада саставио заклетву краљу Петру Другом и тражио да је сви потпишу. Неки чланови управе су се побунили. Црквени суд је поништио ову заклетву, а "Вечерње новости" су тада објавиле текст са насловом: "Расколнички поп се заклињао краљу!" А ДА ВРАТИМО БРОЗА? На државној сахрани на Опленцу прота Марко је имао прилику да разговара са председником и премијером. Тада је, каже, обојицу храбро питао: - Сад када смо наше Карађорђевиће вратили кући, што не однесете Јосипа Броза из Београда у његову домовину Хрватску? - Слажем се. Могли бисмо то да урадимо - одговорио му је Ивица Дачић. - Нека Тито, ипак, остане овде код нас - није се сложио Томислав Николић. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:436831-Prota-Marko-Todorovic-Sahranio-sam-kralja-dva-puta Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука