Јаков. Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Gibanica je uobičajeno jelo na Balkanu, koje se pravi sa sirom i jajima. Najčešće se služi za doručak sa jogurtom. Naziv jela potiče od glagola "gibati" koji označava talasasto kretanje. Ime vuče korene iz Egipta, jer reč sir na egipatskom arapskom se kaže gibna (جبنة) (mn. giban). Postoje izvedeni izrazi poput gibaničar - koji označava nekog ko pravi gibanicu, nekog ko voli da jede gibanicu, i nekog ko se stalno gosti na tuđi račun. U Levaču postoji čobanska igra koja se zove gibankanje. Reč gibanica se prvi put pominje na Balkanu u 17.veku i to kao prezime, ili nadimak. Reč gibanica je u Vukovom Srpskom Rečniku (1818). Vuk objašnjava ovu reč kao "pitu sa drobljenim sirom između kora, ispunjenih kajmakom, mlekom i jajima" Za vreme 2.Svetskog Rata, dok su se herojski borili protiv nacističkih okupatora, u šumama Jugoslavije, srpski div junaci, poznati kao "Chetniks" pravili su takozvanu Četničku gibanicu, od sastojaka koje su dobijali od seljana. Kada se zbio historijski susret između partizanskog lidera Tita, i četničkog heroja Draže Mihajlovića, 1941. poslužena im je gibanica, i krompir pod sačem, sa kajmakom. 2007. GIBANICA je zvanično postala izvozni brend Srbije. Na Sajmu brendova u Beogradu, prehrambena industrija "Aleksandria" predstavila je polugotovu i smrznutu gibanicu, namenjenu inostranom tržištu. Manite bureke, gibanica je konza. Doduše, za mene je projara jača, ali to sam samo ja. коЖељ њацИ , Silence , Срђан Ранђеловић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Нема у руском језику реч гибати се или гибаница. Нема ни гибање, помислио сам како би то могла бити словенска реч па је тражих у руском али не могу је наћи. Значи баба гиб ми гибаницу! Има гибаћ, гибнућ у смислу гинути, значи сасвим друго значење и није исти корен речи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Zasto je gibanica sekta? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 burek s mesom није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Рецимо куцам ја сад на гуглету "гибаничари" и налазин на наци форуму сторм фронт изразиту мржњу према гибаници: http://www.stormfront.org/forum/t838751-10/ Масон Драгољуб Михаиловић и његови гибаничари ждеру гибаницу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 ух тежак избор гиба вс бурек ма добра гибаница, врућа, оно.....плус пивчуга! одааавно нисам клопао добру гибу па да ми се цеди мас` низ браду Лидија Миленковић and Биљана је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 ух тежак избор гиба вс бурек ма добра гибаница, врућа, оно.....плус пивчуга! одааавно нисам клопао добру гибу па да ми се цеди мас` низ браду Е сад си се разоткрио !!! Реко сам ти да будеш пажљив и да не скидаш ту петокраку. Ако те ови партизани стрељају немој после да буде да ти нисам казо... Лидија Миленковић and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Гибаница је незаменљива. Бурек је само копија и сурогат. Али модерније звучи од гибанице и тиме је преузео вођство у пекарама Волим и једно и друго. Али гибаницу више. Уз гибаницу ми некако порасте национална свест Драшко је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Волим и једно и друго. Али гибаницу више. Уз гибаницу ми некако порасте национална свест Novi moto za vraćanje gibanice na prvo mesto u pekarama: "Jedi gibanicu, budi Srbin" Лидија Миленковић, Ignjatije and Zawisza је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Ne volem gibanicu. Бруко једна! :) Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Бурек је само копија и сурогат. Игњатије..............................само те посматрам! Оно, чисто да знаш, да не буде касније изненађења! 0120_angryy :D Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 Novi moto za vraćanje gibanice na prvo mesto u pekarama: "Jedi gibanicu, budi Srbin" ... јер бурек није део нас, то је шиптарски тајни метод затирања срБске традиције http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 31, 2013 Пријави Подели Написано Мај 31, 2013 @@Dragi, Ма иди бре бегај! :0104cheesy: :0104cheesy: :0104cheesy: Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука