Гости Guest Написано Мај 20, 2013 Гости Пријави Подели Написано Мај 20, 2013 Кардинал Курт Кох: Са папом Франциском нови кораци ка јединству хришћанаАутор: Филипа Хичен, Број 1107, Рубрика Из посебног угла Речи папе Франциска, изговорене у среду 20. 3. 2013. – као и његова срдачност на пријему у Ватикану, приређеном за делегације осталих хришћанских конфесија које су биле присутне на миси за почетак његовог службовања – убризгале су нову лимфу у контексту екуменског дијалога. Потврду тога налазимо у речима председника Папског савета за јединство хришћана, кардинала Курта Коха (Kurt Koch), који је недавно (21. 3. 2013) био присутан у Кентерберију на свечаности устоличења новог поглавара Англиканске цркве, архиепископа Џастина Велбија (Justin Welby). Интервју са кардиналом Кохом водила је Филипа Хичен (Philippa Hitchen): – Имам веома добар утисак о новом архиепископу кентерберијском, архиепископу Џастину (Јустину). Имам утисак да је врло реална особа, потпуно укорењена у овом свету, и да – у светлу његових претходних дужности – врло добро познаје свет (црквене прилике и однос са светом, прим. З. Ђ.). Са друге стране, тако ми се учинило, он је човек са дубоком и чврсто укорењеном вером, за кога продубљивање и ширење вере у данашњем друштву представља веома важну обавезу: он је дубоко уверен да без вере не можемо решити проблеме данашњег друштва. Ускоро ће бити у Ватикану? – Његова је особита жеља да дође до Рима што је пре могуће да би се сусрео са Светим оцем, и та његова жеља, наравно, причинила ми је велико задовољство. Ми ћемо покушати да испланирамо ову посету на начин који ће довести ка једном позитивном сусрету који тако може да помогне промоцији екуменског дијалога. Папа Франциско је већ срео многе екуменске делегате на инаугуралној миси свог службовања. Изгледа да лебди један нов осећај оптимизма и наде у погледу односа између Цркава. Које место ће то имати, према вама, међу приоритетима његовог понтификата? – Сигуран сам да је за папу Франциска екуменизам веома важан: ово се такође видело из прве аудијенције коју је приредио за делегате из екуменског света. Свети отац је изјавио да жели да настави тим путем. Према њему, ту се прикључују и кредибилитет јеванђелске поруке у данашњем свету, трагање и постизање јединства и помирења које нам је Христос задао да следимо. Ја сам веома, веома сигуран у то, јер мислим да ће папа Франциско допринети да се дода гориво за једну позитивну будућност. Видели смо историјско присуство Васељенског Патријарха Вартоломеја на миси за почетак петровског служења папе Франциска. То, према вама, представља један важан напредак? – Мислим да је то плод досадашњег великог екуменског рада. Патријарх Вартоломеј је претходно био у Риму 11. октобра, поводом отварања Године вере, приликом педесетогодишњице отварања Другог ватиканског сабора, тако да је било сасвим за очекивати да буде присутан и на инаугуралној миси. Чак је и папа Франциско желео да му приреди специјалну пажњу и почаст за време вршења евхаристије, понудивши му знак (целив, прим. З. Ђ.) мира. Наравно, ми већ поодавно имамо добре односе са Цариградом; на празнику Светих Патрона Рима, Петра и Павла, увек је присутна једна висока делегација из Цариграда и, са друге стране, 30. новембра, на празник Светог Андреја, ја сам био у Цариграду. Ове узајамне посете су велики допринос продубљивању односа. Патријарх Вартоломеј је изразио жељу да иде у Јерусалим заједно са папом Франциском, следећи трагове Павла VI и Патријарха Атинагоре. Да ли мислите да се ова жеља може остварити? – Ово је велика жеља коју је Патријарх Вартоломеј и мени изразио и коју жели да представи Светом оцу. Мислим да је то једна добра идеја; разговараћемо о њој са Светим оцем како би се пронашао начин да се она и оствари. Дакле, сусрет између Павла VI и Васељенског Патријарха Атинагоре је био корак пун великих нада за будућност – данас би то био леп знак за давање нове храброст и новог подстицај у екуменским односима. Коначно, односи са Руском Православном Црквом доживели су велика побољшања. Ви се припремате за одлазак у Москву и Санкт Петербург: Шта нам можете рећи о овој посети? – Односи између Москве и Рима су дефинитивно побољшани у односу на прошлост, иако и даље постоје нека отворена питања, и још увек је мало сигнала из Москве око спремност да се уприличи један састанак Патријарха Кирила и папе Франциска, као и пре њега са папом Бенедиктом XVI. Али оно што је битно је да можемо продубити односе и екуменски дијалог. У том смислу је схваћена моја посета Санкт Петербургу и Москви крајем априла: да би се могли предузети даљи кораци. Текст са странице Радио Ватикана: http://it.radiovaticana.va/news/2013/03/23/il_cardinale_koch:_con_papa_francesco_nuovi_passi_verso_lunit%C3%A0_de/it1–676150Превео Зоран Ђуровић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука