Vockica Написано Мај 19, 2013 Пријави Подели Написано Мај 19, 2013 Mislila sam da zapocnem temu o tome kako da uz pomoc prirodnih stvari moze da se zameni skupocena i stetna hemija(za odrzavanje kuce i negu tela) i da svako doprinese nekom idejom koju zna sam, koju je cuo od svojih majki i baka. Mene ovo jako zanima, pa cu evo dati nekoliko primera za koje ja znam: 1. Prestala sam da odrzavam kupatilom domestosom i ostalim preparatima, sipam malo ferija u vanglu i sipam 3-4 kesice limuntusa, promesam to malo i s tim oribam kupatilo i onda pustim da odstoji jedno 10 minuta i zaista kupatilo se cakli i kamenac i budj se skidaju ko od sale. Neke zene su mi rekle da koriste samo limuntus, ali po meni sam prah od limuntusa ne moze da porkrije sve povrsine; 2. Sirce je isto jako korisno za skidanje kamenca u dzezvama, serpama i daje im sjaj, ako su od emajla. Malo se prokuva u njima, moze da se koristi i u kombinaciji sa limuntusom, ako na dnu dzezve ima puno kamenca. Takodje moze da se koristi za ciscenje dna od elektricnog kuvala za caj- malo sirceta vode i limuntusa se stavi da odstoji neko vreme, a moze samo limuntus da se doda u prokuvalu vodu i da se pusti da odstoji sat vremena. 3. Sodabikarbona je jako korisna kao sredstvo za dezinfekciju, treba je rastvoriti(1kasicicu) u vodi i u to potopiti voce i povrce, da bi se iz njih izvukli ostaci hemikalija koje su ostale od prskanja. S njom je dobro da se operu zubi 1 u 2 nedelje, za belinu i skidanje naslaga sa zuba, takodje mogu da se ispiraju usta sa rastvorom od sodebikarbone. 4. Za ciscenje lica je odlicna zaledjena surutka, sa komadima leda od surutke je odlicno umiti se ujutru, to hidrira, zateze i cisti kozu. Trebalo bi malo i da odstoji na licu, pa posle isprati vodom. Takodje moze da se koristi parcence limuna na koje se stave 2-3 kapi meda i sa time se istrlja lice, to je odlicno za akne ili razne necistoce. Sirce od jabuke je odlicno za tretiranje akni ili bubuljica na licu, samo se malo sirceta utapka na mesto koje treba da se tretira. 5. Kora od nara se skuva u vodi, i s tom vodom se ispira kosa preilikom pranja, to je odlicno za za sjaj, volumen i ozdravljenje kose. Imaju i fore sa jajima i sircetom za kosu, ali ja ih ne primenjujem, jer mi je kosa mnogo tanka. Eto toga sam za sada uspela da se setim, vi pisite svoje predloge i ideje, jedva cekam da cujem i da primenim. A i da se svi osvestimo i manej koristimo skupe i stetne preparate u nasem domacinstvu. Jako me jos zanima, koje prirodno sredstvo je dobro za odmascivanje, ciscenje rerni i ringli. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука