Odahviing Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 A sto se tice ateizma i izostanka ljubavi a i straha da ako se neko zlo ucini da ce proci nekaznjeno i tu imam svoje misljenje ali nije bitno za temu. Zbog ovog komentara kolege forumaša napravio sam ovu temu, da odgovorim pošto bi odgovor na temi na kojoj je komentar postavljen bilo offtopic, ali me i iskreno zanima njegovo mišljenje. I pisaću u moje ime bez nekog predstavljanja ateizma, jer je moj ateizam individualan (nisam simpatizer niti član nikakvih udruženja), ali mislim da će se većina složiti sa mnom. Izostanak ljubavi. Ljubav nema veze niti sa religijom, niti sa rasom, niti sa bojom kože, čak i neke životinje osećaju tu ljubav tako da ona nije vezana ni za ljutsko biće. E sada da ne ulazimo u biologiju i hemoju u objašnjenju termina ljubav i šta je ona, može da se nađe na internetu. Ali poenta je da ljubav nema veze sa religijom i da ovo pitanje "izostanka ljubavi" zato što je neko ateista nema smisla. Izostanak straha od kazne Strah da će nas kazniti neko natprirodno biće naravno da nepostoji jer ne verujem ni u jedno. E sad ako je strah od kazne zakonske ovozemaljskog zakona, njega poseduje kako ko, ja ne. Ustvari nemam nikakav strah od kazne. I da li to znači da ću činiti zlo jer mislim da me niko odozgo neće kazniti i da ću činiti zlo jer se nepčašim kazne? Ne. Ja ne znam da li ti ne činiš zlo samo zato što se plašiš kazne ako je tako i ako ima još takvih iskreno ih žalim. Ja sve njih smatram za verske prostitutke, (ne)čini nešto da bi posle dobio nagradu i ne bi bio kažnjen, zar nije isto. Ako je strah jedino što te sprečava da činiš zlo onda sa tobom nešto nije u redu i to žestoko. Preporučio bih odlazak kod nekog psihijatra Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Slazem se da ljubav nema veze sa religijom. Coveku je jednostavno usadjena. I najveci zlocinci su ipak imali nekog koga su voleli. I oni jasenovacki koljaci su imali nekog koga su voleli. Nema coveka koji ne voli, bilo vernik ili nevernik. Medjutim u Hriscanstvu ne govorimo o toj telesnoj, povrsinskoj ljubavi za koju kazes da je i zivotinje poseduju. Kao hriscani smo pozvani na savrsenu ljubav. O njoj je mnogo receno i mozes dosta naci i u Pismu i u recima Svetih. Ukratko ljubav koja ne gleda ko je ko. Na tu ljubav smo pozvani. A da bi do nje dosli moramo je izmoliti i zasluziti od Drugog. Od Nekog ko je mnogo veci od nas. A da ima neko ili nesto vece od Boga, ateisti se tako nebi ni zvali jer bi pobijali to vece. Sveti su je zasluzivali, trazeci je nalazili su je. Mi ovakvi ko sto jesmo, mozemo samo naslutiti tu ljubav o kojoj Oci govore. I sa drugim delom se delimicno slazem. Kao Hriscani nismo pozvani da se plasimo kazne. Nego da kao deca koja postuju volju oca, tako i mi cinimo. Kao sto telesni otac ima prava da da savet svom detetu o vrlinskom zivotu, a srazmerno i kazni kad vidi da dete ide u pogibelj, tako se i mi ponasamo u odnosu na Boga. Ima i o ovome mnogo citata koje mozda i sam znas, ali bi ti samo ponovio Solomonovu rec: Pocetak je mudrosti, strah Gospodnji. Samim razmisljanjem o ovoj reci mozes shvatiti zasto Hriscanin ne cini zlo iz straha od kazne. Koja naravno postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
hansbrough Написано Мај 14, 2013 Пријави Подели Написано Мај 14, 2013 Ljubav je subjektivno osećanje koje može imati svako, a svodi se na sebična osećanja sujete ili nesebičnih osećanja poveznosti, kao dve ili više isprepletanih žica žice. Može je imati svako, najčešće se veruje u postojanje nečega višeg, iako je jasno da tako nešto ne postoji. Strah od kazne? winter Svako ima neki svoj sistem u koji veruje (a koji nije objektivno potvrđen), uključujući i taj strah od kazne. Činjenje krivičnih dela ili zlodela zavisi od odnosa osećanja ugroženosti nagona za samoodržanjem i moralnih obrazaca u koje osoba veruje. U siromašnijim društvima poziv u rat i brza smrt (u slučaju poraza) ili silovanje, pljačkanje i ubijanje (u slučaju pobede) je bio pravi blagoslov za obesmišljene ljudske živote. The only normal people you know are the ones you don’t know very well. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Славен Написано Мај 14, 2013 Пријави Подели Написано Мај 14, 2013 Šta je ljubav? Preporucujem knjigu Emocije - Zoran Milivojevic. http://www.milivojevic.info/index.php?option=com_k2&view=item&id=49:emocije&Itemid=198 Odlična knjiga. Preporučujem ko može da izdvoji 2000 din. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука