Jump to content

SetCPU - optimalan rad procesora na Android telefonu

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

scpu.png

Nakon prelaska na CyanogenMod, odmah sam počeo da čačkam po naprednim sistemskim podešavanjima i kada sam naišao na podešavanje rada procesora (Settings -> CyanogenMod Settings -> Performance CPU Settings), bio sam oduševljen mogućnostima koje su mi se otvorile.

Kernel je bio podešen da koristi taktove procesora od 254MHz do 362MHz, a governor je bio Interactive, a ja sam odlučio da ova podešavanja malo prilagodim svojim potrebama.

Nagledao sam se na xda-developers forumu raznih postova o procesorima koji su procvrčali usled overclockovanja, tako da se nisam mnogo usuđivao da silim procesor, a nisam ni imao neke potrebe. Iako nigde nisam našao na kojim taktovima je moj Wildfire radio sa fabričkim ROM-om, pretpostavio sam da je gornja granica bila 518MHz, jer sam mogao da igram Angry Birds bez ikakvog seckanja i usporavanja.
Prvobitna zamisao pri razvoju Androida je bila da se zadaju minimalna i maksimalna vrednost radnog takta, a da governor bira trenutnu vrednost, u zavisnosti od opterećenja procesora (broja aktivnih aplikacija, servisa i njihovih hardverskih zahteva). Na fabričkim ROM-ovima, korisnici ne mogu ni da vide ova podešavanja, ali korisnici CyanogenMod-a mogu i da ih menjaju.
Postoji nekoliko dostupnih governora: Interactive, Conservative, Performance, smartass, smartassV2, a sami njihovi nazivi govore kako oni rade. Prva tri navedena governora se obično zakucavaju u krajnosti, a smartass i njegov potomak smartassV2 pokušavaju da nađu neki idealni takt.

Ne mogu da kažem da ova ideja nije dobra, pa čak ni da governori nisu optimalni, ali svakako može da bude još bolje. To poboljšanje donela je aplikacija SetCPU. Da biste mogli da je koristite, vaš telefon mora da bude rootovan, a samu aplikaciju možete da instalirate preko Google Play ili da preuzmete apk (donate verzija) sa teme koju je otvorio njen autor na xda-developers.

setcpu1.pngsetcpu2.png

Kada otvorite aplikaciju (screenshot 1), videćete podešavanja koja ste postavili u Settings -> CyanogenMod Settings -> Performance CPU Settings, i to je podrazumevani profil podešavanja koji će se koristiti ako ni jedan od profila nije aktivan (jer odgovarajući uslov nije ispunjen).

Na drugoj slici možete da vidite profile koje sam ja izabrao, a sad ću da objasnim i zašto:
Kada sam prvi put podešavao radni takt (pre nego što sam instalirao SetCPU), stavio sam 176MHz kao minimalnu vrednost. Iako je trajanje baterije bilo drastično produženo, ovo podešavanje je imalo i svojih nedostataka - kada bih primao poziv, nisam mogao trenutno da prihvatim poziv, jer je Phone aplikacija bila mnogo spora, pa tasteri nisu reagovali. Isti problem je bio i prilikom snoozovanja ili isključivanja alarma. Zato sam "In Call" stavio na najviši prioritet i dao mu relativno brz radni takt.

Drugi bitan profil je "Screen Off" koji se spušta do 176MHz (uglavnom ostaje na njemu) i on je dobar kada se telefon ne koristi, ali za odgovaranje na poziv ili alarm je previše spor. Iako je na niskom prioritetu, ali telefon većinu vremena provodi u njemu jer ova druga dva srednja profila postaju aktivna samo pod specifičnim okolnostima.
Pretpostavio sam da bi mi za neke aktivnosti trebao malo veći radni takt, pa to onda neka bude na punjenju, a ovaj noćni profil (koji se poklapa sa mojim spavanjem) je vrlo sličan "Screen Off" profilu. Razlika je samo u governoru jer je verovatnije da će Interactive držati niži radni takt, dok će smartassV2 možda malo više pametovati sa nekim bržim taktovima.

Naravno, mogućih profila ima daleko više i oni se mogu podešavati i po vremenu, temperaturi hardvera, trenutnom nivou baterije. Verovatno bi neki iskusniji korisnik mogao da ih osmisli i bolje od mene, ili nekako drugačije, shodno svojim potrebama.
Jedinu preporuku koju bih mogao da vam dam je da ne preterujete sa overclockom i u slučaju da primetite da vam je telefon vruć u ruci, da ga isključite, ostavite da se ohladi, a kada ga ponovo pokrenete, da smanjite maksimalni takt i pobijete suvišne resurse. U suprotno, rizikujete pregorevanje procesora.

http://linux-hax0r.hostoi.com/index.php/blog/89-setcpu-optimalan-rad-procesora-na-android-telefonu

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...